Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatia de 41,5% din salariul mediu brut ar putea fi acordata PFA-urilor cu activitate redusa pana pe 31 decembrie 2022

26-Mai-2022
10107
Indemnizatia de 41,5% din salariul mediu brut ar putea fi acordata PFA-urilor cu activitate redusa pana pe 31 decembrie 2022

Ministerul Muncii a pus recent in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care prelungeste valabilitatea indemnizatiei de 41,5% pentru PFA-urile cu activitate redusa. Sprijinul va fi acordat pana pe data de 31 decembrie 2022. Mentionam ca in acelasi act normativ este prevazuta si prelungirea Kurzarbeit.

Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale are ca rol identificarea, elaborarea si promovarea masurilor ce au ca scop buna functionare a pietei muncii, precum si identificarea si aplicarea celor mai eficiente masuri de protectie sociala, adecvate schimbarilor care se produc constant in economia nationala si in mod deosebit in aceasta perioada in care atat angajatorii, cat si salariatii acestora au activitatea si veniturile lunare afectate. 

Astfel, prin exceptie de la prevederile art.1 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, in anul 2022, masura prevazuta de art. 1 si 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020 cu modificarile si completarile ulterioare, isi prelungeste perioada de aplicabilitate ulterior datei de 8 iunie 2022, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2022.

Reamintim ca termenul limita pentru acordarea idemnizatiei de 41,5% din salariul mediu brut trebuia sa expire pe data de 8 iunie, adica la 3 luni de cand a fost incheiata starea de alerta. Prevederile erau stipulate in OUG 132/2020.

De asemenea, avand in vedere efectele directe asupra productiei ca urmare a situatiei economice la nivel international, generata de cresterea inflatiei, a fost introdusa prin acest act normativ posibilitatea ca entitatile economice care se confrunta cu diminuarea productiei sa poata beneficia de masura prevazuta la art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atentie! Proiectul de OUG trebuie sa fie publicat in Monitor pentru a putea fi aplicat.

Extras din Proiectul de OUG:
Art. I


(1) Prin exceptie de la prevederile art.1 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatieI epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.282/2020, cu modificarile ulterioare, in anul 2022, masurile prevazute la art. 1 si art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica si ulterior datei de 8 iunie 2022, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2022.
(2) Pe perioada prevazuta la alin. (1), prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (16) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care nu se inregistreaza o diminuare a cifrei de afaceri de 10%, se ia in calcul diminuarea productiei realizate in luna pentru care se solicita aplicarea masurii prevazute la art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a productiei din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta/asediu, respectiv 2019. 
In cazul unei societati infiintate in perioada 1 ianuarie - 15 martie 2020 si care are cel putin un angajat, diminuarea productiei se raporteaza la productia realizata in luna anterioara aplicarii masurii prevazute la art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
In situatia prevazuta la alin. (2), din declaratia pe propria raspundere prevazuta la art.1 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, cu modificarile sicompletarile ulterioare, trebuie sa reiasa diminuarea productiei cu cel putin 10%.
Modelul declaratiei pe propria raspundere prevazuta la alin. (3) se aproba prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, la propunerea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in termen de 10 zile de la data aprobarii prezentei ordonante de urgenta.

 

Sursa: MMPS

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatii

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi majorate. Intra in aceasta categorie salariile minime brute, pensiile si alocatiile pentru copii. Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatii Majorare salariu minim brut din 1 ianuarie 2025 A fost publicat in Monitorul Oficial HG 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Majorarea acestuia va ajunge la suma de 4.050 lei lunar, incepand cu data de...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024

    • Conform legislatiei in vigoare, mai multe declaratii fiscale sunt scadente in data de 20 decembrie 2024. In continuare vom vedea care sunt acestea si cine are obligatia respectarii termenului limita. Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024 1. Depunerea notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare Formularul 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF. Studii de caz privind inspectiile fiscale

    • Controalele ANAF au inceput sa fie din ce in ce mai frecvente si vizeaza un numar tot mai mare de contribuabili. Din pacate, de multe ori, desi ne straduim sa respectam legislatia in vigoare si sa implementam toate modificarile fiscale, uneori inspectorii gasesc probleme si aplica ori amenzi, ori impozite si taxe suplimentare. In aceste conditii, contribuabilii se intreaba cum trebuie sa procedeze in cazul in care li se stabileste impozit suplimentar. Cum se...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016