Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intoarcerea la birou: cum sa pregatesti angajatii pentru a reveni la noua normalitate

19-Dec-2023
710
Intoarcerea la birou: cum sa pregatesti angajatii pentru a reveni la noua normalitate

In ultimii ani, piata munci a suferit schimbari considerabile, pe fondul pandemiei. Atitudinea angajatilor fata de locul de munca s-a schimbat simtitor, iar fenomene precum marea demisie sau quiet quitting explica ratiunea din spatele acestor schimbari de paradigma.

Desi munca de acasa a implicat o mai mare flexibilitate si o viata mai echilibrata pentru angajati, angajatorii sustin ca intoarcerea la birou reprezinta prilejul unei mai bune colaborari la nivelul echipei si al productivitatii sporite. Prin urmare, daca iti doresti sa readuci echipa la birou, iata cum poti sa te pregatesti pentru revenirea la noua normalitate.

Crearea unui spatiu primitor si dotat corespunzator

Daca biroul de acasa era un spatiu familiar, decorat dupa bunul plac si care aducea inspiratie, este important ca locul de munca sa trezeasca aceleasi sentimente. Astfel, pentru o tranzitie usoara la noul mediu de lucru, este indicat ca angajatii sa-si personalizeze spatiul cu obiecte care ii inspira si care le confera sentimentul de familiaritate.

Totodata, este esential ca angajatii sa aiba la indemana toate accesoriile de birou necesare pentru a-si indeplini sarcinile, de la instrumente de scris pana la scotch dublu adeziv, elemente de papetarie sau accesorii de organizare. Daca biroul nu a mai fost folosit pentru o lunga perioada de timp, revizuirea echipamentelor si a accesoriilor, dar si completarea stocurilor lipsa sunt actiuni esentiale pentru crearea unui mediu confortabil si bine organizat.

Spatiul de lucru influenteaza in mare masura starea de spirit a angajatilor, dar si motivatia acestora de a se implica in activitatile legate de munca. Pentru ca salariatii sa revina la birou si sa profite din plin de beneficiile pe care aceasta schimbare le implica, este esential ca spatiul de lucru sa fie bine organizat, oferind atat eficienta in desfasurarea activitatilor, cat si un mediu care sa incurajeze colaborarea si creativitatea.

Mentinerea unei politici de flexibilitate

A reveni la programul de munca de dinaintea pandemiei poate fi dificil. Pentru ca multi dintre angajati isi doresc flexibilitate, implementarea unei politici de munca in regim hibrid poate fi necesara, in prima instanta. In acest fel, angajatii se pot acomoda treptat cu mediul de lucru, cu interactiunile la nivel de echipa sau cu naveta pana la birou.

In plus, pentru o acomodare cat mai usoara, angajatorii pot opta pentru programul de munca flexibil, care sa permita angajatilor sa-si inceapa activitatea intr-un anumit interval orar, cu conditia respectarii orelor de munca. In acest mod, angajatii pot mentine un echilibru sanatos intre viata profesionala si cea personala, fara a percepe intoarcerea la birou drept o schimbare brusca sau restrictiva.

Implementarea unor activitati de wellbeing

Asteptarile angajatilor in ceea ce priveste locul de munca si beneficiile extrasalariale acordate au crescut. Prin urmare, pentru a-i motiva sa se intoarca la birou, din ce in ce mai multe companii au inceput sa investeasca in activitati care sa creeze si sa intretina starea de bine a salariatilor.

Activitatile de wellbeing ar trebui sa-i ajute pe angajati sa gestioneze eficient perioadele stresante, creand un cadru propice pentru stimularea nivelului de energie si motivatie la locul de munca.

Accesul la activitati sportive, sesiunile de yoga sau psihoterapia individuala, precum si activitatile de teambuilding sau workshopurile organizate la nivel intern reprezinta doar cateva dintre initiativele care ar putea fi implementate in cadrul organizatiilor determinate sa investeasca in starea de bine a angajatilor, la locul de munca.

Sustinerea interactiunilor si a activitatilor de socializare

Un dezavantaj major al muncii de acasa a fost lipsa interactiunilor umane, atat de necesare pentru o viata echilibrata. Acest impediment a fost recunoscut inclusiv de catre angajati, care au admis faptul ca telemunca vine la pachet cu un grad destul de mare de izolare sociala.

Prin urmare, pentru a beneficia cu adevarat de intoarcerea la birou, angajatii pot fi motivati sa interactioneze, activand intr-un mediu colaborativ si mult mai dinamic. Spatiile destinate socializarii, zonele de relaxare sau locurile special amenajate pentru a lua masa sunt doar cateva dintre modalitatile prin care companiile pot sustine interactiunea dintre colegi.

Desi o mare parte a angajatilor s-a acomodat cu munca din confortul propriei case, revenirea la birou ar trebui sa implice oportunitati de colaborare eficienta, un climat organizational sanatos, flexibilitate si echilibru, dar si un mediu de lucru motivant. Profitand de aceste avantaje, companiile pot facilita tranzitia dinspre munca de acasa inspre munca la birou, motivand angajatii sa se adapteze mai usor la noua normalitate.


Sursa foto: Shutterstock

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016