Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasari in numerar de la persoane fizice. Cum se aplica Legea 70/2015?

12-Iul-2016
29888

In analiza de mai jos, subiectul il reprezinta o firma care detine de putin timp un spatiu pe care doreste sa il foloseasca pentru evenimente. Vom vedea astfel cum se incaseaza si cum se inregistreaza o suma mai mare de la o persoana fizica (10.000 de lei) daca evenimentul depaseste aceasta suma confom meniurilor si numarului de invitati.



Potrivit art 4 din Legea 70/2015- intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar:

" - (1) Operatiunile de incasari in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.

(2) Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru operatiunile de incasari in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei’’.

Rezulta, asadar ca nu puteti incasa mai mult de 10000 lei de la o persoana fizica si nici sa fragmentati incasarile.

Singura solutie ar fi sa emiteti mai multe facturi a caror valoare individuala sa fie sub 10000 lei (de exemplu: o factura care sa cuprinda contravaloarea unui anumit numar de meniuri, o alta pe diferenta de meniuri sau care sa includa numai partea de servire a invitatilor etc).

De interes este aparitia OUG 32/2016 care va modifica Legea 70/2015, in sensul introducerii unui nou articol care va intra in vigoare la 01.08.2016.

" Art. 41. - (1) Organizatorii de nunti si botezuri, pentru operatiunile de incasari in numerar pe zi, de la persoane fizice, pentru serviciile legate de aceste evenimente, pot solicita organului fiscal central competent in administrarea obligatiilor lor fiscale, in cazul in care acestia prezinta organului fiscal informatii din care rezulta ca incasarile de la persoane fizice generate de organizarea de astfel de evenimente depasesc plafonul prevazut la art. 4, aprobarea unui alt plafon de incasari decat cel stabilit la art. 4.

(2) La stabilirea plafonului, organul fiscal va avea in vedere incasarile pe care organizatorii de nunti si botezuri le-au avut anterior din astfel de evenimente".


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - Consultant fiscal


 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016