
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Titular de intreprindere individuala poate obtine indemnizatie de crestere a copilului sau stimulent de insertie incepand cu luna iunie 2021 in baza declaratiei unice depuse pentru anul 2020? Exista un plafon pentru veniturile inregistrate sau indiferent de venitul obtinut, daca este sub limita salariului minim, va beneficia de indemnizatia minima de concediu ingrijire copil? Precizez ca mama nu obtine venituri din nicio sursa, iar titularul intreprinderii este tatal.
In temeiul art. 8 alin. (1) din OUG 111/2010 si art. 1 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea OUG 111/2010 aprobate prin HG 52/2011, de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului si de stimulentul de insertie beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, daca indeplineste conditiile de acordare prevazute in cuprinsul OUG 111/2010. Asadar, daca tatal indeplineste conditiile prevazute de OUG 111/2011 poate beneficia de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului si de stimulentul de insertie reglementate de OUG 111/2011.
In raport cu determinarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal beneficiaza, potrivit art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta (2,5 x 500 lei = 1.250 lei), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
Baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se stabileste prin luarea in considerare a tuturor veniturilor realizate de persoana indreptatita (salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe salarii/venit), obtinute in conditiile art. 3 din OUG 111/2010, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) din acest act normativ.
Potrivit art. 3 alin. (1) din OUG 111/2010, veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 76 alin. (1) si (2) si art. 103 din Codul fiscal, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit. Astfel, veniturile din activitati independente sunt cele definite la art. 67 din Codul fiscal si in scopul determinarii indemnizatiei este luata in calcul valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator categoriei de venit. Totodata alin. (2) al art. 3 din OUG 111/2010 reglementeaza veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului indemnizatiei pentru cresterea copilului. In acest sens, se precizeaza in mod expres ca veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, potrivit art. 3 alin. (2) lit. a) din OUG 111/2010, veniturile rezultate dupa scaderea impozitului pe venit si, dupa caz, a contributiilor sociale obligatorii datorate, conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Cota de impozit pe dividende interimare distribuite in anul 2022
Intrebare: O societate repartizeaza profitul realizat la 30.06.2022 pe dividende in avans. Plata dividendelor catre asociati s-a facut in iulie 2022. Ce impozit se retine? 5% sau 8%?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Criterii marime. Raportare la 30.06.2022
Intrebare: Conform Ordinului 1669/2022, stabilirea criteriilor de marime se face astfel: â
vezi AICI raspunsul specialistilor <<