Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumuturi din strainatate si deductibilitate dobanzi. Cum procedam privind contabilizarea si impozitarea?

01-Aug-2016
5318

 Analiza urmatoare se refera la o societate pe actiuni platitoare de impozit pe profit si TVA. Vom stabili tratamentul fiscal pentru:


- un imprumut extern de la firma-mama din Turcia pe o perioada de 1 an si cu dobanda 6%;
- un imprumut extern de la un client din Dubai pe o perioada de 1 an cu dobanda 6%.

De asemenea, stabilim inregistrarile contabile si impozitele de achitat la rambursarea imprumutului, cat si dobanzile aferente, alaturi de un model de calcul al dobanzii deductible sau nedeductibile.

Avand in vedere ca imprumuturile nu sunt obtinute de la entitati specializate (banci, institutii financiare nebancare etc. – art. 27 alin. 6 din Codul fiscal), ci de firma-mama si de la un client oarecare, deductibilitatea dobanzilor pentru astfel de imprumuturi in valuta se determina in doua etape:

- se considera nedeductibila 2% din dobanda aplicata de 6%, fara a putea fi reportata in perioada urmatoare intrucat dobanda deductibila este limitata la nivelul ratei dobanzii anuale de 4% si aceasta limita se aplica prioritar conform art. 27 alin. 7 si alin. 8 din Codul fiscal
si pct. 24 alin. 1 lit. d pct. i din Normele metodologice de aplicare;

- diferenta de 4% este deductibila daca gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei conform art. 27 alin. 1 din Codul fiscal; daca gradul de indatorare a capitalului este peste trei sau capitalul propriu are o valoare negativa, atunci partea din cheltuielile cu dobanda aferenta ratei de 4% este nedeductibila, cu posibilitatea reportarii ei in perioada urmatoare, pana la deductibilitate integrala. Se aplica un tratament fiscal similar si pentru pierderile nete din diferentele de curs valutar aferente imprumuturilor (cheltuieli 665 – venituri 665) potrivit art. 27 alin. 4 din Codul fiscal.

De mentionat ca in calculul gradului de indatorare se iau in considerare creditele/imprumuturile cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale, dar si creditele/imprumuturile care au un termen de rambursare mai mic de un an, in situatia in care exista prelungiri ale acestui termen.

 

Exemplu:
- imprumut de 100.000 dolari;
- dobanda anuala 6% 2016 (primul an): 100.000 x 6% = 6.000 dolari;
- dobanda nedeductibila 2016 (partea ce depaseste 4%): 6.000 dolari – 100.000 x 4% dolari = 6.000 dolari – 4.000 dolari = 2.000 dolari;
- presupunem grad de indatorare a capitalului an 2016: 3,3
- diferenta suplimentara de dobanda nedeductibila in 2016, dar cu posibilitatea reportarii: 4.000 dolari;
- presupunem grad de indatorare a capitalului an 2017: 2,9
- dobanda deductibila in anul 2017 reportata din perioada anterioara: 4.000 dolari (extracontabil, doar in registrul de evidenta fiscala, cu evidentiere si in declaratia anuala 101).

La rambursarea imprumuturilor nu se plateste niciun impozit. In schimb, la momentul platii dobanzii trebuie sa se retina impozitul pe veniturile persoanelor nerezidente pentru veniturile din dobanzi conform art. 223 alin. 1 lit. b din Codul fiscal.

Impozitul se calculeaza si se retine in momentul platii venitului, respectiv se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul, in lei, la cursul BNR valabil pentru ziua in care se efectueaza plata dobanzilor catre nerezidenti conform art. 224 alin. 5 din Codul fiscal.

Cotele de impozit aplicabile asupra veniturilor (dobanzilor) brute pot fi:

a) - 50% daca dobanzile sunt platite intr-un cont dintr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic pentru realizarea schimbului de informatii (spre exemplu, dobanzile catre firma-mama din Turcia, respectiv catre clientul din Dubai sunt platite in conturi din Irak) si daca dobanzile sunt platite ca urmare a calificarii tranzactiilor ca fiind artificiale conform art. 224 alin. 4 lit. c si art. 11 alin. 3 din Codul fiscal;

b) - 16%, in celelalte cazuri, daca nu se prezinta certificat de rezidenta fiscala conform art. 224 alin. 4 lit. d din Codul fiscal


sau

- 10% daca firma-mama din Turcia prezinta certificatul sau de rezidenta fiscala conform art. 230 din Codul fiscal
si art. 11 par. 2 din Conventia de evitare a dublei impuneri intre Romania si Turcia;

- 3% daca imprumutatorul din Dubai prezinta certificatul sau de rezidenta fiscala conform art. 230 din Codul fiscal si art. 11 par. 2 din Conventia de evitare a dublei impuneri intre Romania si Emiratele Arabe Unite (Dubaiul facand parte din E.A.U.).

Inregistrarile contabile depind de modul de calificare a imprumuturilor in datorii pe termen scurt sau datorii pe termen lung, in conformitate cu prevederile pct. 360-363 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014, cu aplicarea corespunzatoare a politicilor contabile existente la nivelul societatii (se iau in calcul si o eventuala perioada de gratie, posibilitatea refinantarii etc.).

Spre exemplu, daca presupunem ca imprumutul de la firma-mama este pe termen lung (existand posibilitatea refinantarii conform pct. 362 din reglementarile contabile), inregistrarile vor fi:

- primirea imprumutului

5124 "Conturi la banci in valuta" = 1661 "Datorii fata de entitatile afiliate"

- inregistrarea dobanzii

666 "Cheltuieli privind dobanzile" = 1685 "Dobanzi aferente datoriilor fata de entitatile afiliate"

- retinerea impozitului pe veniturile nerezidentilor

1685 "Dobanzi aferente datoriilor fata de entitatile afiliate" = 446 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate"

- rambursarea ratei de imprumut

1661 "Datorii fata de entitatile afiliate" = 5124 "Conturi la banci in valuta"

- plata dobanzii

1685 "Dobanzi aferente datoriilor fata de entitatile afiliate" = 5124 "Conturi la banci in valuta"

- inregistrarea diferentelor favorabile de curs valutar

1661 "Datorii fata de entitatile afiliate" = 765 "Venituri din diferente de curs valutar"

1685 "Dobanzi aferente datoriilor fata de entitatile afiliate" = 765 "Venituri din diferente de curs valutar"

- inregistrarea diferentelor nefavorabile de curs valutar

665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar" = 5124 "Conturi la banci in valuta"

- plata impozitului pe veniturile nerezidentilor

446 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" = 5121 "Conturi la banci in lei".

Inregistrari contabile similare se utilizeaza in cazul imprumutului de la firma partenera, prin intermediul conturilor 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" si 1687 "Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilate".

Daca imprumuturile sunt calificate ca fiind pe termen scurt se utilizeaza conturile 4511 "Decontari intre entitatile afiliate" si 4518 "Dobanzi aferente decontarilor intre entitatile afiliate" (pentru imprumutul de la firma-mama), respectiv contul 462 "Creditori diversi" (pentru imprumutul de la firma externa partenera).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016