
Raportul Special
realizat de specialisti
Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor economici, precum si pentru completarea unor prevederi contabile - publicat in data de 17 iulie 2020.
Prin proiectul de ordin se propune ca sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2020 sa se aplice operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
De asemenea, raportarile contabile la 30 iunie 2020 urmeaza a fi depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 30 septembrie 2020.
Informatiile cuprinse in raportarile contabile se bazeaza pe reglementarile contabile aplicabile fiecarei categorii de operatori economici, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare sau Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
Proiectul de ordin este structurat astfel incat sa rezulte care este continutul de informatii al formularelor de raportare contabila la data de 30 iunie 2020 intocmite de entitati in functie de reglementarile contabile aplicabile.
Pentru raportarile contabile la 30 iunie nu se aplica unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie si evaluarea tuturor elementelor bilantiere, iar nivelul de detaliere a informatiilor prezentate este mai redus, prin comparatie cu situatiile financiare anuale.
Intrucat datele cuprinse in raportarile contabile la 30 iunie sunt destinate, in principal, institutiilor statului, informatiile propuse a se raporta conform prezentului proiect de ordin au fost stabilite in urma consultarii institutiilor care utilizeaza baza de date a Ministerului Finantelor Publice.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
a) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014
Proiectul de ordin aduce unele clarificari in ceea ce priveste amortizarea imobilizarilor, dupa cum urmeaza:
• entitatile care decid ca in cazul imobilizarilor corporale sa treaca de la metoda reevaluarii la metoda costului, vor determina cheltuiala cu amortizarea pe baza valorii activului, corectata cu ajustarile impuse de modificarea respectivei politici contabile;
• amortizarea imobilizarilor nu este nici intrerupta, nici diminuata pe perioada neutilizarii acestora.
b) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016
In vederea indeplinirii cerintelor referitoare la prezentarea de informatii, cuprinse in IFRS-uri, se propune introducerea in Planul de conturi cuprins in Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara a unor conturi distincte care sa evidentieze diferentele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, in acceptiunea interpretarii IFRIC 23 „Incertitudine legata de tratamentele fiscale”, precum si diferentele rezultate din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare, potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”.
Pentru diferentele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, mentionate mai sus, se propune raportarea distincta a acestei informatii in cadrul formularului „Situatia veniturilor si cheltuielilor”, astfel incat indicatorul respectiv sa fie prezentat distinct de impozitul pe profit curent, determinat potrivit legislatiei fiscale.
SITUATIA ACTUALA
Referitor la raportarile contabile
Potrivit prevederilor art. 28 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Finantelor Publice poate solicita intocmirea de raportari contabile, de catre persoanele prevazute de lege, si la alte perioade decat anual, in cadrul exercitiului financiar.
Pentru situatiile financiare anuale ale operatorilor economici, modelele acestora sunt prevazute de reglementarile contabile aplicabile, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Standardele Internationale de Raportare Financiara.
In scopuri de raportare financiara potrivit reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, aceste reglementari prevad trei categorii de entitati, astfel: microentitati; entitati mici; entitati mijlocii si mari, incadrate astfel in functie de criteriile de marime prevazute de Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului. De asemenea, sub aspectul cerintelor de raportare financiara, sunt asimilate entitatilor mijlocii si mari entitatile de interes public, asa cum acestea sunt definite de reglementari.
Alte aspecte reglementate prin proiectul de ordin
a) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014
Reglementarile contabile cuprind reguli de recunoastere si evaluare a elementelor in situatiile financiare anuale individuale, deci, inclusiv prevederi referitoare la evaluarea imobilizarilor necorporale si corporale, precum si la determinarea amortizarii acestora.
Conform reglementarilor mentionate, amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de utilizare economica. Valoarea amortizabila este reprezentata de cost sau de alta valoare care substituie costul.
Astfel, reglementarile contabile nu prevad expres tratamentul aplicabil cheltuielilor cu amortizarea pe perioada neutilizarii imobilizarilor.
Referitor la evaluarea imobilizarilor corporale, reglementarile mentioneaza ca, prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie, entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
In situatia in care entitatile decid sa treaca de la metoda reevaluarii imobilizarilor corporale la metoda costului, reglementarile contabile nu mentioneaza expres care este noua valoare amortizabila a acelor active.
b) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016
Potrivit art. 2 din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara se aplica impreuna cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, precum si cu alte prevederi legale aplicabile.
In ceea ce priveste Standardele Internationale de Raportare Financiara, mentionam ca unele dintre prevederile acestora vizeaza informatiile care trebuie prezentate de entitati. Amintim, in acest context, informatiile cu privire la impozitul pe profit, problematica corespunzatoare acestuia facand obiectul standardului IAS 12 „Impozitul pe profit”, dar si al interpretarii IFRIC 23 „Incertitudine legata de tratamentele fiscale”.
Referitor la evaluarea activelor aferente dreptului de utilizare, potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”, locatarul trebuie sa evalueze activul aferent dreptului de utilizare aplicand modelul bazat pe cost, cu urmatoarele exceptii:
• daca un locatar aplica pentru investitia sa imobiliara modelul bazat pe valoarea justa din IAS 40 „Investitii imobiliare”, el trebuie sa aplice modelul bazat pe valoarea justa si in cazul activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare din IAS 40;
• daca activele aferente dreptului de utilizare sunt asociate unei clase de imobilizari corporale careia locatarul ii aplica modelul de reevaluare din IAS 16 „Imobilizari corporale”, un locatar poate opta sa aplice acel model de reevaluare tuturor activelor aferente dreptului de utilizare care sunt asociate respectivei clase de imobilizari corporale.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Raportari semestriale. ANAF a publicat PDF-ul inteligent pentru generarea formularelorNoi reglementari aplicabile ONG-urilor care opteaza pentru un exericitiu financiar diferit de anul calendaristic (Ordinul 1240/2021)Situatiile financiare anuale, modificate: termene de depunere, semnare bilant, balanta de verificareIntocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile pentru 2021RAPORTARI CONTABILE la 30 iunie 2024. Ce formulare importante trebuie sa depunetiUltimele articole
Situatii financiare anuale 2025. PDF-ul inteligent a fost actualizat pentru toate firmele, cu exceptia microentitatilorSemnare bilant anual. Conform OUG 138/2024, este necesara si semnatura reprezentantului legal al firmeiLegea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunarDeschidere punct de lucru firma. Etape si acte necesareDoua termene limita importante pentru contribuabili in august 2024, privind activitatea contabilaArticole similare
Depunerea Formularului 205 in anul 2015. TERMEN LIMITA anuntat de ANAFCalendarul declaratiilor fiscale ANAF-mai 2020Reminder ANAF! 31 iulie, termenul limita pentru depunerea Situatiilor financiare aferente anului 2019Reminder ANAF! Ce declaratii trebuie sa depuna contribuabilii pana pe 2 martieCe regim fiscal se aplica veniturilor din arendare. Declaratii cu TERMEN LIMITAUltimele articole
D700 ANAF. Cazuri in care D700 trebuie depusa pana pe 31 martie 2025Calendar ANAF. Declaratii scadente in luna martie 2025Impozitul pe profit. Cine si pana cand depune D101 in 2025Calendar obligatii fiscale. Pana pe 28 februarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii importanteDeclaratia 205: Noul formular se depune pana pe 28 februarie 2025 pentru veniturile anului 2024Articole similare
Ministerul Finantelor modifica schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor. Platile granturilor pot fi efectuate pana pe 31 octombrie 2020Raportarile contabile la 30 iunie 2023 pot fi depuse de operatorii economici pana pe 16 august 2023 ( PROIECT DE ORDIN MFP)PROIECT DE ORDIN MFP: Se modifica Procedura de avizare tehnica a modelelor de aparate de marcat electronice fiscaleNoi masuri in domeniul TVA si scutirea impozitului specific pentru contribuabili. Prorogare termene (PROIECT DE ORDIN MFP)MFP modifica Procedura de anulare a obligatiilor de plata accesorii. Sunt prevazute si persoanele care au in derulare o esalonare la plataUltimele articole
Finantele modifica si completeaza reglementarile contabile aplicabile operatorilor economiciNoi masuri aplicabile persoanelor care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristicFinantele modifica procedura de solutionare a contestatiilor depuse de operatorii de produse supuse accizelor armonizateFinantele modifica Procedura de aplicare a masurilor de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 iulie 2020Finantele modifica OMFP 582/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Codul FiscalSfaturi de la experti
Documente de anexat la formularul 060
Intrebare: Declaratia de radiere nu va fi insotita de actul doveditor referitor la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal - certificatul de inregistrare mentiuni la ORC, din motivul ca punctul de lucru nu a fost desfiintat/radiat la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Semnarea si depunerea situatiilor financiare anuale conform ordinului nr. 107/2025
Intrebare: In cazul in care fiecare client incheie contract cu un expert contabil pentru semnarea bilanturilor, este suficient ca bilantul sa fie semnat olograf de catre expertul contabil sau trebuie sa semneze si digital? In acest caz,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA