Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul de imprumut intre firme. Conditiile in care sunt permise imprumuturile intre societati comerciale

22-Oct-2023
63658
Contractul de imprumut intre firme. Conditiile in care sunt permise imprumuturile intre societati comerciale

Doua societati SRL, platitoare de impozit pe profit doresc sa faca un contract de imprumut intre ele. Mentionez ca fiecare societatea are cate un asociat unic iar niciunul dintre ei nu detine parti sociale la celalata societate insa cei doi asociati sunt rude (la societatea x este asociat unic - tata iar la societatea y este asociat unic fiul).



Va rog sa imi spuneti in ce conditii se poate acorda un imprumut intre cele 2 societati si ce implicatii fiscale sunt? Este necesar cod CAEN autorizat pentru societate care imprumuta? Este obligatorie perceperea unei dobanzi la nivelul BNR? SRL-ul care face imprumutul NU este purtatoare de TVA - exista vreo obligatie legata de TVI

Conditiile in care sunt permise imprumuturile intre societati comerciale – raspunsul specialistului:

Temeiul legal al acordarii de imprumuturi in afara creditului bancar il reprezinta art. 2.158 alin. 2 din Noul Cod civil care prevede ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.

De asemenea, potrivit art. 5 alin. 1 din OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului este interzis oricarei persoane fizice, juridice sau entitati fara personalitate juridica, ce nu este institutie de credit, sa se angajeze intr-o activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public ori intr-o activitate de atragere si/sau gestionare de sume de bani provenite din contributiile membrilor unor grupuri de persoane constituite in vederea acumularii de fonduri colective si acordarii de credite/imprumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achizitionarea de bunuri si/sau servicii de catre membrii acestora. Conform art. 3 alin. 1-2 din Legea 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, BNR-ul este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare cu titlu profesional, caz in care va avea in vedere aspecte precum: desfasurarea acestora ca activitati economice de sine statatoare, orientate spre obtinerea de venituri cu caracter regulat; existenta unor structuri interne specializate in domeniul creditarii care gestioneaza si analizeaza aceste activitati in mod distinct, pe baza unor reguli prestabilite si cu luarea in considerare a activitatilor de creditare la proiectarea bugetului societatii ori la efectuarea de previziuni referitoare la activitatea de ansamblu a societatii.
In acelasi sens este si punctul de vedere al BNR conform caruia operatiunea de imprumut cu caracter ocazional si care nu are ca sursa fonduri rambursabile atrase de la public poate fi realizata in mod liber, nefiind supusa reglementarilor speciale in materie de creditare.


Cu alte cuvinte, o societate poate acorda un imprumut unei alte societati, cata vreme activitatea are caracter ocazional, iar imprumutul nu este acordat din depozite atrase/fonduri rambursabile de la populatie/grupuri (deci imprumutul nu este dat cu caracter profesional). Pentru un imprumut ocazional nu este nevoie de cod CAEN care sa necesite autorizarea specifica.

In privinta dobanzii, aceasta poate fi perceputa in conformitate cu prevederile OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar (rata dobanzii se stabileste prin contractul de imprumut sau, in absenta stipulatiei exprese a acestei rate in contract, la divelul dobanzii legale determinata pe baza ratei dobanzii de referinta a BNR).
Chiar daca din punct de vedere al legislatiei civile nu exista prevederi exprese care sa prevada obligativitatea perceperii de dobanzi in functie de prevederile contractuale convenite de parti (a se vedea in acest sens art. 2.159 Cod civil), nu trebuie ignorat faptul ca potrivit art. 1 alin. 1 din Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare natura contractuala a societatilor (comerciale) este conferita de manifestarea de vointa a fondatorilor de a se asocia in vederea desfasurarii de activitati cu scop lucrativ. Aceasta implica, intre altele, si intentia fondatorilor (asociati/actionari) de a conlucra in vederea obtinerii de profit, pentru a-l distribui intre ei (affectio societatis). Or, acordarea de imprumuturi fara dobanda ar fi contrara scopului pentru care se infiinteaza si functioneaza o societate (comerciala), chiar si atunci cand imprumuturile fara dobanda sunt acordate unor persoane afiliate.

Mai mult, in baza prevederilor art. 11 alin. 1 si alin. 4 din Codul fiscal organele de inspectie fiscala nu sunt tinute de continutul juridic al contractului de imprumut, ci de caracterul economic al tranzactiei, iar daca aceasta tranzactie se realizeaza intre persoane afiliate, ea trebuie sa respecte principiul valorii de piata (cu alte cuvinte, imprumutul sa fie acordat cu dobanda, si aceasta dobanda sa fie la nivelul dobanzilor de pe piata).

In cazul prezentat cele doua societati sunt afiliate deoarece asociatii lor persoane afiliate (tata-fiu), fiecare cu detineri de 100% in propria societate (tatal are detineri indirecte prin intermediul fiului in cealalta societate si viceversa) conform art. 7 pct. 26 lit. a si d din Codul fiscal.

Ca atare, la acordarea imprumutului se vor avea in vedere prevederile art. 11 alin. 1 si alin. 4 din Codul fiscal, iar societatea imprumutatoare va stabili un nivel al dobanzii care sa aiba in vedere respectarea principiului valorii de piata, in caz contrar organele fiscale putand ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau putand estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate, suma veniturilor din dobanzi pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.

In privinta TVA nu exista obligatii deoarece acordarea de imprumuturi este operatiune scutita de TVA conform art. 292 alin. 2 lit. a pct. 1 din Codul fiscal.


Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016