Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intarzieri la plata. Obligatii contractuale

21-Dec-2011
4817
Intrebare:

Intre doua societati comerciale este incheiat un contract de furnizare care include si clauze privind perceperea unor penalitati pentru nerespectarea termenelor de plata. Desi au existat constant pe parcursul derularii contractului intarzieri la plata, societatea furnizoare nu a emis facturi pentru cuantumul penalitatilor comerciale, iar societatea achizitoare nu a evidentiat contabil penalitati datorate. Ce obligatii au cele doua societati comerciale sub aspectul inregistrarii in contabilitate, decurgand din clauza contractuala la care s-a facut referire?


Raspuns: Sediul materiei pentru speta de fata este urmatorul:

Reglementarile contabile din 29 octombrie 2009 conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP 3055 / 2009 - cu modificarile ulterioare:

- pct. 36. (1) "Elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza in conformitate cu principiile contabile generale prevazute in prezenta sectiune, conform contabilitatii de angajamente. Astfel, efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente."
- pct. 180 (2) "in baza contabilitatii de angajamente, entitatile trebuie sa evidentieze in contabilitate toate veniturile si cheltuielile, respectiv
creantele si datoriile rezultate ca urmare a unor prevederi legale sau contractuale."

(3) "in conturile de furnizori si clienti se evidentiaza distinct datoriile, respectiv creantele din penalitati stabilite conform clauzelor contractuale, despagubiri datorate pentru contracte intrerupte inainte de termen si alte elemente de natura similara."
- pct. 184 (2) "in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, orice operatiune economicofinanciara
efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ."

(3) "Din punct de vedere contabil, efectuarea operatiunii economico-financiare este probata de orice document in care se consemneaza aceasta."
- pct. 256 (1) Veniturile din exploatare cuprind:... e) "alte venituri din exploatarea curenta, cuprinzind veniturile din creante recuperate, penalitati contractuale, datorii prescrise, scutite
sau anulate potrivit legii, precum si alte venituri din exploatare."

Legea 82/1991 - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare:

- art. 6 alin. (1) "Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ."

Ordinul 3055/2009 - cu modificarile si completarile ulterioare:

- Art. 13 "Sanctiunile aplicabile pentru incalcarea prevederilor reglementarilor contabile conforme cu directivele europene sunt cele prevazute de Legea contabilitatii 82/1991, republicata."

Codul fiscal si norme:

- punctul 12 din normele la codul fiscal dat in aplicarea art. 19 din cod: "Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal ."

Fata de cele prezentate mai sus rezulta:

- penalitatile respective (incasate sau nu de societatea furnizoare, platite sau nu de societatea achizitoare) trebuie inregistrate in contabilitate, reprezentand venituri pentru societatea furnizoare si cheltuieli pentru societatea achizitoare;
- aceste penalitati trebuie consemnate intr-un document, respectiv in factura.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016