Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul specific isi pierde criteriile de baza si se va aplica pentru toate firmele

27-Apr-2016
3037

Un impozit specific isi indeplineste functia atata vreme cat isi respecta principiile care ii stau la baza. Daca se renunta la conditiile care il diferentiaza de alte tipuri de impozit, atunci cu siguranta putem vorbi de neclaritati si discriminari de taxare implicite.

In cazul in care un nou proiect care aduce modificari impozitului specific va fi aprobat, domeniul HORECA va avea de achitat un anumit tip de impozit insotit de propunerile Comisiei economice.

Va reamintim ca, initial, urma sa se aplice din acest an un impozit specific pentru hoteluri, baruri si restaurante. Cu toate acestea, noul tip de impozit, modificat de Comisia economica din cadrul Camerei Deputatilor, se va aplica tuturor societatilor deoarece nu se mai tine cont de un plafon anume al cifrei de afaceri si nici de ponderea veniturilor.

"Cuantumul taxei ii va avantaja, in special, pe operatorii mari, atata timp cat un hotel de cinci stele va achita 891 lei anual pentru fiecare loc in camera, suma echivalenta tarifului pentru doua nopti de cazare. Impozitul specific, calculat potrivit numarului de locuri de cazare sau spatiului alocat activitatii, a fost aprobat de Comisia economica din camera Deputatilor cu cateva amendamente importante", scrie portalul Profit.ro intr-o analiza recenta.

Raportul publicat de Comisie la inceputul saptamanii in curs arata ca s-a renuntat la categoria care inainte era exceptata de la plata acestui impozit specific. Este vorba de microintreprinderile care, dupa noile modificari, NU vor mai fi scutite de la plata impozitului amintit.

Alte modificari vizeaza pragul cifrei de afaceri de care se tinea cont pana acum. Se renunta, asadar, la pragul cifrei de afaceri stabilit la 5 milioane de euro anual.

Prin derogare de la prevederile Titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prezenta lege reglementeaza impozitul specific pentru persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare", 5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata", 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere", 5590 - "Alte servicii de cazare", 5610 - "Restaurante", 5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente", 5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.", 5630 - "Baruri ?i alte activitati de servire a bauturilor".

Art. 3. - Contribuabili



Sunt obligate la plata impozitului specific unor activita?i, denumit in continuare "impozit specific", in conformitate cu prevederile prezentei legi, persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1;

In cazul in care, in cursul unui an, un contribuabil intra in inactivitate temporara inscrisa in Registrul Comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz, acesta ramane in sistemul de impunere reglementat de prezenta lege si nu mai datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator. In cazul in care perioada de inactivitate inceteaza in cursul anului, contribuabilul datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator celui in care inceteaza perioada de inactivitate.

Click AICI pentru Formula de calcul al impozitului specific anual pentru contribuabilii care au inscrisa ca activitate principala sau secundara activitatea cu codul CAEN (pag. 21)

Continuarea aici.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016