Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
O persoana intregistrata ca PFA care nu mai vrea sa desfasoare activitatea economica respectiva poate sa radieze PFA-ul din proprie initiativa. Daca si tu te afli in aceasta situatie, in acest articol iti vom explica cum se inchide un PFA, dar si care sunt documentele de care ai nevoie pentru a completa procedura.
Ca sa inchizi un PFA trebuie, in primul rand, sa depui la ONRC o cerere prin care sa indici motivul radierii, iar mai apoi sa adaugi documentul care il atesta, daca este cazul. Spre exemplu, daca PFA-ul trebuie inchis din cauza decesului titularului, se va/vor atasa certificatul/certificatele de deces in copie certificata de parte.
De asemenea, trebuie sa soliciti si radierea inregistrarii fiscale la ANAF, prin depunerea unei declaratii de radiere, insa numai in cazul in care detii un certificat de inregistrare fiscala in scopuri de TVA.
Atentie! Ca sa poti inchide un PFA este necesar si sa reglezi fisa de platitor, adica sa verifici daca ai toate declaratiile depuse si sa achizi toate datoriile la zi.
Documentele necesare radierii PFA de la ONRC sunt urmatoarele:
1. Cererea de inregistrare - formular, bifata la pct. 4 – radiere, cu indicarea motivului radierii; NOTA: Art. 21, art. 27 si art. 33 din OUG nr. 44/2008: Cererea de radiere, insotita de copia certificata pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, dupa caz, se depune la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde isi are sediul profesional, de catre orice persoana interesata.Art. 120 din Legea nr. 265/2022: (1) Orice persoana fizica sau juridica prejudiciata ca efect al unei inmatriculari ori printr-o mentiune in registrul comertului are dreptul sa ceara judecatoriei, in cazul profesionistilor persoane fizice, si tribunalului/tribunalului specializat, in cazul profesionistilor persoane juridice, radierea inregistrarii generatoare de prejudicii si, dupa caz, repunerea in situatia anterioara, in tot sau numai cu privire la anumite elemente ale acesteia. (2) Cererea se depune la oficiul registrului comertului in care este inregistrat profesionistul si despre aceasta se face mentiune in registrul comertului. In termen de 3 zile lucratoare de la data depunerii, oficiul registrului comertului inainteaza cererea judecatoriei, tribunalului/tribunalului specializat in a carui raza teritoriala se afla sediul profesionistului, iar in cazul sucursalei infiintate in alt judet, la cererea persoanei juridice prejudiciate, la tribunalul/tribunalul specializat din judetul in care isi are sediul sucursala. (3) Instanta se pronunta asupra cererii cu citarea oficiului registrului comertului si a profesionistului. (4) Hotararea judecatoreasca de solutionare a cererii poate fi atacata numai cu apel, iar termenul de apel curge de la pronuntare, pentru partile prezente, si de la comunicare, pentru partile lipsa. (5) Oficiul registrului comertului va efectua radierea si va publica hotararea judecatoreasca definitiva in Buletin. in acest scop, instanta va comunica oficiului registrului comertului hotararea judecatoreasca ramasa definitiva
2. Documentul care atesta motivul radierii;Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Documentele necesare radierii PFA de la ANAF sunt urmatoarele:
La ANAF, potrivit art. 90 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, La incetarea calitatii de subiect de drept fiscal, persoanele sau entitatile inregistrate fiscal prin declaratie de inregistrare fiscala potrivit art. 81 si 82 trebuie sa solicite radierea inregistrarii fiscale, prin depunerea unei declaratii de radiere. Daca totusi nu doresti sa radiezi un PFA, insa te intrebi cum il poti optimiza fiscal, comanda lucrarea Optimizare Fiscala PFA, detalii AICI»
Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal si trebuie insotita de certificatul de inregistrare fiscala in vederea anularii acestuia.
Dupa obtinerea certificatului de radiere se va depune si formularul 700 in care se vor completa date cu privire la starea contribuabilului, avand in vedere reglementarile din Instructiunile de completare a D700 aprobate prin OPANAF 1699/2021, in care se prevede ca D700 se depune si pentru: - radierea inregistrarii fiscale a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.
In cazul depunerii declaratiei de radiere prin mijloace electronice de transmitere la distanta actul doveditor cu privire la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal, se va anexa in format electronic, iar certificatul de inregistrare fiscala va fi transmis organului fiscal competent, fie prin posta, cu confirmare de primire, fie prin depunerea la organul fiscal competent, in vederea anularii acestuia.
Din punct de vedere al Declaratiei unice, potrivit art. 120 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente (...) si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, (...), potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Astfel, trebuie depusa declaratia unica prin care se recalculeaza taxele datorate pentru anul in curs pentru perioada de activitate. Declaratia unica se depune in termen de maxim 30 de zile de la data rezolutiei de radiere eliberata de ONRC.
In continuare vom prezenta cateva spete utile contribuabililor, asa cum au fost explicate si detaliate in Portal Codul Fiscal, de specialistii nostri. Si tu ai ocazia sa pui intrebari si sa aflii solutii exceptionale pentru problemele cu care se confrunta firma ta, AICI>>
In cazul in care s-a inchis (radiat) un punct de lucru, care este si sediu social al unui PFA, ce obligatii are in continuare? Mentionez ca nu a avut salariati la acest punct de lucru. Ce se intampla cu casa de marcat? Raspuns:
Potrivit prevederilor art. 2) OG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, sunt reglementate urmatoarele aspecte:
“ART. 2 In sensul prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
1) sediul profesional - sediul principal/locatia declarata la registrul comertului, in vederea inregistrarii si autorizarii functionarii persoanei fizice autorizate (PFA), ..., reprezentand elementul de identificare al acesteia in raporturile juridice la care participa;
k) puncte de lucru - locatiile in care isi desfasoara activitatea persoanele fizice autorizate, ..., in cazul in care aceasta nu se desfasoara exclusiv la sediul profesional, ....”
PFA isi inceteaza activitatea si este radiata din registrul comertului la cerere, iar cererea de radiere, insotita de copia certificata pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, dupa caz, se depune la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde isi are sediul profesional, (art. 21, alin. 2) din OG 44/2008).
Oficiile registrului comertului de pe langa tribunale transmit direct sau prin intermediul Oficiului National al Registrului Comertului, si pe cale electronica, Ministerului Finantelor Publice, informatiile care contin inregistrari si modificari ale operatorilor economici, conform Protocolului de colaborare intre Ministerul Finantelor si Oficiul Registrului Comertului (art 69* din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala). Articolele 88*), alin. 1), art. 89*) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza urmatoarele aspecte: “Art. 88*)
(1) Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni. “
ART. 89*) (1) Modificarile intervenite in datele declarate initial de persoanele fizice, juridice sau de alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului se fac potrivit dispozitiilor legii speciale.”
Astfel, modificarile privind radierea se transmit organului fiscal competent prin completarea formularului 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale (OPANAF 2034/2022).
Se completeaza potrivit instructiunilor de completare prevazute de OPANAF 2034/2022, si se transmite ori de cate ori intervin modificari, ulterior inregistrarii fiscale, in datele declarate de contribuabili/platitori prin declaratia de inregistrare fiscala/declaratia de mentiuni, precum si cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
Declaratia trebuie insotita de documente justificative, dupa caz (certificat constatator eliberat de ORC, certificat de inregistrare in scopuri de TVA, pentru anulare etc.)
Daca totusi nu doresti sa radiezi un PFA, insa te intrebi cum il poti optimiza fiscal, comanda lucrarea Optimizare Fiscala PFA, detalii AICI»
Se selecteaza formularul 070, iar la punctul VI se completeaza datele de identificare, adresa/domiciliul fiscal, respectiv data scoaterii din evidenta a sediului/ punctului de lucru, precum si alte informatii utile.
Declaratia se transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul internetului, pe site-ul e-guvernare.ro al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Referitor la obligatiile declarative reprezentand definitivarea impozitul pe venit, ulterioare radierii, la articolul 120*), alin 5) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal - “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate”, sunt reglementate urmatoarele aspecte:
ART. 120*)(5) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente .... pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.”
Referitor la aparatul de marcat electronic fiscal, conform art. 4, alin 9) din OUG 28/1999, atunci cand casa de marcat se defecteaza, atunci cand se umple memoria fiscala (deci in cazurile in care casa nu mai poate fi utilizata) sau in cazul in care punctul de lucru se inchide si societatea/entitatea isi inceteaza activitatea, atunci operatorul ei e obligat ca, dupa citirea memoriei si preluarea rolei pe care sunt inregistrate datele, sa o predea ANAF, care va asigura pastrarea si arhivarea acestei memorii fiscale pe o perioada de minimum 5 ani. “Art. 4) alin (9) Operatorii economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (1) si (2), la umplerea memoriei fiscale, atunci cand aceasta trebuie inlocuita ca urmare a defectarii, ori cand nu mai poate fi folosita de catre utilizatori din diverse motive, precum si in cazul in care acestia isi inceteaza activitatea, sunt obligati sa asigure pastrarea si arhivarea memoriilor fiscale pentru o perioada de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite.”
Potrivit prevederilor Anexei 2, punctul 6. alin(1), alin(2), alin(4) din OPANAF 4156/2017 pentru aprobarea informatiilor continute in registrul national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti, precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora, utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale trebuie sa transmita organului fiscal competent Notificarea privind situatia aparatului de marcat electronic fiscal, prevazuta in Anexa 2E (Formularul 4105), in cazul inchiderii punctului de lucru. “
6. (1) Ori de cate ori intervin schimbari privind situatia aparatului de marcat electronic fiscal, utilizatorii informeaza organul fiscal competent prin transmiterea notificarii prevazute in anexa nr. 2 E.
(2) Notificarea se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in format PDF cu xml atasat, la care sunt atasate, dupa caz, documente probatoare.”
(4) Notificarea prevazuta la pct. 6 alin. (1) se transmite organului fiscal competent in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data la care a intervenit situatia.”
O PFA are o singura operatiune in anul 2023 si anume cedarea unui activ (scaun stomatologic) cu o valoare de intrare initiala de 70.000 lei, din care a fost dedusa fiscal in anii anteriori o valoare de amortizare de 10.000 lei. Scaunul este valorificat la suma de 60.000 lei. In aceste conditii ce obligatii (CAS , CASS, impozit) va datora PFA pe anul 2023 si in baza carui articol din Codul fiscal?
Raspuns:
Potrivit art. 68 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Venitul brut cuprinde: (...) c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitarii activitatii, ramase la incetarea activitatii;.
Potrivit pct. 7 alin. (5) lit. o) din Normele metodologice, Sunt cheltuieli deductibile, cu titlu de exemplu urmatoarele: (...) o) valoarea ramasa neamortizata a bunurilor si drepturilor amortizabile instrainate, determinata prin deducerea din pretul de cumparare a amortizarii incluse pe costuri in cursul exploatarii si limitata la nivelul venitului realizat din instrainare; .
Astfel, in cazul persoanelor care desfasoara activitati independente pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, veniturile/castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta sunt incluse in venitul brut si impozitate, caz in care valoarea lor ramasa neamortizata reprezinta cheltuiala deductibila fiscal.
Asadar, valoarea activului (scaunui stomatologic) ramasa neamortizata de 60.000 lei (70.000 lei (pretul de cumparare) 10.000 lei (valoarea amortizarii incluse pe cost)) este cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe venit. Potrivit pct. 7 alin. (5) lit. o) din Normele metodologice, Sunt cheltuieli deductibile, cu titlu de exemplu urmatoarele: (...) o) valoarea ramasa neamortizata a bunurilor si drepturilor amortizabile instrainate, determinata prin deducerea din pretul de cumparare a amortizarii incluse pe costuri in cursul exploatarii si limitata la nivelul venitului realizat din instrainare.
Cheltuieli cu scoaterea din evidenta = Valoare de intrare, de cumparare (70.000 lei) valoare amortizata (10.000) = 60.000 lei. Venitul realizat din instrainarea activului = 60.000 lei.
Cheltuiala cu scoaterea din evidenta a mijlocului fix vandut de 60.000 lei este deductibila integral, intrucat este plafonala la nivelul venitului realizat din instrainare (60.000 lei).
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
Articole similare
Auditor, activ la CAFR. Ce procedura urmam pentru INCHIDERE PFA?Procedura de inchidere activitate PFA cand exista si facturi neincasate. Urmati acesti pasi!Inchizi o PFA? Ce poti face cu bunurile ramase la incetarea activitatiiSesiune ONLINE ANAF: Cum inchidem un PFA care nu mai desfasoara activitate?Articole similare
ONRC: Data la care vor fi RADIATE PFA-urile si II-urile care nu si-au actualizat obiectul de activitateInterpretare prevederi art. 48 din codul fiscal. Cum facem radierea corecta a unui PFA?RADIERE PFA 2023: In cazul incetarii activitatii plafonul CAS se recalculeaza in functie de lunile de activitate?Declaratia Unica 2024. 3 studii de caz utile contribuabililorSfaturi de la experti
Declarare in D300 sume suplimentare privind TVA stabilite de inspectia fiscala
Intrebare: In urma unui control de TVA, ne-a fost respinsa o parte din suma de TVA de recuperat (incasata, respectiv compensata cu obligatii salariale in perioadele anterioare, sub rezerva controlului ulterior). In contabilitate am...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Tratament fiscal TVA prestare servicii tehnice pentru raliuri
Intrebare: Cum ar trebui sa emita facturile din punctul de vedere al TVA o societate neinregistrata in scopuri de TVA care presteaza servicii tehnice pentru raliuri, atat la distanta, cat si la fata locului, in tari din UE?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA