
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
O societate efectueaza investitii impuse de normele ISU in vederea obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu. Aceste investitii constau in: servicii de proiectare, lucrari electrice, instalatii de incalzire - centrala termica, lucrari interioare si exterioare pentru conformarea cladirilor, sisteme de securitate cu achizitionarea de materiale necesare realizarii lucrarilor respective. Toate aceste cheltuieli vor mari valoarea cladirii? Sau pot fi prinse si pe cheltuieli?
Vezi in cele ce urmeaza care este opinia specialistului.
Potrivit pct. 227 alin. (1) din OMFP nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, efectuarea de cheltuielile ulterioare in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt realizate sau majoreaza valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli (de exemplu, influenta asupra duratei de viata ramase a imobilizarilor), potrivit criteriilor generale de recunoastere.
Entitatea stabileste prin politicile contabile criteriile in functie de care cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu imobilizarile corporale majoreaza valoarea acestora sau se evidentiaza in contul de profit si pierdere.
Astfel, exista mai multe posibilitati de inregistrare a acestor cheltuieli si aceasta decizie va apartine, avand in vedere politicile contabile stabilite de catre societate.
Deoarece obtinerea autorizatiei ISU presupune o serie de investitii, recomandarea mea este aceea de a considerate mijloace fixe amortizabile aceste cheltuieli, conform art. 28 alin. (3) lit. d) coroborat cu alin. (12) lit. d) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevad urmatoarele:
“Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile: (…) d) investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix;”, respectiv “Amortizarea fiscala se calculeaza dupa cum urmeaza:
(…) d) pentru investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, amortizarea fiscala se calculeaza pe baza valorii ramase majorate cu investitiile efectuate, a metodei de amortizare utilizata pentru mijlocul fix imbunatatit, pe durata normala de utilizare ramasa. In cazul in care investitiile se efectueaza la mijloace fixe amortizabile pentru care durata normala de utilizare este expirata, amortizarea fiscala se determina pe baza metodei de amortizare corespunzatoare mijlocului fix imbunatatit, pe durata normala de utilizare stabilita de catre o comisie tehnica interna sau un expert tehnic independent;”
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<