Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe cifra de afaceri, anuntat de ministrul de finante, e ilegal

27-Oct-2017
4369

Ministrul de finante, Ionut Misa, a declarat la finalul sedintei de joi, 26 octombrie, ca firmele cu o cifra de afaceri de sub un milion de euro vor plati un impozit de 1% pe cifra de afaceri si ca toate veniturile vor fi impozitate cu 10% fata de 16% cat este in prezent impozitul pe venit. 

"Pentru 450.000 de firme care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri fata de impozitul de 16% pe profit cat se plateste in prezent", a spus Misa in sedinta de Guvern de joi, potrivit Ziare.com. Cu toate acestea, firmele contesta deja declaratiile facute de ministrul de finante, precizand ca nu este in avantajul lor un impozit pe cifra de afaceri.

In vara acestui an, un document care anunta pe scurt impozitul pe cifra de afaceri a fost retras a doua zi chiar de catre Ministerul de Finante. La momentul acela, specialistii au atras atentia ca acest impozit pe cifra de afaceri nu doar ca alunga investitiile, dar nu este nici legal, fiind in contradictoriu cu Directiva europeana a TVA. 

La momentul respectiv, iata ce declara cu privire la acest subiect Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Europa de Sud-Est, intr-o analiza privind impozitul pe cifra de afaceri pentru Capital.ro:

"O analiza revelatoare, a carei concluzie imi intareste convingerea ca impozitul pe cifra de afaceri intentionat in programul de guvernare nu este in conformitate cu Directiva TVA."

Aceasta a explicat in detaliu in ce fel impozitul pe afaceri contravine normelor stabilite de Curtea Europeana. Unul dintre argumente a fost urmatorul:


"Potrivit jurisprudentei constante a Curtii, un impozit national poate fi caracterizat drept impozit pe cifra de afaceri in sensul articolului 401 din Directiva TVA si este, asadar, interzis prin dreptul Uniunii, daca are ca efect compromiterea functionarii sistemului comun de TVA. Aceasta functionare se intemeiaza insa tocmai pe faptul ca o anumita forma a impozitului pe cifra de afaceri - si anume TVA aflata in vigoare - trebuie sa asigure conditii concurentiale egale in toate statele membre. In acest sens, trebuie sa se elimine, pe cat posibil, factorii care pot denatura conditiile concurentei, atat la nivel national, cat si la nivelul Uniunii. (...) . Sunt interzise numai impozitele generale pe cifra de afaceri. Numai acestea au o sfera de aplicare susceptibila sa compromita functionarea sistemului comun de TVA."

Tot ieri, ministrul a precizat ca aceasta este una dintre modificarile prin care se va incuraja mediul de afaceri. O alta modificare despre care a vorbit ministrul s-a referit la firmele care au de suferit din cauza celor care fac evaziune fiscala.

"Agentii economici nu vor mai putea fi cercetati penal in cazul unei fraude pe lantul de TVA decat daca exista probe materiale ca a intrat in contact cu firmele evazioniste. In prezent punerea sub urmarire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni", a transmis ministrul Ionut Misa.

In cadrul aceleiasi sedinte, a fost analizata si scaderea contributiilor la Pilonul II de pensii la 3,75% sau la 4%.

"Avem azi 4,85 milioane de salariati care vor plati un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de romani care au depozite bancare si care vor plati astfel un impozit mai mic pe dobanzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 lei si care vor plati dupa aceasta modificare un impozit dedus pe suma care depaseste acest prag de 2.000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetateni care vor plati un impozit mai mic pe veniturile din activitati independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalisti. Toti romanii care au inchiriat o locuinta, un teren sau alte bunuri vor plati, de asemenea, un impozit redus pe chiria primita. Toti romanii si firmele care desfasoara activitati agricole vor plati un impozit redus de 10% pentru veniturile obtinute", a explicat ministrul.

Mai multe despre declaratiile si modificarile anuntate de ministrul de finante aflati AICI!

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Impozitul pe cifra de afaceri, anuntat de ministrul de finante, e ilegal":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016