Inchizi o PFA? Ce poti face cu bunurile ramase la incetarea activitatii
Persoana fizica autorizata, sistem real, doreste in cursul anul 2023 sa-si inchida activitatea. Ce se intampla cu mijloacele fixe achizitionate de-a lungul timpului? Masina, laptop, telefon? Care este procedura in acest sens?
Inchidere PFA – raspunsul specialistului:
Potrivit art 68 alin 2 Cod fiscal, in venitul brut sunt cuprinse: Solutii profitabile de OPTIMIZARE pentru PFA! Taxe mai mici catre stat, Norme de venit avantajoase, detalii AICI»
c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitarii activitatii, ramase la incetarea activitatii;
Normele metodologice date in aplicarea art. 68 alin. 2 lit. c din Codul fiscal, in vigoare de la data de 1 ianuarie 2016, prevad ca in venitul brut al afacerii se include si suma reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii care trec pe parcursul exercitarii activitatii in patrimoniul personal al contribuabilului, operatiune considerata din punct de vedere fiscal o instrainare.
Prin urmare, din interpretarea celor de mai sus reiese ca trecerea bunurilor din patrimoniul personal al persoanei fizice, dupa incetarea definitiva a activitatii PFA, nu mai este considerata din punct de vedere fiscal o instrainare care sa conduca la obtinerea de venituri impozabile.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Subventie ANT pentru campania 2024 Societatile cu cod CAEN 0111 beneficiaza de subventii finantate din fonduri europene FEGA si FEADR, precum si din fonduri nationale. Pentru campania 2024 am primit in luna aprilie...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Incasare credit jocuri de noroc Societatea noastra incaseaza prin intermediul POS sume de bani de la jucatori folosite de acestia pentru a juca la slot machine sau la ruleta; Suma de bani astfel incasata se...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Persoana fizica va putea vinde ulterior bunurile cu orice suma doreste ca bun din patrimoniul personal, iar venitul obtinut va fi neimpozabil in temeiul art. 62 lit. m din Codul fiscal.
In venitul brut al afacerii se include si suma reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii care trec pe parcursul exercitarii activitatii si la incetarea definitiva a acesteia in patrimoniul personal al contribuabilului, operatiune considerata din punct de vedere fiscal o instrainare.
Solutii profitabile de OPTIMIZARE pentru PFA! Taxe mai mici catre stat, Norme de venit avantajoase, detalii AICI» Evaluarea acestora se face la preturile practicate pe piata sau stabilite prin expertiza tehnica.
Referitor la TVA, potrivit art. 270 alin. (5) din Codul fiscal, din punct de vedere al TVA, orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la art. 270 alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
Prin urmare, trecerea bunurilor in patrimoniul personal la data radierii PFA este considerata livrare de bun din punct de vedere al tva si trebuia sa colectati tva daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza obligatoriu la valoarea de piata, conform art. 7 pct. 33 din Codul fiscal. In concluzie, trecerea mijloacelor fixe de pe PFA in patrimoniul personal al persoanei fizice se face prin vanzare, pe baza de factura, la pretul pietei stabilit prin expertiza tehnica.
Solutii profitabile de Optimizare fiscala PFA!!!Taxe mai mici catre stat. Cheltuieli deductibile. Norme de venit avantajoase. Faceti fata inteligent controalelor ANAF si scapati legal de plata impozitelor daca nu aveti activitate, detalii AICI» PFA determina venitul net din activitati independente pe baza datelor din contabilitate ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Pe langa impozitul pe venit in cota de 10% aplicata la venitul net mai datoreaza CAS si CASS, incepand cu data de 01.01.2023, astfel:
- daca venitul PFA va fi sub 6 salarii minime, persoana fizica autorizata nu va fi obligata la plata CASS;
- daca venitul depaseste 6 salarii minime, dar este sub echivalentul a 12 salarii minime, se va datora obligatoriu CASS la nivelul a 6 salarii minime;
- daca venitul este cuprins intre 12 si 24 de salarii minime, se va datora obligatoriu CASS la echivalentul a 12 salarii minime.
- la venituri de peste 24 salarii minime, se va datora obligatoriu CASS la echivalentul a 24 salarii minime.
Pentru CAS:
- daca venitul PFA-ului va fi intre 12 si 24 de salarii minime pe economie, atunci baza de calcul a CAS nu poate fi mai mica de 12 salarii minime
- daca venitul este mai mare de 24 de salarii minime atunci se va plati CAS la echivalentul a 24 de salarii minime pe economie.
Solutii profitabile de Optimizare fiscala PFA!!!Taxe mai mici catre stat. Cheltuieli deductibile. Norme de venit avantajoase. Faceti fata inteligent controalelor ANAF si scapati legal de plata impozitelor daca nu aveti activitate, detalii AICI» De asemenea, PFA este obligata sa depuna declaratia unica pana la data de 25 a anului urmator pentru anul incheiat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decontare transport salariat la si de la locul de munca
Intrebare: Un salariat si-a achitat transportul (abonament transport 22.03.2025 - 20.04.2025) pentru deplasarea de la si la locul de munca pe 18.03.2025 si a adus bonul fiscal (TVA 19%) pentru decontare in luna aprilie 2025. Decontarea acestor cheltuieli este prevazuta in regulamentul intern. Se intocmeste un tabel nominal semnat de director si un decont de cheltuieli (in luna aprilie). Va rugam sa ne ajutati cu monografia contabila, inclusiv luna in care se fac inregistrarile.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Creditare societate. Persoana fizica
Intrebare: O persoana fizica, in calitate de asociat intr-o societate, crediteaza firma cu un contract de imprumut cu dobanda. 1. Care este dobanda pe care o poate percepe?
2. Daca societatea a fost creditata in urma cu 5 ani, dar nu a incasat pana la momentul actual dobanda, o poate incasa retroactiv? Daca da, pe cati ani in urma?
3. Inregistrarea in contabilitate a platii dobanzii se face la momentul incasarii?
4. Rog monografie contabila si implicatiile fiscale atat la persoana fizica (asociat), cat si...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Teremen plata chirie
Intrebare: Am preluat o societate X care detine terenuri si un parc auto agricol. Veniturile sunt din arendarea terenurilor si din inchirierea utilajelor. Contractul de inchiriere utilaje este incheiat cu o alta societate Y, al aceluiasi asociat/administrator. Firma Y face agricultura cu aceste utilaje si presteaza servicii agricole catre alte societati cu aceste utilaje. Am citit in contract ca facturarea si plata se fac anual, probabil luand ca model facturarea si plata arendei. Este corect sa se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratament fiscal TVA vanzare mijloc fix pentru un beneficiar din Austria
Intrebare: Societatea A din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, platitoare de impozit pe profit, vinde un mijloc de transport cu destinatie speciala (autospeciala cu statie mobila pentru turnat sapa) societatii B din Austria, inregistrata in scopuri de TVA in Austria. Aceasta vanzare se considera livrare intracomunitara conform art. 294 alin. 2? Factura de vanzare va fi intocmita fara TVA, beneficiarul fiind obligat la plata TVA prin mecanismul taxarii inverse? Autospeciala nu este un mijloc de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<