
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Conform unui proiect de H.G. publicat pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, salariul minim ar putea creste de la 01 ianuarie 2019 cu 150 lei. Astfel, proiectul propune ca incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, sa se stabileasca la 2.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, in medie, pe luna, in anul 2019, reprezentand 12,251 lei/ora.
Pentru angajatori, aceasta majorare presupune o crestere a costurilor lunare cu salariile cu 153 lei.
Pentru salariati cresterea se reflecta intr-un castig net de 85 lei pentru veniturile realizate la functia de baza, respectiv 88 lei pentru veniturile realizate in afara functiei de baza.
• cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate - modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim.
• modificarea bazei anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala - modificarea salariului de baza minim brut determina modificarea bazei anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala intrucat venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ?ar?, în vigoare la termenul de depunere a declara?iei unice privind veniturile estimate.
• majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate. Modificarea salariului de baza minim brut determina majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate intrucat aceste plafoane se determina in functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice pentru veniturile estimate.
• majorarea normelor de venit pentru veniturile din activitati independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
• calculul elementelor salariului raportate la salariul de baza. In cazul salariatilor care beneficiaza de salariul de baza minim brut pe tara se va modifica cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si adaosurile al caror calcul se raporteaza la salariul de baza.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Am inteles ca pentru astfel de deplasare nu se poate acorda diurna, iar transportul se poate deconta doar daca angajatorul nu asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei. 1. Care este tratamentul TVA al cheltuielii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate primeste lunar decont pentru asigurarea masinii achizitionata in leasing. Cum se inregistreaza decontul de asigurare primit de la firma de leasing? Care este monografia contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<