Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ipoteze privind livrarile intracomunitare de bunuri

11-Nov-2009
4718

Problema fiscala


Incepand cu 1 ianuarie 2010, vom avea noi reguli privind prestarile de servicii intracomunitare. Livrarile intracomunitare de bunuri nu vor fi insa afectate de noile prevederi. Astfel incat, clarificarea catorva aspecte de ordin general privind livrarile intracomunitare de bunuri, in functie de calitatea furnizorului, este oricand binevenita.

Ipoteza 1: furnizorul este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA

Furnizorul efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri ce se afla in sfera de aplicare a TVA.
Locul livrarii este locul inceperii transportului, adica in Romania. Aceasta operatiune este scutita de TVA cu drept de deducere in cazul in care beneficiarul comunica furnizorului codul sau de TVA atribuit de autoritatile fiscale din statul sau membru.

**************************************
Laboratorul Rentrop&Straton de proiectare a mijloacelor de protectie impotriva stresului contabililor a inventat casca de protectie care va apara de grelele lovituri cauzate de prea desele schimbari ale legislatiei fiscale!
Casca noastra se numeste Newsletter Taxe si Impozite Actual!!! ***********************************

Scutirea de taxa pentru aceste livrari intracomunitare de bunuri se justifica pe baza urmatoarelor documente:

a) factura care trebuie sa contina toate informatiile legale si in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
c) dupa caz, orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.

Ipoteza 2: furnizorul este o intreprindere mica
Furnizorul efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri.

Locul livrarii este locul inceperii transportului, adica in Romania. Furnizorul beneficiaza de regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, respectiv efectueaza operatiuni scutite fara drept de deducere.

Ipoteza 3: furnizorul este o persoana impozabila care aplica regimul marjei profitului
Furnizorul efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri ce se afla in sfera de aplicare a TVA.

Locul livrarii este locul inceperii transportului, adica in Romania.
Furnizorul va aplica TVA doar asupra marjei profitului.

Ipoteza 4: furnizorul este o persoana impozabila care desfasoara numai operatiuni scutite fara drept de deducere
Furnizorul efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri.

Locul livrarii este locul inceperii transportului, adica in Romania.
Furnizorul efectueaza o livrare scutita fara drept de deducere.

****************************
Aveti nevoie de mai mult decat de legislatia TVA.
Aveti nevoie de raspunsuri clare, la obiect si sigure!
***************************

Ipoteza 5: furnizorul efectueaza o livrare intracomunitara a unui mijloc de transport nou
Persoana care efectueaza o livrare intracomunitara de mijloace de transport noi va fi considerata persoana impozabila pentru orice astfel de livrare. Astfel, chiar si persoana fizica care efectueaza ocazional o astfel de livrare este considerata persoana
impozabila pentru aceasta livrare.

Livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi sunt intotdeauna operatiuni scutite de taxa indiferent de calitatea cumparatorului (persoana impozabila, persoana neimpozabila, persoana fizica). Astfel, chiar si livrarea intracomunitara catre cumparatorul care nu ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA este operatiune scutita de taxa.

In consecinta, livrarea intracomunitara a unui mijloc de transport nou este intotdeauna o operatiune scutita de taxa, indiferent de calitatea furnizorului sau a cumparatorului din celalalt stat membru.

Persoana neinregistrata in scopuri de TVA care efectueaza o livrare intracomunitara de mijloace de transport noi, scutita, poate solicita rambursarea taxei achitate pentru achizitia respectivului mijloc de transport nou. Exista insa si o conditie pentru a beneficia de rambursarea taxei; astfel achizitia mijlocului de transport nou trebuie sa fie efectuata in Romania.

Rambursarea nu poate sa depaseasca taxa care s-ar aplica daca livrarea de catre aceasta persoana a mijloacelor de transport noi respective ar fi livrare taxabila.
Persoanele inregistrate in scopuri de TVA au dreptul sa deduca taxa din factura de achizitie a respectivului mijloc de transport.

Ipoteza 6: efectuarea unui transfer intracomunitar
Transferul reprezinta expedierea sau transportul oricaror bunuri mobile corporale din Romania catre alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru a fi utilizate in scopul desfasurarii activitatii sale economice.

Transferul de catre o persoana impozabila de bunuri apartinand activitatii sale economice din Romania intr-un alt stat membru, cu exceptia non-transferurilor, este asimilat cu livrarea intracomunitara cu plata.

Concluzie
Din punctul de vedere al TVA, livrarile intracomunitare de bunuri sunt operatiuni complexe, diferite in functie de calitatea furnizorului si a clientului din celalalt statmembru.

Ele au o importanta deosebita in contextul schimbului actual de bunuri, iar contribuabilul trebuie sa manifeste o atentie maxima, inclusiv prin prisma obligatiilor de declarare la Fisc a acestor operatiuni.

Acte normative aplicabile:
Art. 127 alin. (7), art. 128 alin. (10) si (11), art. 132 alin. (1) lit. a), art. 141 alin. (2) lit. g), art. 143 alin. (2) lit. a) si b) si alin. (3), art. 145 alin. (2) lit. c), art. 1472 alin. (1) lit. c), art. 152 alin. (1) si alin. (8) lit. a) din Codul fiscal

Art. 10 alin. (1) din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 2.421/2007.

Articol adaugat la 11 noiembrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016