Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Justificare cheltuieli prestare servicii consultanta tehnica. Ce tratament fiscal se aplica?

30-Iun-2016
9055

In randurile de mai jos, avem un contract de consultanta tehnica, cu o alta persoana juridica, care desemneaza o persoana avand calificarea de inginer pe profilul de activitate pe care-l desfasoara societatea beneficiara. Vom stabili in ce conditii poate fi considerata o cheltuiala nedeductibila fiscal si daca este nevoie de anumite rapoarte sau alte dovezi de acordare a consultantei.

Consultanta se refera la: mod negociere preturi de achizitie materii prime, mod de negociere preturi de comercializare a produselor, mod de determinare a normelor de consum sau normare manopera, solutii de stabilire si executie tehnologica a produselor.

Incepand cu anul 2016 vechile reglementari privind deductibilitatea cheltuielilor cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii pentru care era solicitata justificarea necesitatii efectuarii lor au fost inlocuite de cele prevazute la art.25, alin. (4), lit. f) din Legea nr. 227/2015.

Noile prevederi au in vedere serviciile de management, consultanta, asistenta sau altele de aceasta natura prestate de o persoana situata intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia se realizeaza un schimb de informatii si care sunt efectuate ca urmare a unor tranzactii calificate ca fiind artificiale. Ca urmare, regulile de deductibilitate devin mai relaxate atunci cand este vorba de serviciile prestate de furnizori din Romania, UE sau din alte tari cu care Romania are incheiate Tratate de evitare a dublei impuneri.

Se pastreaza in continuare conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca documentele pe baza carora se fac inregistrarile in evidenta contabila precum si acelea privind scopul pentru care sunt efectuate cheltuielile.

Pentru ca operatiunile respective sa constituie cheltuieli deductibile trebuie sa fie desfasurate in scopul desfasurarii activitatii economice a entitatii respective.

Informatiile necesare rezulta din conditiile prevazute in contractele de prestari incheiate, cum sunt: tipul serviciilor, termenele de predare, pretul, (care trebuie sa fie cel corect la nivelul celui de piata atunci cand este vorba de existenta raporturilor de afiliere dintre doua persoane juridice, conform prevederilor art. 11, alin. (2) din Legea nr. 227/2015) raspunderea partilor, penalitatile de intarziere, daune interese etc.



Mentionam ca autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii atunci cand aceasta este calificata ca fiind artificiala.

De exemplu, daca societatea beneficiara are un compartiment tehnic din care fac parte si tehnologi care au in atributiile lor stabilirea consumurilor specifice si a pierderilor tehnologice, un consultant tehnic nu va dubla aceasta activitate decat poate in sensul reducerii pierderilor respective. De asemenea, daca societatea are in organigrama compartiment de preturi sau de achizitii materiale contractul de consultanta poate acoperi numai eventualele corectari a deficientelor din activitatea entitatii.

Cheltuielile cu serviciile prestate de o persoana juridica romana altei persoane juridice romane, in conditiile in care acestea nu se afla in raporturi de afiliere sunt considerate ca sunt efectuate in scopul activitatii societatii beneficiare (deductibile) daca sunt efectuate in realitate, fapt ce rezulta si din orice document emis de prestator: minuta participarii la negocierea preturilor, liste furnizori, calcule privind reducerea pierderilor si a formarii costurilor, planul de lucru al persoanei fizice desemnate de furnizor pentru colectarea informatiilor necesare derularii contractului de consultanta etc. Lista nu este exhaustiva si documentele respective nu au un format standardizat.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SAF-T in 2024: Tu stii cum sa completezi CORECT declaratia 406? Iata cele mai frecvente dificultati

    • Declartia 406, pe care sunteti obligat sa o trimiteti lunar sau trimestrial catre ANAF, constituie cartea dvs. de vizita in fata autoritatilor fiscale, deoarece in baza ei, cu doar cateva clicuri, inspectorii vor putea verifica tot: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Declaratia trebuie sa fie, asadar, impecabila si sa nu ridice semne de intrebare, care se pot solda cu controale fizice, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere. Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205

    • Printr-un nou Proiect de Ordin pus in dezbatere publica de ANAF, institutia actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205. In plus, sunt modificate instructiunile de completare a formularului. Este vorba despre Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru modificarea si completarea Ordinului nr.179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si...» citeste mai departe aici

  • Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscale

    • Prin Ordinul 6410/2024 au fost aduse 4 modificari importante cu privire la procedura de aplicare a amnistiei fiscale, aprobata prin Ordinul 5521/2024. Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscale Ordinul ministrului finantelor nr. 6410/2024 privind modificarea si completarea Procedurii de anulare a unor obligatii bugetare, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor nr. 5.521/2024, modifica si completeaza unele prevederi ale...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016