Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia comerciantilor ONLINE! Toate firmele care obtin venituri din aceste vanzari vor fi controlate de ANAF in perioada urmatoare

30-Oct-2020
3556

Un comunicat de presa din 8.10.2020 afisat pe pagina de Internet a ANAF spune ca aceasta institutie „a declansat operatiunea Mercur, cea mai ampla actiune de verificare a veniturilor nedeclarate obtinute din comertului electronic nefiscalizat.

»»pentru mai multe detalii despre operatiunea Mercur, click AICI««

Actiunea are loc ca urmare a extinderii acestui tip de acte de comert si are in vedere identificarea si sanctionarea tranzactiilor care aduc incasari fara indeplinirea obligatiilor fiscale, a fraudelor TVA de tip carusel, a firmelor-fantoma, a tranzactiilor cu produse contrafacute etc.

Desigur, dvs. nu faceti parte din randul firmelor cu asemenea probleme, dar ANAF nu stie lucrul acesta. Ca urmare, sunt sanse foarte mari sa fiti controlat in urmatoarea perioada. Si orice mici nereguli pot trezi suspiciuni si pot declansa o verificare amanuntita si stresanta de care chiar nu aveti nevoie.

Iata ce trebuie sa faceti pentru a fi 100% protejat in cazul controlului!

V-am pregatit un ghid complet, Controale la COMERCIANTII ONLINE, care va arata ce obiective urmareste ANAF prin operatiunea „Mercur”, ce aspecte sunt verificate in mod concret, care sunt regulile de baza pentru ca afacerea dvs. online sa functioneze in legalitate, particularitati privind organizarea contabilitatii in cadrul magazinelor online etc. 

9 aspecte pe care ANAF le verifica in mod special!

Controlul ANAF din urmatoarea perioada este o certitudine!

Autoritatile au decis, iata, sa faca ceea ce planuiau de mult, anume o actiune in forta privind combaterea fraudei si evaziunii fiscale in activitatea magazinelor online, actiune care va urmari cu precadere urmatoarele lucruri:
-interferenta vanzarilor prin intermediul magazinelor online cu fraudele clasice de tip firma-fantoma, la achizitia intracomunitara;
-vanzarile cu pret redus, subevaluat;
-comertul fara inregistrarea si declararea veniturilor;
-comertul cu marfuri contrafacute;
-achizitiile din UE si importurile extracomunitare cu vanzari online;
-livrarile cu incasare ramburs sau plata online realizate de firmele de curierat rapid (s-au evidentiat tipologii de actiune, in principal de catre persoane fizice care cumpara produse la preturi subevaluate, pe care le vand en-detail online si incaseaza de la cumparatori contravaloarea, fara plata obligatiilor fiscale);
-fapte de comert cu aparenta de tip C2C (de la persoana fizica la persoana fizica), desfasurate pe platforme de vanzari, in realitate fiind vandute volume mari de produse cu valoare ridicata, fara a exista o forma de inregistrare;
-situatiile de depasire a pragului de vanzari la distanta de catre firme din alte state membre;
identificarea magazinelor online care practica preturi reduse, sub nivelul preturilor de relativa referinta de pe piata internationala, la care trebuie adaugata cota nationala de TVA (ca valoare minima).

ANAF stie ca marile probleme apar la TVA (sunt situatii complexe, in functie de tara in care se face vanzarea), la impozitarea nerezidentilor (impozitul pe venit) si la inregistrarile contabile aferente. Iar ghidul pe care vi-l oferim va arata cum sa eliminati neplacerile pe aceste subiecte.Vreti sa fiti ferit de necazuri cu Fiscul?

Iata ce probleme va trebui sa rezolvati!

1. Bunurile/serviciile tranzactionate online trebuie urmarite si incadrate corect fiscal


Cumparati din Bulgaria si vindeti in Romania? Cumparati din China si vindeti in SUA? Cumparati din Bulgaria si vindeti in Germania? Aceste operatiuni implica regimuri fiscale diferite, apar chestiuni specifice legate de TVA si de inregistrarile contabile. Ghidul nostru va arata cum sa procedati in fiecare caz in parte.

2. Atentie la felul cum gestionati relatia cu marile platforme online (eMag, Amazon)


Aceste platforme aplica diferite comisioane de vanzare, acorda vouchere, ofera servicii de depozitare a marfurilor si toate acestea trebuie inregistrate in contabilitate intr-un anumit fel. Exista si riscul de a factura gresit, caz in care va puteti trezi ca Fiscul va impune sa achitati diferente de TVA si obligatii accesorii.

3. Ce tratament fiscal-contabil aplicati in situatiile specifice


Situatii specifice sunt nenumarate:

-cumparati o marfa in scopul revinderii, dar marfa nu ajunge la dvs. in stoc, ci este trimisa de furnizor direct clientului dvs. (nu vindeti din propria gestiune);
-nu va inregistrati in scopuri de TVA in statul in care vindeti, daca ati depasit un anumit plafon, iar Fiscul din statul respectiv va amendeaza si va calculeaza diferente de plata;
-nu emiteti factura pe suma corecta si vi se calculeaza diferente de plata TVA;
-nu inregistrati corect comisionul pentru Amazon si vi se aplica sanctiuni pentru nedeclarare, vi se retine impozit la sursa, vi se impun diferente de plata si accesorii.

Apelati la lucrarea Controale la comerciantii online! Veti gasi exact informatiile de care aveti nevoie pentru a depasi cu bine controlul ANAF!

Ce informatii gasiti in lucrarea “Controale la comerciantii online”?

I. Inspectia fiscala
II. Aspecte controlate de antifrauda
III. Cum decurge controlul antifrauda
IV. Ce e de facut in domeniul comertului online?

1. Comert online. Societati nou-infiintate
2. Ce aspecte trebuie puse la punct pentru un business online functional?
3. Aspecte operationale ale deschiderii unui magazin online
4. Care sunt regulile de baza pentru a functiona in legalitate
5. Cadrul legal aplicabil magazinelor online
6. Datele cu caracter personal in comertul online
7. Particularitati privind organizarea contabilitatii in cadrul magazinelor onlinextrem de util si de interesant este subcapitolul referitor la organizarea contabilitatii in cadrul magazinelor online, unde gasiti informatii detaliate despre:

-Regimul de impozitare pentru magazinele online
-Regimul TVA pentru magazinele online
-Achizitii intracomunitare efectuate de magazinele online platitoare/neplatitoare de TVA
-Achizitii de produse din afara UE efectuate de magazinele online
-Livrari intracomunitare efectuate de magazinele online platitoare/neplatitoare de TVA
-Achizitii de servicii de publicitate online. Obligatii din perspectiva TVA
-Vanzarile la distanta
-Achizitia de servicii de dezvoltare a unei aplicatii informatice
-Documente specifice achizitiei licentei (drept de folosinta) aplicatiei informatice
-Livrari intracomunitare de bunuri. Justificarea scutirii de TVA. Set de documente
-Vanzari prin AMAZON
-Vanzare marfii prin eMAG Marketplace
-Inchirierea in regim hotelier. Booking
-Prestari servicii de taximetrie prin UBER
-Monografie contabila pentru un contract de vanzare prin Food PandaAtentie, orice antreprenor/contabil va trebui sa stapaneasca la perfectie tranzactiile online!

Da, in viitorul foarte apropiat, toate afacerile vor fi conectate la Internet, mare parte din veniturile obtinute vor proveni din vanzarile online. Iar aceste vanzari trebuie gestionate corect din punct de vedere fiscal-contabil.

A stapani contabilitatea specifica acestui domeniu va deveni astfel (este deja) o conditie obligatorie pentru orice antreprenor sau contabil, care isi doreste prestigiu, un portofoliu impresionant de clienti si castiguri pe masura!

 

 

Comandati chiar acum lucrarea Controale la comerciantii online

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016