Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Instrainare active din patrimoniu

14-Nov-2011
5274
Intrebare:

GIE (Grup de Interes Economic) are dreptul, conform legii, sa instraineze catre terte persoane diverse active/bunuri aflate in patrimoniul sau? In caz afirmativ, care este regimul (tratamentul) fiscal, din punct de vedere al TVA, al acestor livrari/instrainari? Ce riscuri din punct de vedere al tratamentului fiscal al TVA recunoscut acestui GIE (implementat ca GIP - Grup Independent de Persoane) comporta operatiunea de instrainare a respectivelor active/bunuri ?

Raspuns:

Prin intrebarea formulata de dvs. am regasit doua notiuni distincte care sunt reglementate separat in Codul fiscal deoarece pentru activitatea economica a acestora se aplica tratamente fiscale complet diferite: grup de interes economic si grup independent de persoane. Prin Codul fiscal este reglementat si tratamentul fiscal al grupului fiscal unic, diferit de grupul de interes economic si grupul independent de persoane. Sintetic, cele 3 forme de constituire ale unui grup sunt reglementate prin Codul fiscal dupa cum urmeaza:

- grup de interes economic definit prin art. 7 alin. 1 pct. 5. D.p.d.v. contabil si fiscal, grupul de interes economic poate fi asimilat unei asocieri in participatiune.

- grup fiscal unic reglementat prin art. 127 alin. (8)
- grup independent de persoane, notiune care se regaseste la art. 141 "Scutiri pentru operatiuni din interiorul tarii" alin. (1) lit. q).

Asa cum rezulta din definitia reglementata prin art. 7 "Definitii ale termenilor comuni" alin. (1) punctul 5, grupul de interes economic nu are personalitate juridica si nu este o persoana impozabila distincta. De aceea, consider ca un astfel de grup nu poate avea un patrimoniu propriu. Acest grup isi desfasoara activitatea cu activele puse la dispozitie de catre fiecare membru al grupului, active care se regasesc in patrimoniul fiecarei persoane impozabile care face parte din grup. Practic, aceste grup de interes economic este o forma de realizare in comun a unei activitati economice, similara unei asocieri in participatiune.

Grupul fiscal unic este definit prin art. 127 alin. (8) drept un grup de persoane impozabile stabilite in Romania care sunt in relatii stranse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic, dar sunt independente din punct de vedere juridic. Conditiile de constituire ale acestui tip de grup sunt reglementate prin normele de aplicare ale art. 127 alin. (8) la punctul 4 de la alin. (1) la alin. (15). Pana la data de 1 ianuarie 2012, acest tip de grup se constituie numai din persoane impozabile care sunt mari contribuabili.

Grupul independent de persoane este format numai pentru prestarea de servicii scutite sau care nu sunt in sfera de aplicare a TVA, caz in care se solicita membrilor din grup rambursarea cotei-parti din cheltuielile comune, direct necesare pentru exercitarea activitatii de catre membri, aspect reglementat prin art. 141 alin. (1) lit. q) si punctul 34 alin. (1).

Indiferent de forma de constituire a unui grup, trebuie retinut faptul ca niciunul din cele 3 tipuri de grup enumerat anterior nu are un patrimoniu propriu. Patrimoniul grupului este format numai din aportul de active pus la dispozitie de catre membri sai pentru o perioada determinata de timp in vederea realizarii scopului pentru care a fost creat. Din acest motiv, consider ca activele aduse ca aport cu caracter temporar nu pot fi instrainate catre terti. Transferul de active catre terti poate fi efectuat numai de catre fiecare proprietar de drept al activului care are calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 128 alin. (7) din Codul fiscal . Prin art. 7 "Definitii ale termenilor comuni" din Codul fiscal transferul este definit drept operatiunea de vanzare, cesiune sau instrainare a dreptului de proprietate sau operatiune de schimb a unui drept de proprietate cu servicii sau cu un alt drept de proprietate. In situatia transferului de active, nu se emite factura, dar se emite un document intocmit de catre cedent si cesionar. Acest document nu este un formular tipizat, dar intocmirea acestuia trebuie sa aiba in vedere inserarea urmatoarelor informatii obligatorii pentru identificarea operatiunii:
- un numar de ordine secvential
- data emiterii documentului;
- data efectuarii transferului;
- denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA atat pentru cedent cat si pentru primitorul de active;
- descrierea detaliata a operatiunii;
- valoarea transferului.

Deoarece nu se emite factura, membrul din grup care efectueaza transferul de active din patrimoniul sau, nu raporteaza valoarea acestora prin decontul de TVA cod 300. Totusi, consider ca nu pot fi transferate activele care sunt puse la dipozitia grupului pentru realizarea de operatiuni economice.

In concluzie, consider ca GIE (Grup de Interes Economic) nu are dreptul sa efectueze catre terti transferul de active puse la dispozitia sa, temporar, de catre membri sai, in vederea realizarii in comun a unor activitati economice din urmatoarele motive:
- grupul nu are personalitate juridica;
- grupul nu este o persoana impozabila distincta;
- bunurile sunt destinate utilizarii in vederea realizarii de activitati economice, dar nu pot fi instrainate deoarece grupul nu este proprietarul activelor;
- bunurile din patrimoniul sau nu pot fi asimilate activelor detinute de catre fiecare membru al grupului care le aduce drept aport, cu caracter temporar.

Grupul poate doar sa puna la dispozitia tertilor bunurile din patrimoniul sau in vederea utilizarii, realizand astfel venituri din inchirieri, supuse regimului de taxare sau regimului de scutire fara drept de deducere in cazul bunurilor imobile.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016