Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intocmirea raportarilor contabile - Nou termen limita de depunere pentru operatorii economici (Proiect de Ordin MFP)

20-Iul-2020
4447

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor economici, precum si pentru completarea unor prevederi contabile - publicat in data de 17 iulie 2020.

Prin proiectul de ordin se propune ca sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2020 sa se aplice operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

De asemenea, raportarile contabile la 30 iunie 2020 urmeaza a fi depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 30 septembrie 2020.

Informatiile cuprinse in raportarile contabile se bazeaza pe reglementarile contabile aplicabile fiecarei categorii de operatori economici, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare sau Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectul de ordin este structurat astfel incat sa rezulte care este continutul de informatii al formularelor de raportare contabila la data de 30 iunie 2020 intocmite de entitati in functie de reglementarile contabile aplicabile.

Pentru raportarile contabile la 30 iunie nu se aplica unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie si evaluarea tuturor elementelor bilantiere, iar nivelul de detaliere a informatiilor prezentate este mai redus, prin comparatie cu situatiile financiare anuale.

Intrucat datele cuprinse in raportarile contabile la 30 iunie sunt destinate, in principal, institutiilor statului, informatiile propuse a se raporta conform prezentului proiect de ordin au fost stabilite in urma consultarii institutiilor care utilizeaza baza de date a Ministerului Finantelor Publice. 

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Servicii nerezidenti - Acord Turcia Am si eu situatiile prezentate mai jos: Refacturare serv IT Turcia Servicii management Turcia Servicii audit inventar Turcia Va rog frumos sa-mi spuneti care sunt implicatiile din...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Vanzare cladire catre asociat Va rugam sa raspundeti pe baza datelor prezentate: Achizitie imobil (construit 2020) in feb.2021 cu valoarea de 545000 lei 103550 lei, taxare inversa 4426 = 4427 = 103550 lei...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Tratament fiscal venituri SUA, Grecia si Olanda Situatia nr.1 In cursul anului 2024, o persoana fizica care NU a fost inregistrata fiscal in nici un fel (PFA, II) si neavand un contract de munca incheiat, a obtinut venituri din...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Reparatie piscina. Locul prestarii. TVA Avem o firma platitoare de tva care factureaza catre o firma din Dubai reparatie la o piscina din Bucuresti. Cum facturam si cum declaram in decontul de tva?citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Conditii deductibilitate TVA Exact asa am procedat si noi, si acum ni s-a spus ca nu am fi avut drept de deducere a TVA la aceste echipamente. Ne puteti spuneti oare de ce?citeste mai mult

Alte aspecte reglementate prin proiectul de ordin

a) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014

Proiectul de ordin aduce unele clarificari in ceea ce priveste amortizarea imobilizarilor, dupa cum urmeaza:

• entitatile care decid ca in cazul imobilizarilor corporale sa treaca de la metoda reevaluarii la metoda costului, vor determina cheltuiala cu amortizarea pe baza valorii activului, corectata cu ajustarile impuse de modificarea respectivei politici contabile;

• amortizarea imobilizarilor nu este nici intrerupta, nici diminuata pe perioada neutilizarii acestora.


b) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016

In vederea indeplinirii cerintelor referitoare la prezentarea de informatii, cuprinse in IFRS-uri, se propune introducerea in Planul de conturi cuprins in Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara a unor conturi distincte care sa evidentieze diferentele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, in acceptiunea interpretarii IFRIC 23 „Incertitudine legata de tratamentele fiscale”, precum si diferentele rezultate din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare, potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”.

Pentru diferentele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, mentionate mai sus, se propune raportarea distincta a acestei informatii in cadrul formularului „Situatia veniturilor si cheltuielilor”, astfel incat indicatorul respectiv sa fie prezentat distinct de impozitul pe profit curent, determinat potrivit legislatiei fiscale.


SITUATIA ACTUALA

Referitor la raportarile contabile

Potrivit prevederilor art. 28 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Finantelor Publice poate solicita intocmirea de raportari contabile, de catre persoanele prevazute de lege, si la alte perioade decat anual, in cadrul exercitiului financiar.

Pentru situatiile financiare anuale ale operatorilor economici, modelele acestora sunt prevazute de reglementarile contabile aplicabile, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Standardele Internationale de Raportare Financiara.

In scopuri de raportare financiara potrivit reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, aceste reglementari prevad trei categorii de entitati, astfel: microentitati; entitati mici; entitati mijlocii si mari, incadrate astfel in functie de criteriile de marime prevazute de Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului. De asemenea, sub aspectul cerintelor de raportare financiara, sunt asimilate entitatilor mijlocii si mari entitatile de interes public, asa cum acestea sunt definite de reglementari.


 Alte aspecte reglementate prin proiectul de ordin

a) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014

Reglementarile contabile cuprind reguli de recunoastere si evaluare a elementelor in situatiile financiare anuale individuale, deci, inclusiv prevederi referitoare la evaluarea imobilizarilor necorporale si corporale, precum si la determinarea amortizarii acestora.
Conform reglementarilor mentionate, amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de utilizare economica. Valoarea amortizabila este reprezentata de cost sau de alta valoare care substituie costul.

Astfel, reglementarile contabile nu prevad expres tratamentul aplicabil cheltuielilor cu amortizarea pe perioada neutilizarii imobilizarilor.

Referitor la evaluarea imobilizarilor corporale, reglementarile mentioneaza ca, prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie, entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.

In situatia in care entitatile decid sa treaca de la metoda reevaluarii imobilizarilor corporale la metoda costului, reglementarile contabile nu mentioneaza expres care este noua valoare amortizabila a acelor active.


b) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016

Potrivit art. 2 din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara se aplica impreuna cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, precum si cu alte prevederi legale aplicabile.

In ceea ce priveste Standardele Internationale de Raportare Financiara, mentionam ca unele dintre prevederile acestora vizeaza informatiile care trebuie prezentate de entitati. Amintim, in acest context, informatiile cu privire la impozitul pe profit, problematica corespunzatoare acestuia facand obiectul standardului IAS 12 „Impozitul pe profit”, dar si al interpretarii IFRIC 23 „Incertitudine legata de tratamentele fiscale”.

Referitor la evaluarea activelor aferente dreptului de utilizare, potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”, locatarul trebuie sa evalueze activul aferent dreptului de utilizare aplicand modelul bazat pe cost, cu urmatoarele exceptii:

• daca un locatar aplica pentru investitia sa imobiliara modelul bazat pe valoarea justa din IAS 40 „Investitii imobiliare”, el trebuie sa aplice modelul bazat pe valoarea justa si in cazul activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare din IAS 40;

• daca activele aferente dreptului de utilizare sunt asociate unei clase de imobilizari cor­porale careia locatarul ii aplica modelul de reevaluare din IAS 16 „Imobilizari corporale”, un locatar poate opta sa aplice acel model de reevaluare tuturor activelor aferente dreptului de utilizare care sunt asociate respectivei clase de imobilizari corporale.

Pentru a consulta Ordinul pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor economici, precum si pentru completarea unor prevederi contabile, click AICI<<

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016