Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
Stabilim prin cele de mai jos ce obligatii avem in calitate de proprietar la obtinerea veniturilor din chirii. In analiza de mai jos, avem urmatoarea situatie: "Administratorul firmei A inchiriaza societatii un apartament proprietate personala pentru folosirea acestuia in activitate economica. Prezentul contract se inregistreaza la Finante. Plata chirie pentru folosinta acestui apartament este in suma de 1.000 euro/luna. Ce implicatii fiscale sunt atat pentru peroana fizica, cat si juridica? Pentru persoana juridica aceasta cheltuiala poate fi considerata o cheltuiala deductibila?".
Proprietarul are obligatia inregistrarii la organul fiscal a contractului de inchiriere dintre o persoana fizica si o persoana juridica/fizica in termen de 15 zile de la data incheierii contractului intre parti.
Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pe parcursul unui an, cu exceptia veniturilor din arendare, datoreaza plati anticipate cu titlu de impozit in contul impozitului pe venit catre bugetul de stat.
Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat in anul precedent, dupa caz, prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor, potrivit legii.
In cazul in care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosintei bunurilor reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, determinarea venitului anual estimat se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei , din ziua precedenta celei in care se efectueaza impunerea.
Platile anticipate se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: - 25 martie; - 25 iunie; - 25 septembrie; - 25 decembrie.
Persoana fiizca are obligatia de a depune declaratia privind venitul realizat (formular 200) la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Declaratia privind venitul realizat se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit si se depune de catre:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
a) contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, determinate in sistem real;
b) contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor care au depus declaratii de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu sau stabilit plati anticipate, conform legii;
c) contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, in baza contractelor incheiate intre parti in care chiria este exprimata in lei, a caror impunere este finala, pentru situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale, caz in care platile anticipate de impozit vor fi luate in calcul la stabilirea impozitului anual datorat.
Impozitul anual datorat se calculeaza de organul fiscal competent, pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual determinat in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, impozitul fiind final.
Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere, pe care o comunica contribuabililor. Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza obligatii fiscale accesorii (dobanzi si penalitati de intarziere). Impozitul anual datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
NU au obligativitatea depunerii declaratiei privind venitul realizat - formular 200, contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente pentru care platile anticipate de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat, si pentru care platile anticipate reprezinta impunere finala.
Venitul net din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut. Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.
Cheltuiala deductibila aferenta venitului, stabilita in cota forfetara de 40% aplicata la venitul brut, reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta.
In ceea ce priveste contributia de sanatate, persoana fizica are obligatia platii contributiei de 5,5% conform art. 173 din Codul fiscal, aplicat la venitul net impozabil, contributie care se deduce la calculul impozitului pe venit. Plata se face tot trimestrial la fel ca si impozitul pe venit.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut la art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
Conform proiectului privind Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017, castigul salarial mediu brut in anul 2017, este 3.131 lei. Daca in apartamentul respectiv se vor desfasura activitati economice (ex. sediu, puct de lucru persoana juridica, PFA, etc), acesta va fi considerat cladire cu destinatia nerezidentiala, iar persoana fizica proprietara va datora impozitul pe cladirile nerezidentiale conform art. 458 din Codul fiscal (care este mult mai mare decat impozitul datorat pentru cladirile rezidentiale/locuinte).
In aceste conditii, persoana fizica proprietara va depune o declaratie fiscala la care va anexa contractul de inchiriere din care sa reiasa schimbarea folosintei imobilului, in termen de 30 de zile de la data modificarii respective si va datora impozitul pe cladiri cu destinatia nerezidentiala incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator conform art. 461 alin. (6) din Codul fiscal. Pentru stabilirea impozitului pe caldiri, va recomandam apelarea la un expert evaluator (ex. membru ANEVAR) pentru evaluarea apartamentului.
Desigur, cheltuiala cu chiria, in baza contractului de inchiriere inregistrat la ANAF este o cheltuiala deductibila pentru societate, daca aceasta cheltuiala este efectuata in scopul economic al societatii
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
Articole similare
PFA cu obiect de activitate INCHIRIERE IMOBILe. Amortizarea cladirilor apartinand persoanei fiziceTVA INCHIRIERE IMOBIL. Cum facturam?Clarificari cu privire la momentul in care intervine obligatia de inregistrare in scopuri de TVA a persoanelor fizice care efectueaza tranzactii imobiliareCheltuieli deductibile in 2023. 3 exemple detaliateINCHIRIERE IMOBIL. Ajustare TVAUltimele articole
Situatia contractelor de inchiriere 2019. Aspecte fiscaleArticole similare
Cum se impoziteaza veniturile din cedarea folosintei bunurilor?Guvernul modifica normele metodologice de aplicare a Codului FiscalDepuneti Formularul 200 pana la 26 maiCesiune parti sociale la valoarea nominala si cesiune imprumut asociat. Ce implicatii fiscale apar?Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Impozitul pe veniturile drepturilor de autor in anul 2016Ultimele articole
Calendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridiceVineri, 25 octombrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta pe 25 aprilie 2024Articole similare
Impozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor. Care sunt obligatiile de plata?Obtineti VENITURI DIN CHIRII si nu ati primit decizia de impunere? Aflati ce obligatii aveti!Persoanele care obtin VENITURI DIN CHIRII sunt OBLIGATE sa utilizeze case de marcat electronice fiscaleImpozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utileVENITURI DIN CHIRII 2016. Reguli privind decizia de impunere plati anticipate cu titlu de impozitUltimele articole
Proiect: ANAF va ELIMINA Declaratia Unica estimativa. Cine este vizatPersoanele fizice care nu au depus Declaratia Unica in 2024, notificate de ANAFPensionarii platesc CASS pentru VENITURI DIN CHIRII? Ce spun specialistiiAu obligatia depunerii Declaratiei Unice si persoanele fizice care obtin venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobileNeclaritati privind noutatile fiscale din 2024? Afla acum solutiile pentru firma taArticole similare
Evaluarea afacerii te ajuta sa vezi dincolo de cifreEvaluare bunuri confiscate. Procedura legalaComunicare MFP privind impozitarea cladirilor din 2016Impozitul pe cladiri in functie de destinatie se poate aplica din 2016Ref. Modificare legislativa importanta privind impozitul datorat de persoanele juridice pentru cladirile nerezidentialeUltimele articole
Profit reinvestit 2024. 3 studii de caz utile pentru specialistiTransfer de active sau vanzare de active la lichidarea unei firme?Reevaluare cladiri. Cand se efectueaza si ce raport se depune?Impozitarea veniturilor obtinute din vanzarea fondului de comertArticole similare
Prevederi speciale in CODUL FISCAL privind veniturile in naturaDocumentar fiscal: Reguli privind depunerea declaratiei 307Firme care NU au terminale POS. Ce amenzi se aplicaPrestare serviciu de promovare produse. Emitere factura cu sau fata TVADupa modificarile din CODUL FISCAL pentru 2018, Kaufland a facut un anunt important pentru salariatiUltimele articole
Proiect: ANAF actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205Modificari IMPORTANTE cu privire la redirectionarea a 3,5% din impozitul anual 2024, propuse de ANAFConditii microintreprinderi 2024. Trec la plata impozitului pe profit daca NU au depus bilant interimar?Registrul de evidenta PFA. Cine are obligatia intocmirii si pana cand trebuie completat documentulCalendar ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024. Util pentru persoanele fizice si juridiceSfaturi de la experti
Tratament fiscal TVA prestari servicii direct legate de un export de bunuri
Intrebare: O societate presteaza servicii de manipulare/incarcare pe feribot si asistenta pentru intocmirea documentatiei necesare transportului si exportului autoturismelor noi si second-hand, precum si a altor bunuri in vederea exportului....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Plata servicii catre un partener din SUA
Intrebare: O SRL prestator de servicii (Fintech) doreste initierea unei colaborari cu un furnizor extern, o companie cu sediul in USA, statul Wyoming, iar contul bancar este deschis in Belgia. Prestatorul va furniza serviciile de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
SAF-T in 2024: Tu stii cum sa completezi CORECT declaratia 406? Iata cele mai frecvente dificultati
Intocmire bilant contabil. Poate fi semnat de un consultant fiscal?
Modificari IMPORTANTE cu privire la redirectionarea a 3,5% din impozitul anual 2024, propuse de ANAF
Cum se stabilesc din oficiu CAS si CASS pentru persoanele fizice, an fiscal 2023
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA