Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe cifra de afaceri, anuntat de ministrul de finante, e ilegal

27-Oct-2017
4824

Ministrul de finante, Ionut Misa, a declarat la finalul sedintei de joi, 26 octombrie, ca firmele cu o cifra de afaceri de sub un milion de euro vor plati un impozit de 1% pe cifra de afaceri si ca toate veniturile vor fi impozitate cu 10% fata de 16% cat este in prezent impozitul pe venit. 

"Pentru 450.000 de firme care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri fata de impozitul de 16% pe profit cat se plateste in prezent", a spus Misa in sedinta de Guvern de joi, potrivit Ziare.com. Cu toate acestea, firmele contesta deja declaratiile facute de ministrul de finante, precizand ca nu este in avantajul lor un impozit pe cifra de afaceri.

In vara acestui an, un document care anunta pe scurt impozitul pe cifra de afaceri a fost retras a doua zi chiar de catre Ministerul de Finante. La momentul acela, specialistii au atras atentia ca acest impozit pe cifra de afaceri nu doar ca alunga investitiile, dar nu este nici legal, fiind in contradictoriu cu Directiva europeana a TVA. 

La momentul respectiv, iata ce declara cu privire la acest subiect Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Europa de Sud-Est, intr-o analiza privind impozitul pe cifra de afaceri pentru Capital.ro:

"O analiza revelatoare, a carei concluzie imi intareste convingerea ca impozitul pe cifra de afaceri intentionat in programul de guvernare nu este in conformitate cu Directiva TVA."

Aceasta a explicat in detaliu in ce fel impozitul pe afaceri contravine normelor stabilite de Curtea Europeana. Unul dintre argumente a fost urmatorul:


"Potrivit jurisprudentei constante a Curtii, un impozit national poate fi caracterizat drept impozit pe cifra de afaceri in sensul articolului 401 din Directiva TVA si este, asadar, interzis prin dreptul Uniunii, daca are ca efect compromiterea functionarii sistemului comun de TVA. Aceasta functionare se intemeiaza insa tocmai pe faptul ca o anumita forma a impozitului pe cifra de afaceri - si anume TVA aflata in vigoare - trebuie sa asigure conditii concurentiale egale in toate statele membre. In acest sens, trebuie sa se elimine, pe cat posibil, factorii care pot denatura conditiile concurentei, atat la nivel national, cat si la nivelul Uniunii. (...) . Sunt interzise numai impozitele generale pe cifra de afaceri. Numai acestea au o sfera de aplicare susceptibila sa compromita functionarea sistemului comun de TVA."

Tot ieri, ministrul a precizat ca aceasta este una dintre modificarile prin care se va incuraja mediul de afaceri. O alta modificare despre care a vorbit ministrul s-a referit la firmele care au de suferit din cauza celor care fac evaziune fiscala.

"Agentii economici nu vor mai putea fi cercetati penal in cazul unei fraude pe lantul de TVA decat daca exista probe materiale ca a intrat in contact cu firmele evazioniste. In prezent punerea sub urmarire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni", a transmis ministrul Ionut Misa.

In cadrul aceleiasi sedinte, a fost analizata si scaderea contributiilor la Pilonul II de pensii la 3,75% sau la 4%.

"Avem azi 4,85 milioane de salariati care vor plati un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de romani care au depozite bancare si care vor plati astfel un impozit mai mic pe dobanzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 lei si care vor plati dupa aceasta modificare un impozit dedus pe suma care depaseste acest prag de 2.000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetateni care vor plati un impozit mai mic pe veniturile din activitati independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalisti. Toti romanii care au inchiriat o locuinta, un teren sau alte bunuri vor plati, de asemenea, un impozit redus pe chiria primita. Toti romanii si firmele care desfasoara activitati agricole vor plati un impozit redus de 10% pentru veniturile obtinute", a explicat ministrul.

Mai multe despre declaratiile si modificarile anuntate de ministrul de finante aflati AICI!

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016