Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea intarziata in scopuri de TVA. Care vor fi consecintele fiscale?

27-Iul-2016
16721

In randurile de mai jos, exemplul nostru e reprezentat de o microintreprindere (magazin mixt) care a depasit plafonul de trecere la platitor de TVA in luna aprilie 2016, dar a omis declararea la fisc pentru inregistrare ca platitor. In cazul in care va face aceasta cerere in luna august 2016 si doreste sa-si regularizeze singura in primul decont de TVA (sa calculeze TVA colectata si deductibila), vom vedea incepand cu ce luna trebuie sa faca calculul (luna mai sau luna iunie).

Societatea obtine venituri doar prin casa de marcat. Ca magazin mixt are 2 cote de TVA (9% pentru produsele alimentare si 20% pentru nealimentare). Vom stabili cum va face calculul pentru TVA-ul colectat avand in vedere ca gestiunea e doar valorica.

Daca ar fi depus la timp formalitatile de inregistrare in scopuri de TVA pana la data de 10 mai 2016, inclusiv, societatea respectiva ar fi devenit platitoare de TVA in regim normal incepand cu luna iunie 2016. Astfel, dreptul de deducere a sumei TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii, dar si obligatia colectarii TVA pentru realizarea de operatiuni taxabile ia nastere incepand cu luna iunie 2016.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca, la depunerea formalitatilor de inregistrare in luna august 2016, organul fiscal competent va solicita balanta de verificare la data de 31.12.2015, dar si balanta la 31.07.2016 cu rulaje precedente pentru intervalul ianuarie – iunie 2016. Astfel, inspectorul care va prelua dosarul pentru inregistrarea in scopuri de TVA va constata faptul ca solicitarea inregistrarii s-a efectuat cu intarziere. In acest caz, pentru contraventia constatata, este posibil sa se aplice sanctiunea amenzii. Inregistrarea in scopuri de TVA se va efectua incepand cu luna iunie 2016, chiar daca depunerea formalitatilor s-a efectuat cu intarziere.

De la momentul inregistrarii in scopuri de TVA, va fi necesara inventarierea marfurilor pentru formarea noului pret cu amanuntul, caz in care aveti de ales una din urmatoarele doua posibilitati:
1. sa mentineti pretul de vanzare cu amanuntul, caz in care adaosul comercial va fi diminuat datorita faptului ca pretul va include si TVA care va trebui colectata in beneficiul bugetului de stat;
2. sa majorati pretul de vanzare cu amanuntul, prin includerea TVA care trebuie colectata in beneficiul bugetului de stat in noul pret de vanzare, caz in care adaosul comercial va ramane nemodificat datorita faptului TVA se va adauga la pretul cu amanuntul practicat pana la momentul inregistrarii in scopuri de TVA.

Concomitent cu inventarierea, produsele alimentare si nealimentare trebuie marcate distinct, pe coduri, pentru a se aplica, corect, cota TVA aferenta de 9% sau 20%. In acest caz, trebuie sa va adresati si distribuitorului casei de marcat pentru setarea corespunzatoare a acesteia in vederea evidentierii TVA pe bonul fiscal cota TVA aplicata si suma acesteia in total valoare de vanzare cu amanuntul.

Astfel, la aceasta data, avand in vedere faptul ca in luna iunie si iulie 2016 marfurile au fost vandute fara TVA, colectarea retroactiva a TVA este o munca laborioasa: se stabileste valoarea marfurilor alimentare si nealimentare vandute, iar cota TVA corespunzatoare fiecarei grupe de marfuri se aplica la valoarea totala incasata prin casa de marcat electronica fiscala.

Suma TVA astfel colectata, se va inregistra in evidenta contabila prin formula 635 = 4427 si se va raporta in primul decont de TVA cod 300, la randul “Regularizari taxa colectata". Daca delimitarea produselor alimentare de cele nealimentare nu poate fi efectuata datorita modului de organizare a gestiunii, colectarea TVA se efectueaza prin aplicarea cotei standard TVA 20%.
De asemenea, se va exercita si dreptul de deducere, suma TVA dedusa fiind raportata prin decontul de TVA cod 300 la randul 30“Regularizari taxa dedusa".

In alta ordine de idei, in eventualitatea unei inspectii fiscale privind TVA pentru perioada respectiva, daca suma TVA colectata va fi mai mare decat cea dedusa, pentru suma TVA nevirata bugetului de TVA pentru perioada 25 iulie 2016 (termen pentru luna iunie 2016) – 25 septembrie 2016 (termen pentru luna august 2016) vor fi calculate accesorii constand in majorari, dobanzi, penalitati.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016