
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Intrebare: O gradinita particulara constituita ca SRL, este obligata la plata TVA daca depaseste plafonul din cotizatiile parintilor? Si daca poate primi sponsorizari?
Raspuns: Deoarece gradinita este constituita in baza legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, sumele achitate de catre parinti nu sunt considerate cotizatii, acestea fiind considerate tarife pentru contravaloarea serviciului prestat.
Cotizatii pot fi considerate doar sumele achitate in cadrul gradinitelor de stat, finantate de la bugetul de stat.
Pentru astfel de gradinite de stat (nu stiu daca mai exista astfel de gradinite) sumele incasate sub forma de contributii/cotizatii nu se supun impozitului pe venit sau impozitului pe profit deoarece nu sunt constituite in scop economic, avand statut de institutii de stat.
Spre deosebire de gradinita ?de stat? , prin statut, gradinita particulara, desi este acreditata sa functioneze in baza legii invatamantului, este constituita in vederea obtinerii de profit care se supune impozitarii.
Activitatea gradinitei particulare are caracter economic si indeplineste cele patru conditii cumulative enumerate la articolul 126 alineatul 1, astfel incat operatiunile desfasurate sunt considerate impozabile:
1) operatiunea este o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata; Operare SAGA Exemple practice si recomandari Registrul de Evidenta Fiscala PFA Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
2) locul de prestare a serviciilor este considerat in Romania, conform articolului 133;
3) prestarea serviciului este realizata de o persoana impozabila care actioneaza ca atare;
4) prestarea serviciilor este rezultatul desfasurarii unei activitati economice ;
Consider ca activitatea unei gradinite particulare nu se incadreaza la operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA asa cum sunt reglementate prin articolul 141 alineatul 1 litera f) din Codul fiscal care se refera la activitatea de invatamant prevazuta in Legea invatamantului nr. 84/1995, la prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate.
Consider ca se incadreaza in aceasta categorie gradinitele din invatamantul de stat infiintate ca unitati scolare de catre inspectoratele scolare cu avizul Ministerului Educatiei si Cercetarii asa cum se reglementeaza prin articolul 142 din legea invatamantului.
Din acest motiv, consider ca doar activitatea unor astfel de gradinite care desfasoara operatiuni de interes general sunt scutite fara drept de deducere a TVA. Prin legea invatamantului, asa cum se prevede la articolul 18, alineatul 1, gradinitele cu program normal, prelungit si saptamanal sunt incadrate la invatamant prescolar pentru copii in varsta de 3 - 6/7 ani.
La alineatul 2 al articolului 18 se mentioneaza ca astfel de gradinite se infiinteaza de catre inspectoratele scolare.
Gradinita particulara este o persoana juridica care are ca obiect de activitate invatamantul prescolar incadrat la grupa 85 ? Invatamant? clasa 8510 ?Invatamant prescolar? sectiunea P din cadrul ordinul institutului national de statistica nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala ? CAEN, aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 2008.
Gradinita particulara este o persoana impozabila asa cum este definita la 1251 alineatul 1 punctul 18 drept ?orice persoana fizica, un grup de persoane, o institutie publica, o persoana juridica si orice entitate care desfasoara independent o activitate economica, indiferent de scopul sau rezultatul acestei activitati.
O gradinita particulara trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA daca depaseste cifra de afaceri de 35.000 euro la cursul valutar de la data aderarii asa cum rezulta din Normele metodologice de aplicare ale articolului 152, alineatul 1 din Codul fiscal, punctul 61: ?Cursul de schimb valutar prevazut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal este cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii.?
Acest curs este de 3,3817 lei/euro, deci cifra de afaceri se considera depasita pentru suma de 118.360 lei.
In sensul T.V.A., d.p.d.v. fiscal, cifra de afaceri anuala este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, a urmatoarelor tipuri de livrari de bunuri si prestari de servicii:
* taxabile;
* scutite cu drept de deducere;
* scutite fara drept de deducere:
Datorita faptului ca este o societate comerciala, gradinita particulara nu poate beneficia de sponsorizare in conformitate cu prevederile legii nr. 32 din 19 mai 1994 privind sponsorizarea.
Totusi, in situatia in care primeste in acest scop sume de bani sau produse de la persoane fizice si juridice, acestea reprezinta venituri din activitatea de exploatare care se supun impozitarii.
Prin definitia preluata de la articolul 1 din Legea nr. 32/1994, sponsorizarea reprezinta transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre beneficiarul sponsorizarii.
Asa cum am mentionat anterior, gradinita particulara este o persoana juridica cu scop ?lucrativ? infiintata in scopul obtinerii de profit.
De asemenea, in situatia in care sponsorul dvs. este tot o persoana juridica infiintata in baza legii nr. 31/1990, pentru sumele de bani si produsele transferate firmei dvs., nu poate beneficia de facilitatile fiscale privind diminuarea impozitului pe profit deoarece aceasta operatiune nu se incadreaza in legea sponsorizarii.
Prin legea sponsorizarii, la articolul 4 se face precizarea ca poate fi beneficiar al sponsorizarii:
a) orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate:
- in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar;
- de reprezentare a asociatiilor profesionale;
- de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
b) institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile enumerate la litera a) ;
c) emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune;
d) carti ori publicatii din domeniile enumerate la litera a);
e) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre:
- o persoana juridica fara scop lucrativ;
- o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.
Articol publicat in 23 iulie 2009
Solutie acordata in luna iunie 2009
Servicul de Consultanta
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat n limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Sfaturi de la experti
Diurna impozabila peste plafonul legal. Tratament fiscal
Intrebare: Diurna externa impozabila acordata peste 3 salarii, salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat, dar sub limita de 2,5 ori nivelul acordat pentru institutii publice, avand in vedere faptul ca se impoziteasa ca si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii declarative privind concediul de ingrijitor
Intrebare: La ce sectiune se evidentieza in declaratia 112 situatia unui salariat care a beneficiat de concediu de ingrijitor a unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<