Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Care este baza de calcul si tratamentul fiscal?

24-Ian-2018
9250

In analiza de mai jos, vom afla care este baza de calcul pentru concediile medicale cod 09 sau 08, tinand cont de faptul ca, de la 01.01.2018, salariile au crescut prin preluarea contributiilor in sarcina angajatului.

Vom vedea daca mai beneficiaza de scutirea de impozit de venit, concediile medicale care au codurile 08, respectiv 09.

Iata raspunsul specialistului!

In cazul concediilor medicale pentru sarcina si lauzie (cod 08) si pentru ingrijire copil bolnav in varsta de pana la 7 ani sau copil cu handicap pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani (cod 09), baza de calcul al indemnizatiilor se determina potrivit art. 10 din OUG 158/2005 ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Potrivit art. 25 din OUG 158/2005, cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din aceasta baza de calcul. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS. Potrivit art. 30 din OUG 158/2005, cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.

Noile modificari ale Codului fiscal nu au intervenit asupra facilitatilor acordate indemnizatiilor de maternitate si pentru ingrijirea copilului bolnav. in acest sens, potrivit art. 62 lit. c) din Codul fiscal, indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii, reprezinta venituri neimpozabile.

Potrivit art. 139 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal, indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din FNUASS, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale. in acest caz, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale este suma reprezentând 35% din câstigul salarial mediu brut, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Dani Cucu, consultant fiscal, expert contabil.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016