
Raportul Special
realizat de specialisti
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la sinteza activitatii de control pentru semestrul I din 2023.
In primele trei luni ale anului 2023, s-au efectuat 14.160 controale fiscale la contribuabili persoane juridice si fizice - 10.184 la contribuabili persoane juridice si 3.976 la contribuabili persoane fizice. Dintre acestea, 5.710 au fost inspectii fiscale, 5.806 verificari documentare la contribuabili persoane juridice si fizice si 2.644 controale inopinate la contribuabili persoane juridice si fizice, in vederea cuantificarii riscului fiscal.
In urma inspectiilor fiscale au fost stabilite sume suplimentare in valoare totala 612,9 mil. lei si a fost diminuata pierderea fiscala cu suma de 1.889,7 mil. lei. In urma verificarilor documentare au fost stabilite sume suplimentare in valoare totala de 115,3 mil. lei. Totodata, urmare actiunilor de control fiscal au fost aplicate 432 amenzi in valoare totala de 1,3 mil. lei, au fost inaintate organelor de urmarire penala un numar de 63 sesizari pentru un prejudiciu total de 61,3 mil. lei, au fost instituite 54 masuri asiguratorii in valoare de 79,5 mil. lei.
In aceeasi perioada din 2023, actiunile de control antifrauda au vizat 7.162 contribuabili, fiind cuantificate/estimate implicatii fiscale si aplicate sanctiuni contraventionale in suma totala de 1.121,8 milioane lei. Dintre acestea, 1.083,3 milioane lei sunt implicatii fiscale, iar 38,5 milioane lei sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari).
In ceea ce priveste activitatea de verificare documentara, in trimestrul I 2023 au fost finalizate 442 de actiuni, din care 359 cu emiterea unor decizii de impunere valoarea obligatiilor stabilite insumand 99,4 milioane lei; dintre acestea, 65 verificari documentare sunt realizate in domeniul tranzactiilor cu criptomonede, valoarea creantelor fiscale suplimentare stabilite fiind de 9,7 milioane lei.
Totodata, ca urmare a actiunilor de control desfasurate de catre inspectorii DGAF, in trimestrul I 2023, prin conformare voluntara, au fost declarate/achitate de catre contribuabili la bugetul general consolidat al statului, obligatii fiscale suplimentare in valoare de 62,4 milioane lei.
Singura metoda de a da inspectorului ANAF replica imposibil de demolat implica 2 lucruri esentiale pe care ar trebui sa stapaniti la perfectie:
Aveti acum la indemana lucrarea Documente suplimentare obligatorii in caz de control ANAF. DETALII»
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Domeniile controlate prioritar anul acesta sunt cele din zone cu risc fiscal mare: munca la negru/gri, optimizari fiscale, preturi de transfer, TVA, produse cu risc fiscal ridicat (legume, fructe, bauturi alcoolice, constructii, produse minerale, imbracaminte, incaltaminte) etc.
Principalele domenii vizate: constructii, auto SH, imobiliare, comert, preturi de transfer.
Controalele pe TVA au in vedere: tranzactiile intracomunitare, achizitiile de servicii – documentele justificative care sustin prestarea efectiva a serviciilor!, serviciile achizitionate de la nerezidenti pentru care se aplica taxare inversa, cheltuielile deductibile/nedeductibile, ajustarea TVA pentru creante neincasate - strategie de recuperare a TVA de la bugetul de stat.
Inspectiile fiscale dureaza pana la:
Controlul inopinat insa NU poate dura mai mult de 30 de zile, iar verificarea situatiei fiscale personale nu poate fi mai mare de 6 luni sau 12 luni daca sunt asteptate informatii din afara tarii.
Sursa: ANAF
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Incep controalele! Amenzile ajung la 10.000 de lei pentru contribuabilii care NU conecteaza casele de marcat la ANAFAmenzi de pana la 550 lei pentru soferii de autoturisme care nu au rovinieta valabila, conform unui Proiect de LegeANAF controleaza nuntile din vara aceastaDGAF verifica dotarea cu aparate de marcat fiscale. Se anunta prapad pentru comercianti! Fiscul a aplicat deja sute de sanctiuni!Politici si proceduri contabile. Amenzile ajung pana la 4.000 lei pentru firmele care nu le intocmescUltimele articole
Sanctiuni si AMENZI ANAF - Cum sa Eviti Problemele FiscaleProiect: Unitatile ANAF, amendate cu pana la 10.000 lei daca NU respecta anumite termene in relatia cu contribuabiliiInspectorii antifrauda verifica aplicarea OUG 67/2023. Au fost acordate amenzi de peste 2 milioane de lei contribuabililorDin 5 noiembrie 2023 contribuabilii NU vor mai primi avertisment, ci direct amenda, pentru anumite contraventii din Codul de Procedura FiscalaPentru cine NU se aplica noua lege cu privire la supraimpozitarea contractelor part timeArticole similare
Actiuni ANAF pentru colectarea veniturilor: 4.000 controale fiscale si decizii de impunere de 446 milioane de lei in noiembrie 2023Sfaturi de la experti
Intrebare: Emiterea facturii s-a realizat la solicitarea bancii emitente a SGB. Facturarea s-a facut cu TVA, conform contractului si SGB. Pentru ca societatea sa incaseze factura, a fost necesara emiterea acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Recunoastere venit din dobanzi
Intrebare: O societate comerciala ?X? vinde catre o alta societate comerciala ?Y? parti sociale detinute la societatea ?Z?. Conform contractului de vanzare, o parte din pretul tranzactiei se vireaza intr-un cont escrow pus la dispozitia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA