Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasare avans in numerar de la persoane fizice. Cum se emit facturile in acest caz

03-Iun-2024
3993
Incasare avans in numerar de la persoane fizice. Cum se emit facturile in acest caz

O SRL presteaza servicii catre clienti persoane fizice, pentru care se incaseaza un avans si se emite un bon fiscal pentru acesta si apoi, la finalizarea serviciilor prestate se incaseaza diferenta.

Cum se va emite in acest caz bonul fiscal la finalizarea serviciilor? Pe toata valoarea serviciului si, daca da, cum se scade din casa de marcat valoarea incasata anterior ca avans?

Incasare avans in numerar de la persoane fizice – raspunsul specialistului: 

Emiterea facturii pentru avans:

Conform Art. 319 din Codul Fiscal, cand o persoana negociaza un avans pentru servicii ce urmeaza a fi prestate, aceasta este obligata sa emita o factura pentru avansul stabilit. Emiterea facturii este momentul in care efectele economice ale tranzactiei sunt recunoscute, conform principiului contabilitatii de angajamente (Ordinul MF nr. 1802/2014, punctul 53). Daca factura de avans se incaseaza in numerar, pentru suma incasata, se va emite un bon fiscal care reflecta incasarea (concomitent cu inregistarea incasarii in registrul de casa).

Emiterea facturii la finalizarea serviciilor:
Dupa prestarea serviciilor, se va emite factura finala pentru totalul serviciilor minus avansul incasat. Factura finala va arata suma totala a serviciului, avansul primit, si diferenta care trebuie platita de client. La momentul incasarii finale, in cazul in care clientul plateste restul sumei datorate in numerar, se va emite un nou bon fiscal pentru aceasta suma, care va reflecta incasarea finala corespunzatoare soldului datorat de client dupa deducerea avansului. Pentru orice ajustari, cum ar fi stornarile de avans sau alte regularizari, se vor folosi facturi, nu inregistrari prin casa de marcat, deoarece casa de marcat nu permite evidentierea sumelor negative si este utilizata strict pentru inregistrarea incasarilor.


Temei legal

Codul fiscal

Art. 319. Facturarea

(6) Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;
b) pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o, impozabila in Romania in conditiile prevazute la art. 275 alin. (2), cu exceptia cazului in care persoana impozabila utilizeaza regimul special prevazut la art. 315; 
c) pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) -c);
d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre operatiunile mentionate la lit. a) si b).

Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014 (Parte integranta din Ordinul MF nr. 1802/2014) 

53. -
(1) Principiul contabilitatii de angajamente. Efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.


Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016