Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intocmirea raportarilor contabile - Nou termen limita de depunere pentru operatorii economici (Proiect de Ordin MFP)

20-Iul-2020
4228

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor economici, precum si pentru completarea unor prevederi contabile - publicat in data de 17 iulie 2020.

Prin proiectul de ordin se propune ca sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2020 sa se aplice operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

De asemenea, raportarile contabile la 30 iunie 2020 urmeaza a fi depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 30 septembrie 2020.

Informatiile cuprinse in raportarile contabile se bazeaza pe reglementarile contabile aplicabile fiecarei categorii de operatori economici, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare sau Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectul de ordin este structurat astfel incat sa rezulte care este continutul de informatii al formularelor de raportare contabila la data de 30 iunie 2020 intocmite de entitati in functie de reglementarile contabile aplicabile.

Pentru raportarile contabile la 30 iunie nu se aplica unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie si evaluarea tuturor elementelor bilantiere, iar nivelul de detaliere a informatiilor prezentate este mai redus, prin comparatie cu situatiile financiare anuale.

Intrucat datele cuprinse in raportarile contabile la 30 iunie sunt destinate, in principal, institutiilor statului, informatiile propuse a se raporta conform prezentului proiect de ordin au fost stabilite in urma consultarii institutiilor care utilizeaza baza de date a Ministerului Finantelor Publice. 


Alte aspecte reglementate prin proiectul de ordin

a) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014

Proiectul de ordin aduce unele clarificari in ceea ce priveste amortizarea imobilizarilor, dupa cum urmeaza:

• entitatile care decid ca in cazul imobilizarilor corporale sa treaca de la metoda reevaluarii la metoda costului, vor determina cheltuiala cu amortizarea pe baza valorii activului, corectata cu ajustarile impuse de modificarea respectivei politici contabile;

• amortizarea imobilizarilor nu este nici intrerupta, nici diminuata pe perioada neutilizarii acestora.


b) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016

In vederea indeplinirii cerintelor referitoare la prezentarea de informatii, cuprinse in IFRS-uri, se propune introducerea in Planul de conturi cuprins in Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara a unor conturi distincte care sa evidentieze diferentele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, in acceptiunea interpretarii IFRIC 23 „Incertitudine legata de tratamentele fiscale”, precum si diferentele rezultate din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare, potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”.

Pentru diferentele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, mentionate mai sus, se propune raportarea distincta a acestei informatii in cadrul formularului „Situatia veniturilor si cheltuielilor”, astfel incat indicatorul respectiv sa fie prezentat distinct de impozitul pe profit curent, determinat potrivit legislatiei fiscale.


SITUATIA ACTUALA

Referitor la raportarile contabile

Potrivit prevederilor art. 28 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Finantelor Publice poate solicita intocmirea de raportari contabile, de catre persoanele prevazute de lege, si la alte perioade decat anual, in cadrul exercitiului financiar.

Pentru situatiile financiare anuale ale operatorilor economici, modelele acestora sunt prevazute de reglementarile contabile aplicabile, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Standardele Internationale de Raportare Financiara.

In scopuri de raportare financiara potrivit reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, aceste reglementari prevad trei categorii de entitati, astfel: microentitati; entitati mici; entitati mijlocii si mari, incadrate astfel in functie de criteriile de marime prevazute de Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului. De asemenea, sub aspectul cerintelor de raportare financiara, sunt asimilate entitatilor mijlocii si mari entitatile de interes public, asa cum acestea sunt definite de reglementari.


 Alte aspecte reglementate prin proiectul de ordin

a) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014

Reglementarile contabile cuprind reguli de recunoastere si evaluare a elementelor in situatiile financiare anuale individuale, deci, inclusiv prevederi referitoare la evaluarea imobilizarilor necorporale si corporale, precum si la determinarea amortizarii acestora.
Conform reglementarilor mentionate, amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de utilizare economica. Valoarea amortizabila este reprezentata de cost sau de alta valoare care substituie costul.

Astfel, reglementarile contabile nu prevad expres tratamentul aplicabil cheltuielilor cu amortizarea pe perioada neutilizarii imobilizarilor.

Referitor la evaluarea imobilizarilor corporale, reglementarile mentioneaza ca, prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie, entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.

In situatia in care entitatile decid sa treaca de la metoda reevaluarii imobilizarilor corporale la metoda costului, reglementarile contabile nu mentioneaza expres care este noua valoare amortizabila a acelor active.


b) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016

Potrivit art. 2 din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara se aplica impreuna cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, precum si cu alte prevederi legale aplicabile.

In ceea ce priveste Standardele Internationale de Raportare Financiara, mentionam ca unele dintre prevederile acestora vizeaza informatiile care trebuie prezentate de entitati. Amintim, in acest context, informatiile cu privire la impozitul pe profit, problematica corespunzatoare acestuia facand obiectul standardului IAS 12 „Impozitul pe profit”, dar si al interpretarii IFRIC 23 „Incertitudine legata de tratamentele fiscale”.

Referitor la evaluarea activelor aferente dreptului de utilizare, potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”, locatarul trebuie sa evalueze activul aferent dreptului de utilizare aplicand modelul bazat pe cost, cu urmatoarele exceptii:

• daca un locatar aplica pentru investitia sa imobiliara modelul bazat pe valoarea justa din IAS 40 „Investitii imobiliare”, el trebuie sa aplice modelul bazat pe valoarea justa si in cazul activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare din IAS 40;

• daca activele aferente dreptului de utilizare sunt asociate unei clase de imobilizari cor­porale careia locatarul ii aplica modelul de reevaluare din IAS 16 „Imobilizari corporale”, un locatar poate opta sa aplice acel model de reevaluare tuturor activelor aferente dreptului de utilizare care sunt asociate respectivei clase de imobilizari corporale.

Pentru a consulta Ordinul pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor economici, precum si pentru completarea unor prevederi contabile, click AICI<<

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Intocmirea raportarilor contabile - Nou termen limita de depunere pentru operatorii economici (Proiect de Ordin MFP)":
Rating:

Nota: 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividende

  • O persoana fizica, ce este si salariata, trebuie sa intocmeasca Declaratia Unica pentru venituri obtinute din dividende (sunt singurele venituri extrasalariale pe care le obtine). In anul 2023 a depus Declaratia Unica cu estimat de 100.000 lei la dividende, deci peste 24 salarii minime, rezultand astfel un CASS de 7.200 lei. Dupa incheierea anului 2023 a constatat ca a ridicat dividende brute in valoare de 64.768 lei (sub 24 salarii minime), practic trebuind sa plateasca CASS in valoare de 3.600...» citeste mai departe aici

 • Calendar ANAF. 10 declaratii trebuie depuse la fisc pana pe 27 mai 2024

  • Conform calendarulului oficial al ANAF, contribuabilii trebuie sa depuna mai multe declaratii fiscale pana pe data de 27 mai 2024. Depunere declaratii fiscale la ANAF Depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Formularul 212. Categorii de contribuabili Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania...» citeste mai departe aici

 • De cand pot trece firmele la impozit micro daca nu angajeaza cel putin un salariat in 30 de zile?

  • O firma noua, inregistrata in 12.04.2024, daca nu reuseste sa angajeze un salariat in 30 zile, dar angajeaza un salariat in lunile urmatoare, din ce perioada poate trece la platitor de impozit pe venit microintreprindere? Multumesc. Trecere la regimul micro si conditia unui salariat – raspunsul specialistului: Conform prevederilor Codului fiscal, modificat si completat, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o microintreprindere sunt mentionate la art.47: (1) In sensul...» citeste mai departe aici

 • Solutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in actvitati de transport si logistica

  • Azi, cand toata lumea cauta disperat solutii salvatoare, singura la care pot apela acum contabilii/antreprenorii furnizori de servicii de transport si logistica este cunoasterea atenta a legii in vigoare. Pentru ca da, legea iti ofera nenumarate sanse de redresare financiara. Afla acum care sunt si cum poti accesa aceste surse sigure de finantare! Concret: Solutiile optime pentru finantarea unui nou parc auto, acum in plina criza financiara Cum poti beneficia de scutirea de TVA daca...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016