Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intreprinderi legate cu acelasi cod CAEN. Cate firme vor trece la plata impozitului pe profit?

21-Mar-2024
1837
Intreprinderi legate cu acelasi cod CAEN. Cate firme vor trece la plata impozitului pe profit?

Trei societati cu acelasi cod CAEN la 31.12.2023 prezinta urmatoarele informatii:

- societatea A cu asociati sot 99% si sotie 1% platitoare de impozit profit cu CA mai mare de 500.000 euro;

- societatea B, asociat sot 100% platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor cu cifra de afaceri pana in 300.000 lei;

- societatea C asociat sotia 100% platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor cu cifra de afaceri pana in 300.000 lei.

Care din cele doua societati, B si C, va trebui sa se inregistreze incepand cu 01.01.2024 ca fiind platitoare de impozit pe profit?

Intreprinderi legate si trecerea la impozit pe profit – raspunsul specialistului:

Proiect OUG privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative care a fost publicat pe site-ul MF in data de 13.03.2024, elimina referirea la Legea 346/2004 si se introduce definitia intreprinderilor legate direct in textul Codului fiscal.

Mai precis, articolului 47 alin. (1.1) va avea urmatorul cuprins:


In aplicarea prevederilor alin.(1) lit.c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate, cu aceasta.

In sensul prezentului alineat, persoana juridica romana care verifica conditia de la alin.(1) lit.c) este legata cu alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:

a) persoana juridica romana detine la cealalta persoana juridica romana direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice romane

b) persoana juridica detine la persoana juridica romana care verifica conditia, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai persoanei juridice romane

c) persoana juridica romana este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica.

d) actionarul/asociatul persoanei juridice romane, care detine, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, desfasoara activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In acest caz, veniturile persoanei fizice autorizate, intreprinderii individuale/intreprinderii familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/ alte intreprinderi legate.

e) pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate de intreprinderile legate, in vederea aplicarii limitei prevazuta la art. 47 alin.(1) lit c) se iau in calcul elementele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.

Prin urmare, in cazul in care aceste modificari vor aparea in MO , apreciez ca niciuna dintre societati nu va putea sa aplice sistemul de impunere privind microintreprinderilor, intrucat veniturile cumulate ale celor trei societati depasesc veniturile de la art. 47 alin. (1) lit. , c) din Codul fiscal.


Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016