Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe constructii. Cum declaram in D 100?

24-Aug-2018
10102
In ce priveste Titlul IX^3 din Codul Fiscal privind impozitul pe constructii, vom specifica la ce constructii face referire legiuitorul in art.296^34, precum si in ce conditii o societate trebuie sa isi modifice vectorul fiscal tinand cont de acest impozit si ce fel de documentatie trebuie inaintata unui proprietar in cazul in care s-au efectuat, in decursul anilor, lucrari de modernizare la o cladire inchiriata.

De asemenea, in cazul in care o societate declara si achita anual impozitul pe cladiri la bugetul local, vom vedea daca aceasta mai trebuie sa evidentieze si impozitul pe constructii in D100.

Dupa cum reiese chiar din prevederile art. 296^34 din Codul fiscal este vorba de constructiile prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, cu modificarile ulterioare, si anume:

- constructii industriale (subgrupa 1.1);
- constructii agricole (subgrupa 1.2, mai putin subgrupa 1.2.9. "Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole");

- constructii pentru transporturi, posta si telecomunicatii (subgrupa 1.3);

- constructii hidrotehnice (subgrupa 1.4);

- constructiipentru afaceri, comerti, depozitare (subgrupa 1.5);

- constructii de locuinte si social-culturale (subgrupa 1.6);

- constructii pentru transportul energiei electrice (subgrupa 1.7);

- constructii pentru alimentare cu apa, canalizare si imbunatatiri funciare (subgrupa 1.8);

- constructii pentru transportul si distributia petrolului, gazelor, lichidelor industriale, aerului comprimat si pentru termoficare (subgrupa 1.9);

- alte constructii neregasite in cadrul grupei 1 (subgrupa 1.10).

Avand in vedere prevederile 296^35 din Codul fiscal
referitoare la baza impozabila a impozitului pe constructii, vectorul fiscal trebuie modificat de societate doar in situatia in care are in patrimoniu (in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor) la data de 31 decembrie a anului anterior si alte constructii decat cladirile si lucrarile de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit local pe cladiri.

Lucrarile de modernizare efectuate de chirias la cladirea inchiriata se aduc la cunostinta proprietarului pe baza autorizatiei de construire obtinuta si/sau a procesului-verbal de receptie a lucrarilor, din care sa reiasa valoarea concreta acestor lucrari.

Daca societatea detine o constructie de natura unei cladiri pentru care declara si achita impozitul anual pe cladiri, atunci ea nu datoreaza impozitul pe constructii si nu trebuie sa depuna declaratie de mentiuni pentru modificarea vectorului fiscal ori sa evidentieze un astfel de impozit in declaratia 100.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016