
Raportul Special
realizat de specialisti
A fost publicat proiectul de OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Luand in considerare prevederile Programului de guvernare 2017-2020, Masura nr. 1 - Stimularea crearii de noi locuri de munca din Capitolul Politici publice in domeniul muncii si justitiei sociale de combatere a muncii fara forme legale, care sa raspunda unor cerinte ridicate privind indeplinirea la un nivel calitativ a actului de control, cresterea eficientei actului de control, indeplinirea atributiilor curente cat si a unor noi atributii reglementate de legile speciale, aflate si ele intr-o dinamica continua.
Rigiditatea actualei reglementari, care nu permite aplicarea sistemului ablatiunii in sensul stabilirii dreptului contravenientului de a achita jumatate din minimul amenzii stabilite de actul normativ in 48 de ore de la primirea procesului-verbal a generat reducerea incasarilor la bugetul de stat a sumelor provenind din amenzile contraventionale aplicate pentru munca nedeclarata, intrucat contravenientul nu era stimulat sa plateasca benevol amenda contraventionala, ci dimpotriva, determina cresterea numarului de contestatii in instanta cu efect negativ asupra incarcarii rolului instantelor de judecata si mai ales de diminuare a incasarilor la bugetul de stat.
Munca nedeclarata reprezinta un fenomen de o gravitate crescuta cu care se confrunta societatea, cu consecinte negative atat asupra lucratorului, cat si asupra bugetului de stat care se manifesta in diferite forme, atat prin nedeclararea catre autoritati a intregii activitati a salariatului cat si prin declararea partiala a activitatii acestuia.
Legislatia romaneasca nu prevede o definitie a muncii nedeclarate, in prezent, Codul Muncii sanctionand doar fapta de a primi la munca o persoana fara incheierea in forma scrisa a contractului individual de munca anterior inceperii activitatii, nu si alte forme in care se manifesta munca nedeclarata.
In acest context, se impune adaptarea legislatiei nationale la noile provocari cu care se confrunta autoritatile in demersul de prevenire si combatere a acestui fenomen, inclusiv prin reglementarea situatiilor care constituie munca nedeclarata, reglementare fara de care aceste fapte nu pot fi sanctionate.
In exercitarea activitatii de control, inspectorii de munca au identificat numeroase situatii in care angajatorii utilizau mai mult de 5 persoane, fara incheierea unui contract individual de munca, intrand astfel sub incidenta art. 264 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, si angajand raspunderea penala a angajatorilor.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Din analiza modului de solutionare a acestor dosare penale, in cvasitotalitatea cazurilor, organul de cercetare penala si instanta de judecata au pronuntat solutii de neincepere a urmaririi penale sau de achitare, dupa caz, in considerarea lipsei de pericol social al faptei.
Astfel, impactul stabilirii ca si infractiune a faptei de a primi la munca mai mult de 5 persoane fara contract individual de munca nu a fost cel asteptat, fapt care a generat o privare de efecte a reglementarii si o discriminare intre angajatorii sanctionati contraventional in limita maxima a amenzii reglementata de prevederile art. 260 alin. (1) lit. e), respectiv pana la 100.000 lei pentru 5 persoane identificate fara contract de munca, si angajatorii aflati in situatia reglementata de art. 264 alin. (4) care, in urma analizei faptei sub aspect infractional, sunt sanctionati cu o eventuala amenda administrativa, al carei cuantum este extrem de redus (500 - 1.000 lei).
In perioada 2016 - iunie 2017, inspectoratele teritoriale de munca au sesizat organele de cercetare penala cu privire la un numar de 349 de fapte de primire la munca a unui numar mai mare de 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, in peste 90% dintre modalitatile de solutionare transmise inspectoratelor fiind dispusa masura neinceperii sau a incetarii urmarii penale.
Caracterul disuasiv al sanctiunii penale a fost lipsit de efecte, in marea majoritate a cazurilor instrumentarea dosarului penal genera consecinte contrare intentiei de reglementare, iar cheltuielile ocazionate de judecarea dosarului penal ramaneau in sarcina statului.
Astfel, pentru eficientizarea activitatii de control pentru combaterea muncii nedeclarate, precum si pentru definirea mai clara a regimului sanctionator al muncii nedeclarate in Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, prin modificarea regimului sanctionator al acestei fapte, in sensul eliminarii limitei de 5 persoane stabilite in prezent de Codul muncii pentru incadrarea faptei ca si contraventie, se impune cu necesitate ca reglementarile propuse sa fie realizate in regim de urgenta.
Neadoptarea in regim de urgenta a acestor masuri va conduce la perpetuarea disfunctionalitatilor, precum si la afectarea in continuare a respectarii legislatiei in domeniul relatiilor de munca, cu consecinte negative asupra lucratorilor, a bugetului de stat, si, pe cale de consecinta, a societatii in general, prin mentinerea unei capacitati reduse de interventie a organelor de control, in vederea combaterii muncii nedeclarate.
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Articol unic: Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 15, se introduce un nou articol, art. 151 cu urmatorul cuprins:
" Art. 151 in sensul prezentei legi, munca nedeclarata reprezinta:
a) primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii.
b) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.
c) primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat.
d) primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial."
2. Articolul 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, anterior inceperii activitatii de catre salariat.
Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
(2) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
(3) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(4) Angajatorul este obligat sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc.
(5) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca".
(6) Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
(7) Fac exceptie de la prevederile alin. (6) concediile pentru formare profesionala fara plata, acordate in conditiile art. 155 si 156.
3. Alineatul (5) al articolului 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
" (5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil".
4. Articolul 119 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
" Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru".
5. La alineatul (1) al articolului 260, literea e) se modifica si va avea urmatorul
cuprins:
"e) primirea la munca a unei persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1) lit. a), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata."
6. La alineatul (1) al articolului 260, dupa litera e) se introduc trei noi litere, lit. e1) - e3), cu urmatorul cuprins:
" e1) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
e 2) primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
e3) primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata".
7. La alineatul (1) al articolului 260, dupa litera p) se introduce o noua litera, litera q), cu urmatorul cuprins:
q) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (4), cu amenda de 10.000 lei
8. Dupa alineatul (1) al articolului 260 se introduce un nou alineat, alin.(11), cu urmatorul cuprins:
"(11) Contravenientul poate achita in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din amenda prevazuta la alin. (1) lit. e)- e3), inspectorul de munca facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. "
9. Dupa alineatul (3) al articolului 260 se introduc doua noi alineate, alin. (4) si (5) cu urmatorul cuprins:
(4) in cazul constatarii savarsirii uneia dintre faptele prevazute la alin. (1) lit. e)-e2) inspectorul de munca dispune, ca sanctiune complementara, sistarea activitatii locului de munca organizat, supus controlului, conform procedurii de sistare elaborata de Inspectia Muncii si aprobata prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, dupa consultarea prealabila a confederatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national;
(5) Angajatorul poate relua activitatea numai dupa achitarea amenzii contraventionale aplicate si dupa ce demonstreaza ca a remediat deficientele care au condus la sistarea activitatii: prin incheierea contractului individual de munca, transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor sau, dupa caz, incetarea suspendarii contractului individual de munca si constituirea si plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucratorului pe perioada in care a prestat activitate nedeclarata.
10. Alineatul (4) al articolului 264 se abroga.
11. Alineatul (2) al articolului 265 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. ".
12. La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante se abroga prevederile art. 9 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 372 din 27 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
PRIM-MINISTRU,
Mihai TUDOSE
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Noi reglementari privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale (Legea 172/2020)Implicatii privind MUNCA NEDECLARATA. Ce procedura se aplica?Jumatate dintre angajatorii controlati in scopul verificarii respectarii Legii nr.55/2020 au fost sanctionati de inspectorii de muncaAmenzi de aproape 800.000 de lei in cadrul unei actiuni nationale pentru prevenirea si combaterea muncii ilegale a strainilorITM desfasoara controale asupra firmelor de transport. Aspecte pe care le verifica inspectoriiUltimele articole
Inspectorii ITM, controale ample la firme in aceasta perioada. Sunt verificate masurile prevazute de OUG 99/2000Inspectia Muncii anunta mai multe controale in sectorul constructiilor si al activitatilor agricoleANAF si IM, verificari la firmele din constructii, HoReCa, comert, alimentatie publica, transport. Care sunt societatile vizate5 modificari au fost aduse Codului Muncii de OUG 117/2021. Ce sanctiuni se aplica pentru munca la gri sau cea nedeclarataCele mai importante masuri aprobate de Guvern la inceput de octombrie 2021 in domeniile energie, finante, munca si sanatateArticole similare
Noutati legislative in Monitorul Oficial nr. 840 si 841 din 11 noiembrie 2015Indemnizatia de somaj tehnic. Cum se poate depune lista angajatilorPortalPFA.ro - Stiri si legislatie actualizata pentru PFA-uriIn atentia firmelor: Cand sunteti obligati sa acordati salariul in functie de studii?Activitate desfasurata in locuri de munca diferite ale angajatorului. Cum completam corect Declaratia 112?Ultimele articole
Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileD112 in 2024. Cum se completeaza formularul din punct de vedere al programului de lucruContract de mandat vs contract de muncaAvantajele contractului de mandat pentru firme si microintreprinderiIn ce conditii pot incheia firmele contracte de mandat pentru a pastra regimul microintreprinderiiArticole similare
Amenzi DGPR de pana la 2.000 euro pentru firmele care refuza sa stearga contul online al clientilorRevanzare combustibili: Operator produse accizabile. Ce declaratii se depun?Procedurile privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, puse in acord cu reglementarile europene in domeniuRaportare achizitie intracomunitara de bunuri. Cum se declara in D300 factura omisa?In atentia firmelor: munca nedeclarata va fi sanctionata mai aspru prin legeUltimele articole
Declaratie beneficiar real. Risti pana la 10.000 lei AMENDA sau dizolvarea firmei daca NU depui formularulPolitici contabile 2025. Nerespectarea reglementarilor in vigoare este AMENDAta cu pana la 10.000 leiSituatii financiare anuale: Pana cand vor fi depuse de firme si ONG-uri in 2025Salariu minim majorat in 2025. Ce amenzi se aplica firmelor care NU transmit modificarile in REVISALSAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025Articole similare
Decontare transport salariat: Conditii. Tratament fiscalTichete de masa 2023: Contravaloarea lor trebuie sa se incadreze in plafonul de 33% pentru venituri neimpozabile?Incadrare cheltuieli conventii civile la o institutie publicaMinisterul Muncii: Elemente obligatorii in CONTRACTUL DE MUNCA dintre angajatul roman si angajatorul strainRecuperare sume in cazul unei pagube produse de angajatUltimele articole
Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileContract de mandat vs contract de muncaAvantajele contractului de mandat pentru firme si microintreprinderiDeclaratia 112 - Ghid Complet: Obligatii, Sanctiuni si ModelSfaturi de la experti
Intrebare: Emiterea facturii s-a realizat la solicitarea bancii emitente a SGB. Facturarea s-a facut cu TVA, conform contractului si SGB. Pentru ca societatea sa incaseze factura, a fost necesara emiterea acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Recunoastere venit din dobanzi
Intrebare: O societate comerciala ?X? vinde catre o alta societate comerciala ?Y? parti sociale detinute la societatea ?Z?. Conform contractului de vanzare, o parte din pretul tranzactiei se vireaza intr-un cont escrow pus la dispozitia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Redirectionare impozit pe profit 2025. Termen, formular si reglementari cheie
SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025
SAF-T ANAF. Clarificari pentru contribuabilii care NU au cont bancar
Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025
Mijloace fixe inregistrate gresit. Solutii si clarificari pentru firme
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA