Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

20-Ian-2025
13413
Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. 

Ce sunt dividendele

Dividendele reprezinta partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor sau asociatilor sai, proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. 

Dividendele sunt platite in bani sau, uneori, sub forma de actiuni suplimentare si se platesc in termenul stabilit de catre adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale. De obicei, ele se platesc la finalul unui exercitiu financiar, dupa ce compania isi acopera cheltuielile si isi plateste datoriile. 

Conform art. 67 alin (2) din Legea 31 din 16 noiembrie 1990 privind societatile comerciale: „dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.” In caz contrar, societatea comerciala va plati o penalitate aferenta perioadei de intarziere, la nivelul dobanzii legale. 

Asadar, dividendele pot fi considerate o recompensa pentru investitia actionarilor in companie si reprezinta unul dintre principalele beneficii ale detinerii de actiuni. 

Din punct de vedere fiscal, se considera dividende si se supun aceluiasi regim fiscal ca veniturile din dividende:
  • castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare, definite de legislatia in materie, la organisme de plasament colectiv;
  • veniturile in bani si in natura distribuite de societatile agricole, cu personalitate juridica, constituite potrivit legislatiei in materie, unui participant la societatea respectiva drept consecinta a detinerii partilor sociale;

Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal - o lucrare exceptionala ce cuprinde cele mai importante modificari fiscal-contabile care afecteaza activitatea in 2025!

Cum poti obtine dividende?

Ca sa obtii dividende, trebuie sa fii actionar sau asociat intr-o companie care distribuie dividende. Pentru aceasta, poti cumpara actiuni la o companie listata pe bursa sau trebuie sa detii o cota parte dintr-o companie privata.


Dividendele sunt distribuite doar daca compania a obtinut profit in anul financiar si a decis in cadrul adunarilor generale ale actionarilor sa-l distribuie. Acolo se stabileste si ce parte din profit va fi distribuita sub forma de dividende.

Cine plateste impozit pe dividende in Romania

Dividendele sunt considerate venituri si se impoziteaza conform legislatiei in vigoare. Insa, desi dividendele sunt repartizate si platite asociatilor, obligatia de a retine si plati impozitul pe dividende revine firmei (prin administratorul sau), conform prevederilor actului constitutiv si obligatiilor legale. Doar CASS (in cazul in care se depasesc plafoanele legale) se declara prin declaratia unica si se plateste de persoana fizica – asociatul care primeste dividende. 

Cota de impozit pe dividende in Romania

In conformitate cu art. 43 din Codul Fiscal, impozitul pe dividende in 2025 se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. (Cota de impozitare s-a majorat de la 8% la 10% prin OUG 156/2024 si se aplica dividendelor distribuite incepand cu 01 ianuarie 2025. Pentru dividendele distribuite in 2024, dar achitate in 2025 nu se aplica impozitarea cu cota majorata de 10%). 

In ceea ce priveste plata impozitului pe dividende, acesta trebuie achitat la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.

In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

CASS-ul pe veniturile din dividende

Pentru veniturile din dividende care depasesc anumite limite stabilite in lege, persoana fizica (actionarul) care a primit dividendele datoreaza CASS la bugetul de stat.

Praguri CASS pentru dividende


Pragurile pentru care se plateste CASS pentru dividende in 2025 sunt 6/12/24 salarii minime brute pe tara. Astfel:
  • la nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca dividendele incasate sunt cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara (contributia =10% x 6 salarii minime);
  • la nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, daca dividendele incasate sunt cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara (contributia =10% x 12 salarii minime);
  • la nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, daca dividendele incasatesunt peste 24 de salarii minime brute pe tara (contributia = 10% x24salarii minime).

Pentru incadrarea in plafonul anual de 6,12 sau 24 de salarii minime brute pe tara pentru CASS, se vor lua in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018, dar aceste prevederi se aplica pentru veniturile din dividende distribuite si platite incepand cu anul 2024. 

Aceasta inseamna ca nu se calculeaza retroactiv CASS din anul 2018 pentru aceste venituri, ci se aplica numai incepand cu anul 2024.

Scutiri de la plata impozitului pe dividende

Conform prevederilor Codului Fiscal, nu se plateste impozit pe veniturile din dividende ale organizatiilor nonprofit, organizatiilor sindicale si organizatiilor patronale.

De asemenea, sunt neimpozabile si:
  • Veniturile din dividendele platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca, la data platii dividendelor persoana juridica beneficiara a dividendelor detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv;
  • Veniturile din dividendele primite de la o persoana juridica straina situata intr-un stat tert cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, daca persoana juridica romana care primeste dividendele detine la persoana juridica straina din statul tert, la data inregistrarii acestora potrivit reglementarilor contabile aplicabile, pe o perioada neintrerupta de un an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividende;
  • Veniturile din dividendele distribuite unei persoane juridice romane, societate-mama, de o filiala a sa situata intr-un stat membru, inclusiv cele distribuite sediului sau permanent situat intr-un alt stat membru decat cel al filialei, daca persoana juridica romana detine minimum 10% din capitalul social al filialei situate intr-un alt stat membru, care distribuie dividendele;
  • Veniturile din dividendele distribuite unor persoane juridice straine din state membre, societati-mama, de filialele acestora situate in alte state membre, prin intermediul sediilor permanente din Romania, daca persoana juridica straina detine minimum 10% din capitalul social al filialei situate intr-un alt stat membru, care distribuie dividendele;

Exemplu de calcul impozit dividende 2025

Conform legislatiei fiscale din 2025, impozitul pe dividende este de 10% din valoarea bruta a dividendelor (pentru dividendele distribuite incepand cu 01 ianuarie 2025). 

Astfel, daca o firma a obtinut un profit net de 100.000 lei si decide sa distribuie dividende actionarilor in valoare de 80.000 lei, impozitul pe dividende se aplica asupra sumei distribuite, adica:

Impozit pe dividende=80.000 lei×10%=8.000 lei

Actionarii vor primi dividendele dupa ce se retine impozitul de 10%, astfel:
Dividende nete=80.000 lei−8.000 lei=72.000 lei

In functie de cota primita de fiecare actionar, beneficiarul dividendelor va plati CASS in cazul in care se depasesc pragurile legale de 6/12/24 salarii minime brute pe tara.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016