Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Justificarea unor scutiri de taxa pe valoarea adaugata

09-Nov-2011
2775
Contribuabilii persoane impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) trebuie sa aiba in vedere principalele prevederi legale privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)- i), art. 143 alin. (2) si art. 144 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF), cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.222/2006.

Astfel, scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. a) (exportul de bunuri) din CF se justifica de catre exportator cu factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din CF, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export si cu unul din urmatoarele documente:

- certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica; sau

- exemplarul 3 al documentului de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire.

Scutirea de taxa pentru prelucrarea bunurilor mobile corporale achizitionate din Romania sau din alte state membre ori importate de catre clientul care nu este stabilit in Romania, se justifica de prestatorul serviciilor cu urmatoarele documente:

- contractul incheiat cu clientul care nu este stabilit in Romania;

- factura pentru serviciile de prelucrare efectuate, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din CF;

- copie de pe unul dintre urmatoarele documente: certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica sau exemplarul 3 al documentului de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire.

Scutirea de taxa pentru prelucrarea bunurilor mobile corporale importate de catre prestatorul de servicii, se justifica de prestator cu urmatoarele documente:

- contractul incheiat cu clientul care nu este stabilit in Romania;

- factura pentru serviciile prestate, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din CF;

- autorizatia de perfectionare activa in sistem de rambursare;

- declaratia vamala pentru regimul vamal de perfectionare activa in sistemul de rambursare;

- dovada exportului/reexportului bunurilor rezultate in urma prelucrarii, care confirma ca acestea au parasit teritoriul vamal comunitar, reprezentata de unul dintre urmatoarele documente: certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica sau exemplarul 3 al documentului de export pe suport hartie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire.

in situatia livrarilor intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, daca inspectia fiscala a constatat ca pe factura este inscris eronat codul de TVA al beneficiarului, pentru acordarea scutirii de TVA se va permite in timpul controlului corectarea facturii de catre furnizor si se va verifica validitatea codului de TVA al beneficiarului de catre organele de inspectie fiscala.

Atentie! Factura va fi atasata de catre furnizor facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia.

*
Baza legala: Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2230/2011 privind modificarea si completarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului Economiei si Finantelor nr. 2.222/2006.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Justificarea unor scutiri de taxa pe valoarea adaugata":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016