Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Controale ANAF 2023. Fiscul a publicat sinteza activitatii de control pentru sem. I din anul acesta. Ce amenzi au fost aplicate?

21-Apr-2023
2244
Controale ANAF 2023. Fiscul a publicat sinteza activitatii de control pentru sem. I din anul acesta. Ce amenzi au fost aplicate?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la sinteza activitatii de control pentru semestrul I din 2023.

Ce controale a efectuat ANAF in 2023?

In primele trei luni ale anului 2023, s-au efectuat 14.160 controale fiscale la contribuabili persoane juridice si fizice - 10.184 la contribuabili persoane juridice si 3.976 la contribuabili persoane fizice. Dintre acestea, 5.710 au fost inspectii fiscale, 5.806 verificari documentare la contribuabili persoane juridice si fizice si 2.644 controale inopinate la contribuabili persoane juridice si fizice, in vederea cuantificarii riscului fiscal.

In urma inspectiilor fiscale au fost stabilite sume suplimentare in valoare totala 612,9 mil. lei si a fost diminuata pierderea fiscala cu suma de 1.889,7 mil. lei. In urma verificarilor documentare au fost stabilite sume suplimentare in valoare totala de 115,3 mil. lei. Totodata, urmare actiunilor de control fiscal au fost aplicate 432 amenzi in valoare totala de 1,3 mil. lei, au fost inaintate organelor de urmarire penala un numar de 63 sesizari pentru un prejudiciu total de 61,3 mil. lei, au fost instituite 54 masuri asiguratorii in valoare de 79,5 mil. lei.

Controale ANAF

In aceeasi perioada din 2023, actiunile de control antifrauda au vizat 7.162 contribuabili, fiind cuantificate/estimate implicatii fiscale si aplicate sanctiuni contraventionale in suma totala de 1.121,8 milioane lei. Dintre acestea, 1.083,3 milioane lei sunt implicatii fiscale, iar 38,5 milioane lei sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari).

In ceea ce priveste activitatea de verificare documentara, in trimestrul I 2023 au fost finalizate 442 de actiuni, din care 359 cu emiterea unor decizii de impunere valoarea obligatiilor stabilite insumand 99,4 milioane lei; dintre acestea, 65 verificari documentare sunt realizate in domeniul tranzactiilor cu criptomonede, valoarea creantelor fiscale suplimentare stabilite fiind de 9,7 milioane lei.

Totodata, ca urmare a actiunilor de control desfasurate de catre inspectorii DGAF, in trimestrul I 2023, prin conformare voluntara, au fost declarate/achitate de catre contribuabili la bugetul general consolidat al statului, obligatii fiscale suplimentare in valoare de 62,4 milioane lei.

Singura metoda de a da inspectorului ANAF replica imposibil de demolat implica 2 lucruri esentiale pe care ar trebui sa stapaniti la perfectie:

  • cunoasterea “la litera” a legii - da, se poate daca aveti alaturi instrumente si specialisti de buna credinta (ex. Rentrop&Straton!)
  • setul de documente justificative suplimentare (de la Consultantii Rentrop&Straton) care sa oglindeasca fidel, clar si incontestabil realitatea tranzactiei efectuate.

Aveti acum la indemana lucrarea Documente suplimentare obligatorii in caz de control ANAF. DETALII»

Ce verifica ANAF cand vine in control?

Domeniile controlate prioritar anul acesta sunt cele din zone cu risc fiscal mare: munca la negru/gri, optimizari fiscale, preturi de transfer, TVA, produse cu risc fiscal ridicat (legume, fructe, bauturi alcoolice, constructii, produse minerale, imbracaminte, incaltaminte) etc.

Principalele domenii vizate: constructii, auto SH, imobiliare, comert, preturi de transfer.

Controalele pe TVA au in vedere: tranzactiile intracomunitare, achizitiile de servicii – documentele justificative care sustin prestarea efectiva a serviciilor!, serviciile achizitionate de la nerezidenti pentru care se aplica taxare inversa, cheltuielile deductibile/nedeductibile, ajustarea TVA pentru creante neincasate - strategie de recuperare a TVA de la bugetul de stat.

Cat dureaza un control ANAF?

Inspectiile fiscale dureaza pana la:

  • 180 de zile, pentru contribuabilii mari si cei care au sedii secundare, indiferent de marime;
  • 90 de zile pentru contribuabilii mijlocii;
  • 45 de zile, pentru ceilalti contribuabili.

Controlul inopinat insa NU poate dura mai mult de 30 de zile, iar verificarea situatiei fiscale personale nu poate fi mai mare de 6 luni sau 12 luni daca sunt asteptate informatii din afara tarii.

Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016