Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepand cu 1 aprilie, beneficiarii de pensii private Pilon II si Pilon III pot sa isi esaloneze incasarile

02-Apr-2018
4223

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat recent un set de norme pentru introducerea, incepand cu 1 aprilie 2018, a platilor esalonate pentru Pilonul II si III de pensii private. Pana in prezent, suma acumulata din contributii se platea doar o data, integral, la iesirea in pensie, scrie mediafax.ro.

Norma privind utilizarea activului personal net al participantilor la pensiile private a fost publicata in Monitorul Oficial. Potrivit acesteia, incepand cu aprilie 2018, beneficiarii de pensii Pilon II si III vor putea alege plata unica sau in transe (pana acum fiind posibila numai plata unica).

Pentru transe, suma va putea sa fie platita in rate egale, de cel putin 500 de lei lunar, timp de cel mult 5 ani, cu exceptia ultimei rate, care este reziduala.

Spre exemplu, daca un pensionabil (Pilon II si/sau Pilon III) avea acumulata in fondul de contributii personale suma de 100.000 de lei, acesta nu putea decat sa incaseze 100.000 de lei in momentul iesirii la pensie; de acum, aceasta suma se poate esalona in incasari de minimum 500 de lei lunar, pe 60 de luni (cinci ani), iar ultima rata, reziduala, ar urma sa fie, in acest caz, de 70.000 de lei, conform mediafax.ro.

Exista trei situatii cu privire la plata pensiilor din Pilon II si Pilon III: pentru limita de varsta sau anticipat, apoi pentru invaliditate si pentru deces.

Pensiile la Pilonul III pot fi platite dupa ce beneficiarii indeplinesc trei conditii:

1) au implinit varsta de 60 de ani;

2) au contribuit cu minim 90 de plati lunare;

3) au in cont o suma minima acumulata, care va fi stabilita prin lege.

"Spre deosebire de Pilonul I (pensia de la stat, unde banii sunt acumulati la bugetul de stat de la actualii contribuabili/angajati si servesc la plata pensiilor actualilor pensionari), pensiile private Pilon II si III sunt bani acumulati intr-un cont individual, privat pe numele beneficiarului, si sunt bani care pot fi transmisi urmasilon, prin mostenire. Pilonul II de pensii reprezinta bani care se acumuleaza automat din contributiile sociale (CAS) pe care le platim la stat, insa sunt gestionati de catre administratori privati, iar Pilonul III reprezinta bani pe care contribuabilul trebuie sa-i cotizeze din surse proprii si sunt gestionati de administratori privati", informeaza mediafax.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016