Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe profit si impozitul specific pentru anul 2017. Ce firme vor plati?

09-Nov-2016
4601

In analiza urmatoare, avem ca exemplu o societate care isi desfasoara activitatea prin intermediul unui restaurant si hotel (cod CAEN principal 5610 si secundar 5510, 5621, 5629) si are un alt punct de lucru (cod CAEN 5630). De asemenea, firma obtine venituri din chirii. Stabilim daca societatea va plati impozit pe profit in anul 2017.

Potrivit prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, noul sistem de impozitare aplicabil de la 1 ianuarie 2017 se adreseaza hotelurilor, barurilor sau restaurantelor de pe teritoriul Romaniei indiferent de marimea cifrei de afaceri si de nivelul profitului, calculat pe numarul de locuri de cazare sau marimea spatiului alocat activitatii. Sunt obligate la plata acestui impozit acele persoane juridice romane care realizeaza venituri din desfasurarea activitatilor corespunzatoare codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629 si 5630.

Aplicarea prevederilor impozitul specific incepand cu anul 2017 este obligatorie pentru persoanele juridice romane care la sfarsitul anului 2016 realizeaza venituri din derularea activitatilor mai sus prezentate, inscrise in actele constitutive. De asemenea aceste entitati nu trebuie sa se afle in procedura de lichidare (art. 4).

Prevederile sunt aplicabile si microintreprinderilor daca indeplinesc aceste conditii.

La art. 10 din lege se prevede ca daca persoanele respective realizeaza si venituri din alte activitati decat cele din codurile CAEN expres prevazute, acestea aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv datoreaza impozit pe profit.

Asa cum se prevede la alin. (3) din Lege, "veniturile din alte activitati luate in calcul sunt cele inregistrate pana la data de 31 decembrie a anului respectiv, inclusiv".

Declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare fiecarui semestru. Suma de plata reprezinta o jumatate din impozitul specific anual.

Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale aplicarea impozitului specific pana la data de 31 martie a anului pentru care se plateste acest impozit.

Din informatiile prezentate in intrebare retinem ca societatea isi desfasoara activitatile inscrise la infiintare prin intermediul unui complex hotelier si obtine venituri inclusiv din inchirierea spatiilor.

Complexul hotelier este definit ca fiind "structura de primire turistica cu functiuni de cazare care pentru obtinerea certificatului de clasificare include in perimetrul ei alte activitati, dar cel putin una clasificata ca impusa aferenta codurilor CAEN 5610 si/sau 5630, si indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: (i) sunt exploatate de aceeasi persoana juridica romana; (ii) inregistreaza distinct in evidenta contabila operatiunile efectuate."

Daca activitatea de inchiriere se refera la cazarea turistilor sau a diferitor grupuri de persoane pentru activitati organizate (de ex. pentru team building, aniversari firme etc.) aceasta se inscrie in definitia generala si impozitul se calculeaza potrivit formulelor stabilite pentru hoteluri.

Daca v-ati referit la inchirierea unor spatii detinute de societate altor persoane juridice si/sau fizice pentru desfasurarea altor activitati (magazine, expozitii, depozite etc.) atunci pentru aceste venituri se are in vedere calculul impozitului pe profit.

De asemenea, pentru veniturile de natura celor prevazute de Legea nr. 170/2016, realizate de punctul de lucru, ca unitate distincta, se va calcula impozitul specific separat si se va insuma celui realizat de societatea care l-a infiintat.

Raspunsul a fost formulat in spiritul legii si in concordanta cu nota de fundamentare a actului normativ, care prevede ca se urmareste obtinerea de venituri suplimentare la bugetul de stat prin aplicarea acestui tip de impozit, obiectiv care nu s-ar fi realizat numai din colectarea impozitului pe profit.

Publicarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016, asa cum se prevede la art. 13, va clarifica si modul de stabilire a impozitului specific.

Avand in vedere scopul pentru care a fost elaborat acest act normativ, consider ca societatea nu va plati impozit pe profit in anul 2017 ci impozit specific si numai daca activitatea de inchiriere este distincta si prevazuta in obiectul de activitate se va datora si impozit pe profit, fapt pentru care va fi necesar ca evidenta sa se tina separat.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016