
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
In analiza de mai jos, incepand cu luna ianuarie, o societate a adaugat, printre obiectele de activitate, si codul CAEN 7711 - Activitati de inchiriere si leasing cu autoturisme si autovehicule rutiere usoare.
Societatea a facut o preluare de leasing pentru un autoturism ce urmeaza a fi inchiriat conform noului obiect de activitate.
Vom vedea care sunt implicatiile contabile si fiscale pentru aceasta operatiune.
Iata raspunsul specialistului!
Achizitiile de autovehicule si autoturisme de la diversi furnizori din Romania sau din Uniunea Europeana, (efectuate direct sau prin leasing financiar), din punctul de vedere al obligatiilor de inregistrare si raportare de catre beneficiar, sunt tratate diferit, in functie de tipul autovehiculului (nou sau second-hand) si regimul TVA aplicat de furnizor pentru livrarea efectuata (regim normal sau second-hand).
Mijlocul de transport nou este definit la art. 266 alin. (3) din Legea 227/2015, ca fiind vehiculul terestru cu motor a carui capacitate depaseste 48 cmc sau a carui putere depaseste 7,2 kW, destinat transportului de pasageri sau bunuri, cu conditia de a nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km.
In norme se arata:
"(3) Achizitia intracomunitara de mijloace noi de transport efectuata de orice persoana impozabila ori neimpozabila, prevazuta la art. 268 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, este întotdeauna considerata o operatiune impozabila in Romania, pentru care nu sunt aplicabile regulile referitoare la plafonul de achizitii intracomunitare prevazut la art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, daca locul respectivei achizitii intracomunitare este in Romania, conform art. 276 din Codul fiscal".
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In cazul achizitiei intracomunitare de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana, operatiunea este impozabila in Romania, si societatii ii revine obligatia de a aplica deducerea TVA, prin mecanismul taxarii inverse si raportarea achizitiei intracomunitare in decontul de TVA (formular 300) si in declaratia recapitulativa (formular 390).
In cazul achizitiei unui mijloc de transport second-hand, in functie de regimul de taxare aplicat de furnizor, putem intalni doua situatii, respectiv:
a) furnizorul aplica regimul normal de taxare - operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara impozabila in Romania, pentru care beneficiarul din Romania are obligatia deducerii TVA, prin mecanismul taxarii inverse si raportarea achizitiei intracomunitare in decontul de TVA (formular 300) si in declaratia recapitulativa (formular 390);
b) furnizorul aplica regimul special pentru bunurile second-hand - operatiunea nu este impozabila in Romania, si beneficiarul din Romania nu efectueaza o achizitie intracomunitara, impozabila in Romania, si astfel nu are obligatia de a raporta operatiunea in declaratia 390. Mentiunea aplicarii regimului special pentru bunurile second-hand trebuie sa rezulte din factura emisa de furnizor.
In cazul achizitiei unui mijloc de transport din Romania, factura de achizitie va contine un TVA normal in cota de 19%.
Referitor la deducerea TVA, regula generala prevede ca orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor daca acestea sunt utilizate pentru desfasurarea activitatilor economice, in conformitate cu prevederile art. 298 din Codul fiscal. Exceptia de la regula generala are in vedere limitarea: “la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.”
In conditiile aratate, dreptul de deducere al taxei este in functie de modul de utilizare al vehiculului, astfel:
- integral pentru scopul activitatii economice - drept de deducere 100%;
- nu sunt utilizate exclusiv pentru scopul activitatii economice - limitarea dreptului de deducere la 50%.
In cazul dumneavoastra, conform celor mentionate mai sus, se poate deduce integral TVA de la achizitia autovehiculelor/autoturismelor (indiferent de modul de aprovizionare - de la o persoana platitoare de TVA, de la o persoana fizica sau prin leasing financiar) deoarece acestea sunt utilizate in scopul desfasurarii noii activitati de inchiriere.
Si din punctul de vedere al impozitului pe profit, conform art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, sunt deductibile limitat la 50% cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.
La pct. 16 alin. (1) din Normele metodologice date in aplicarea art. 25 din Codul fiscal se precizeaza ca regulile de deducere, termenii si expresiile utilizate, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la pct. 68 din Normele metodologice date in aplicarea art. 298 al titlului VII Taxa pe valoarea adaugata din Codul fiscal.
La contabilizarea operatiunilor de leasing financiar trebuie tinut cont de faptul ca, potrivit pct. 8 alin. (6) din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014, in costul de achizitie se includ si taxele (cu exceptia celor recuperabile), precum si orice alte cheltuieli nerecuperabile, care pot fi direct atribuibile achizitiei bunurilor.
Inregistarile contabile privind achizitia unui autoturism in leasing financiar sunt urmatoarele:
- pentru factura de avans
% = 404 „Furnizori de imobilizari”
4093 „Avansuri acordate pentru imobilizari corporale”
4426 „TVA deductibila”
- achizitia autoturismului
2133 = 167, in baza contractului de leasing
- pentru factura de rata de leasing
% = 404 “Furnizori de imobilizari”
167 “Alte imprumuturi si datorii asimilate”
666 “Cheltuieli privind dobanzile”
4426 „TVA deductibila”
- plata facturii de leasing
404 “Furnizori de imobilizari”= 5121 “Cont in lei”
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Mariana Prejbeanu, expert contabil, consultant fiscal si auditor financiar.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Din 1 iunie 2022 firmele trebuie sa transmita in Revisal modificarile salariale intervenite prin Legea 135/2022Aveti o intreprindere mica? Iata cum puteti primi bani prin Programul de microindustrializare!Legislatia actualizata 2017 pentru companii straine si salariati rezidenti sau nerezidenti. Ce obligatii aveti?Impozitul pe constructii. Modificarile care se aplica Codul fiscal 2016?CAEN 5629. Cum se poate trece la impozit pe veniturile microintreprinderilor de la cel specific?Ultimele articole
OG 16/2022, sub lupa specialistilor! Rezolva rapid si legal orice problema legata de impozitul pe venit, microintreprinderi, CAS si CASS in 2023Ordinul 2578/2022: Formularele 010 si 700 au fost din nou modificate in contextul abrogarii impozitului specificProiect: ANAF modifica declaratiile 010 si 700 in contextul abrogarii impozitului specific prin OG 16/2022Firme in domeniul HoReCA. Ce regim de impozitare va fi aplicat incepand cu 2023?Firmele trebuie sa modifice vectorul fiscal pana pe 15 ianuarie 2023 daca vor sa treaca la plata impozitului pe profitArticole similare
Titlul I, Capitolul 3Titlul III, Capitolul 2Atentie: Impozitul pe constructii se declara pana la 25 mai 2016ANAF: Impozit pe profitul reinvestit in cazul programelor informaticeNormele de aplicare IMM Leasing au fost modificate. Platile se efectueaza pana la data de 31 octombrie 2022Ultimele articole
Proiect Finante: Scheme de ajutor de stat care vor fi derulate in perioada 2023-2025Calculeaza singur avansul si valoarea reziduala pentru un LEASING FINANCIARDin ianuarie 2022 pragurile valorice intrastat vor fi pastrate la nivelul de 900.000 lei. Cine trebuie sa transmita declaratiile statisticeA doua rata a IMPOZITELOR LOCALE trebuie platita pana pe data de 30 septembrie 2021Foloseste un calculator leasing si inregistreaza profit pentru Startup-ul tauArticole similare
TVA la un CONTRACT DE LEASING financiarTitlul II, Capitolul 2, partea IIANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru OCTOMBRIE 2020Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscal ( tichete de cresa, tichete de masa, tichete cultural, etc)Esential: 47 de studii de caz despre insolventa, lichidare si suspendarea activitatii!Ultimele articole
Reminder ANAF: Miercuri, 25 ianuarie 2023, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleMiercuri, 21 decembrie, termenul de depunere a unor declaratii fiscale pentru perioada de raportare incheiataCalendar ANAF: Obligatii fiscale scadente pentru contribuabili in decembrie 2022Calendarul obligatiilor fiscale ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2022Pana pe 25 octombrie 2022 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratii pentru perioada de raportare incheiataArticole similare
Scoatere din evidenta client incert. IMPLICATII CONTABILE si fiscaleCum sa completezi si sa depui la timp Declaratia 101 - 57 situatii practiceArticole similare
Functionarea PFA in 2020- Contributii, taxe, impozite, deduceriCe spui de un Ghid complet de optimizare fiscala?Microintreprindere. Ce IMPLICATII FISCALE apar la achizitia unei case de marcat?Stocuri degradate si vanzare stocuri degradate. Ce IMPLICATII FISCALE apar?IMPLICATII FISCALE pentru vanzarile sub pretul de achizitieUltimele articole
Cum se deconteaza cheltuielile cu combustibilul in cazul microintreprinderilor? Documente necesarePFA/II/IF in 2022. Noutati privind taxele, impozitele si deducerile care se aplica firmelorPeste 30 de noutati cu IMPLICATII FISCALE majore au fost aduse de OG 8/2021 si OG 11/2021. Explicatii + spete practiceOperatiuni neimpozabile in Romania. IMPLICATII FISCALE TVA in alt stat membruRestructurarea obligatiilor bugetare. Exista IMPLICATII FISCALE care ar trebui sa se regaseasca in situatia financiara anuala?Sfaturi de la experti
Actiuni cotate. Evaluare la sfarsitul exercitiului financiar
Intrebare: O societate a achizitionat in 2021 de pe Bursa de Valori Bucuresti, actiuni cotate. La 31 decembrie aceste actiuni trebuie reevaluate la pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare conform extrasului primit de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Avansuri vechi incasate. Inchidere pe venituri
Intrebare: Avem avansuri incasate de la clienti mai vechi de 3 ani. Putem trece aceste sume pe venit? Daca da, in ce conditii si care sunt documentele necesare pentru a le trece pe venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<