Inchiderea contului 455 in cazul lichidarii. Procedura recomandata de expertul contabil!
Societatea supusa analizei urmatoare doreste sa afle cum se inchide contul 455 in cazul in care firma (microintreprindere) se lichideaza voluntar si inregistreaza pierdere. Totodata, avand in vedere ca respectivele creditari de firma, la momentul inregistrarii lor, nu genereaza cheltuieli, vom vedea si care este tratamentul pentru trecerea acestora pe venituri.
In creditul contului 455 "Sume datorate actionarilor/ asociatilor" se inregistreaza sumele lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati (512, 531). Intr-adevar, operatiunea nu genereaza cheltuieli.
Sume reprezentand datorii fata de actionari/asociati, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii se inregistreaza in debitul contului 455 in corespondenta cu 758. Astfel, in cazul renuntatii la datorie ori in cazul anularii datoriei fata de asociati, sumele ar trebui recunoscute ca venit.
Prin urmare, abordarea potrivit careia anularea datoriei fata de asociati genereaza un venit, se reflecta clar in OMFP 1802/2014.
Totusi, potrivit punctului 597 al OMFP 1802/2014, la reflectarea in contabilitate a operatiunilor economice derulate se are in vedere continutul economic al acestora, cu respectarea principiilor, bazelor, regulilor si politicilor contabile permise de reglementarea contabila aplicabila.
Prevederile respective nu constituie baza legala pentru efectuarea operatiunilor economico?financiare, ci numai referinte cu privire la inregistrarea in contabilitate a acestora.
Majorarea capitalului social se poate face, potrivit Legii societatilor comerciale, prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.
Compensarea creantei fata de asociati pentru capitalul subscris cu datoria fata de asociati pentru imprumutul acordat societatii se inregistreaza fara recunoasterea unui venit:
455 = 456
Ulterior, capitalul social poate fi redus pentru acoperirea pierderilor.
Pe scurt, in aceasta succesiune, in mod evident s-au acoperit pierderile din imprumutul acordat de asociat.
In concluzie, pe fondul lipsei de reglementari contabile pentru aceasta situatie, puteti proceda la majorarea capitalului social prin incorporarea imprumutului si apoi acoperirea pierderilor din capitalul social, pentru a evita plata impozitului pentru ceva ce nu este un venit propriu-zis.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme