Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare factura pentru servicii prestate catre o societate din SUA. Care sunt implicatiile fiscale?

16-Nov-2015
18076

Analiza urmatoare face referire la o societate din Romania care primeste din SUA factura de prestare servicii (spatiu virtual de depozitare documente). Ce implicatii fiscale rezulta din inregistrarea facturii din spatiul non-UE si ce declaratii fiscale se depun de societatea din Romania? Societatea din SUA este platitoare de TVA (VAT ID).



In cazul de fata, din punct de vedere al TVA societatea din Romania achizitioneaza servicii care au locul in Romania, astfel ca operatiunea este impozabila in Romania conform art.133 alin.2 din Codul fiscal.

Societatea din Romania va aplica taxarea inversa 4426 = 4427 si va declara operatiunea in Decontul de TVA la rd. 7 si 20.

Achizitia de servicii nu se va declara si in declaratia 390 - aceasta nefiind o achizitie intracomunitara.

Din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, in cazul in care societatea din SUA nu va transmite un Certificat de rezidenta fiscala valabil la data platii veniturilor catre nerezidenti, emis de autoritatile fiscale din SUA, societatae din Romania va retine la sursa, impozit pe veniturile nerezidentilor de 16% conform art.115 alin.1 lit.k din Codul fiscal. Impozitul se va retine la data platii facturii catre nerezident si se va calcula in lei, la cursul BNR din data platii venitului.
Acest impozit se va declara in Declaratia 100 – pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei de retinere si se va plati la bugetul de stat tot pana la aceeasi data.

Totodata, societatea din Romania va avea obligatia depunerii Declaratiei informative privind impozitul retinut pe nerezidenti pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui de retinere.

In cazul in care societatea din SUA va transmite un Certificat de rezidenta fiscala valabil la data efectuarii platilor catre nerezident, confrom art.118 din codul fiscal, veti aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si SUA si nu veti retine la sursa impozit pe veniturile nerezidentilor. In acest caz, nu veti avea obliagatii de declarare si plata a impozitului.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016