Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intocmire factura

11-Aug-2010
7351


Intrebare:
Societatea noastra achizitioneaza din Grecia teava de cupru; factura este intocmita de furnizor la data livrarii la o valoare previzionata a metalului la bursa.

In maxim trei luni de la data livrarii efective in masura comenzilor de la clienti, cand dorim sa vindem marfa respectiva comunicam cantitatea din factura si furnizorul emite o factura de diferenta de pret intre valoarea previzionata a cuprului (din data livrarii efective a marfii) si cea de la bursa din data solicitarii noastre, care poate fi Debit Note (creste valoarea marfii) sau Credit Note (scade valoarea marfii).

Valorile cuprului sunt cele de pe site-ul London Metal Exchange si pot fi verificate. Cum trebuie inregistrate si declarate aceste facturi de diferenta de pret?

Raspuns:
Din informatiile furnizate reiese ca operatiunea realizata de dvs. este atipica, avand in vedere urmatoarele:

- transferul riscurilor si beneficiilor aferente cu privire la marfa respectiva are loc chiar din momentul emiterii facturii initiale sau, cel putin asa se intelege, caz in care inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor de marfuri are loc pe baza pretului de achizitie inscris in factura, nefiind vorba de stocuri puse la dispozitia clientului, conform pct. 155 si pct. 156 alin. 2 lit. b si d din Reglementarile contabile conforme aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009;

- pretul de achizitie este determinat in mod provizoriu in momentul livrarii si facturarii marfurilor in cauza;

- in cazul credit-note nu poate fi vorba nici de o reducere comerciala, in intelesul pct. 51 alin. 4 si 5 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009, iar prin debit-note are loc o majorare a pretului de achizitie.

Ca atare, din punct de vedere contabil, diferentele de preturi facturate ulterior de furnizor (in plus sau in minus) se inregistreaza in contul 378 ?Diferente de pret la marfuri? si mai apoi se supun repartizarii asupra valorii marfurilor vandute si asupra stocurilor, pe baza de coeficient de repartizare, conform pct. 160 din Reglementari.

De mentionat ca, desi functiunea contului 378 prevede ca acesta se utilizeaza pentru evidentierea marjei comerciantului, totusi aceasta functiune nu este limitativa, ci exemplificativa (cap. VII din Reglementarile aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009).

Astfel, diferentele de pret pentru stocurile de marfuri se inregistreaza similar diferentelor de pret pentru stocurile de materii prime si materiale, conturile 308 si 378 avand acelasi rol.

Din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, facturile de diferente de pret se vor reflecta in decontul de TVA 300 si in declaratia recapitulativa 390 VIES aferente lunii calendaristice in care s-au emis facturile, respectiv regularizarile au fost comunicate clientului.

Aceste diferente/regularizari sunt considerate ajustari ale bazei de impunere initiale, conform art. 138 si art. 1381 din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea intervine la data emiterii facturilor de diferente, respectiv comunicarii regularizarilor catre client, conform art. 1342 alin. 3 din Codul fiscal si Instructiunilor de completare aprobate prin O.P.A.N.A.F. nr. 76/2010 si O.P.A.N.A.F. nr. 77/2010.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016