Raportul Special
realizat de specialisti
In situatia de cesionare a partilor sociale, vom beneficia de sfatul specialistului, pornind de la situatia concreta in care actionarul principal vinde 46 parti sociale actionarului minoritar la volarea nominala. Vom vedea astfel ce implicatii fiscale si declarative implica acesta tranzactie.
In cazul prezentat, actionarul principal cesioneaza 46 parti sociale catre actionarul minoritar. Cesionarea se realizeaza la valoarea nominala.
Avand in vedere ca partile sociale se cesioneaza la valoarea nominala, valoarea castigului net obtinut de catre asociatul care le cesioneaza este zero lei (valoare cesionare-valoare nominala=0) si implicit, valoarea impozitului datorat de acesta va fi tot zero lei. Regulile fiscale cu privire stabilirea impozitului si obligatiile declarative sunt urmatoarele:
Cesionarea partilor sociale este supusa predeverilor fiscale cu privire la venitul realizat de o persoana fizica din castiguri din transfer de titluri de participare, conform art.94 alin.(1) coroborat cu art.7 pct.41 Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, respectiv din cesionarea partilor sociale, se determina asa cum se prevede la art.94 alin.(1) Cod fiscal, respectiv: castigul ori pierderea reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, care include costurile aferente tranzactiei, dovedite cu acte justificative.
Data la care se determina castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare – cesiunea actiunilor – este data efectuarii platii pretului tranzaciei, pe baza documentelor justificative, conform art.94 alin.(10) lit.b) Cod fiscal.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
La determinarea castigului net anual/pierderii nete anuale sunt luate in calcul si costurile aferente tranzactiilor care nu pot fi alocate direct fiecarei tranzactii.
Castigul NET ANUAL/pierderea NETA ANUALA din transferul titlurilor de valoare, conform art.96 alin.(2) Cod fiscal, se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei privind venitul realizat - Declaratia 200, depusa potrivit prevederilor art.122 Cod fiscal.
Castigul NET ANUAL/pierderea NETA ANUALA din transferul titlurilor de valoare, conform art.119 coroborat cu art.123 alin.(1) lit.b) Cod fiscal, se stabileste de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra diferentei intre castigul net anual si pierderile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operatiuni.
Pierderea neta anuala stabilita prin declaratia privind venitul realizat – Declaratia 200 se recupereaza din castigurile nete anuale obtinute in urmatrii 7 ani fiscali consecutivi.
Regulile de reportare a pierderilor sunt urmatoarele:
a) reportul se efectueaza cronologic, in func?ie de vechimea pierderii, in urmatorii 7 ani consecutivi;
b) dreptul la report este personal si netransmisibil;
c) pierderea reportata, necompensata dupa expirarea perioadei prevazute la lit. a), reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului.
Contribuabilul, persoana fizica care cesioneaza partile sociale, va determina castigul/pierderea din cesionare prin completarea Declaratiei 200 aferenta venitului realizat in anul 2017, cu termen depunere 25 mai 2018, daca in anul 2017 s-a efectuat plata tranzactiei pe baza documentelor justificative.
Organul fiscal competent va emite in anul 2018 decizie de impunere cu valoarea impozitului pe venitul realizat, precum si cu valoarea CASS-ului pe care persoana fizica are obligatia sa o plateasca, in care se va mentiona si termenul de plata., conform art.155 alin.(1) lit.f) coroborat cu art.178 Cod fiscal.
Societatea la care persoana fizica a detinut partile sociale nu are nicio obligatie declarativa ori de retinere la sursa a impozitului pe venitul din transferul titlurilor de valoare.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
ANAF: Lista intalnirilor cu contribuabilii, in luna iunie 2019, in vederea indrumarii privind obligatiile fiscaleSpecialistii avertizeaza: Distribuirea trimestriala a dividendelor, un pericol pentru economie!Limitari ale Codului fiscal in vigoare in ceea ce priveste drepturile de autorModul de impunere a veniturilor realizate din CESIUNEa partilor sociale de catre persoanele juridice straineRomania poate pierde acordul cu FMI si UEUltimele articole
E-Factura. Cum sa procedezi daca ai primit prin sistem o NOTA DE CREDITAmnistie fiscala, OUG 107/2024. Cum poti beneficia de facilitati daca trebuie sa modifici regimul de impozitareE-Factura: Bonurile fiscale SUB si PESTE 100 euro trebuie transmise prin sistem? Care sunt exceptiileE-Factura: Cum se emite si transmite o factura in format XMLProiect: ANAF introduce 6 pozitii noi in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de statArticole similare
Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste baza impozabila a veniturilorMFP a emis proiectul de OUG care modifica inspectia economico-financiara la operatorii economiciModificare HG 34/2009. Atributii noi pentru ANAF si MFP. Vezi proiectul de hotarare!Anumite firme NU vor trece la plata impozitului pe profit in 2023, chiar daca depasesc plafonul de 500.000 euro pentru microintreprinderiNoile Reglementari contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 - Cum se aplica noua legislatie?Ultimele articole
Proiect: Noi reglementari contabile, propuse de FinanteFirmele infiintate in 2024 pot deveni microintreprinderi din 2025?Fuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utileCe trebuie sa stii despre elaborarea procedurilor contabileMODEL contract creditare societateSfaturi de la experti
Achizitie usi si cartele acces
Intrebare: Societatea X (hotel) achizitioneaza pentru usi: incuietoare hotel, sistem de control acces cu cartele si cartele de proximitate pentru a putea deschide usa. Care sunt monografiile contabile atat pentru incuietoare, cat si pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Tratamentul fiscal al veniturilor si cheltuielilor din vanzarea titlurilor de participare
Intrebare: O societate cumpara parti sociale de la o societate din afacerea UE in doua transe, dupa care le vinde integral, la un pret mult mai mic decat au fost achizitionate. Care este tratamentul fiscal al acestei cheltuieli rezultate din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA