Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Leasing financiar. Care este tratamentul fiscal?

03-Mai-2018
27886

In analiza de mai jos, o societate a achizitionat in leasing financiar un autovehicul pe care il foloseste administratorul.

Amortizarea lunara depaseste limita de 1.500 lei, iar diferenta reprezinta cheltuiala nedeductibila.

Vom vedea daca, in afara de aceasta cheltuiala, pot sa apara alte cheltuieli nedeductibile in legatura cu ratele de leasing (TVA si dobanda).

Iata raspunsul specialistului!

Conform prevederilor de la art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, au deductibilitate limitata la calculul impozitului pe profit:

"l) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;

5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

In cazul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente".

La pct. 16 din Normele metodologice, se prevede ca:

"16. (1) In sensul prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii si expresiile utilizate, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la pct. 68 din normele metodologice date in aplicarea art. 298 al titlului VII Taxa pe valoarea adaugata din Codul fiscal.

(2) Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul rezultatului fiscal, se efectueaza pe baza documentelor financiar-contabile si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometri parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

(3) In cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata, dobanzile, comisioanele, diferentele de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii altor contracte decat cele de leasing. In cazul cheltuielilor reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente".

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.

De asemenea, conform art. 25 alin. (3) lit.m) din Codul fiscal, au deductibilitate limitata, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit lit. l) la un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.

Prin urmare, de persoanele cu functii de conducere si de administrare din cadrul societatii, pot utiliza un singur autoturism.

Pentru deducerea integrala cheltuielilor si al TVA, intocmirea foii de parcurs este obligatorie.

Conform prevederilor de la pct. 68 alin. (2) din Normele metodologice date in aplicarea art. 298 "Limitari speciale ale dreptului de deducere": "In cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 297 si la art. 299 - 301 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei, insa utilizarea foii de parcurs este obligatorie.

Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.

Este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezulta si din hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-268/83 D.A. Rompelman si E.A. Rompelman - Van Deelen impotriva Minister van Financien. In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs".

Pe langa cheltuiala cu ratele, sunt deductibile integral si celelalte cheltuieli aferente autoturismului (cheltuiala cu reparatiile, cu intretinerea, lubrifianti, piese se schimb, combustibil), aspect reglementat la pct. 68 alin. (1) din Normele metodologice date in aplicarea art. 298 din Codul fiscal.

In aplicarea art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile se intelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparatii, de intretinere, cheltuielile cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului.

Nu reprezinta cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. In sensul prezentelor norme, prin vehicul se intelege orice vehicul avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
Astfel, in situatia in care se poate face dovada ca autoturismul este utilizat exclusiv pentru desfasurarea activitatii economice, pentru cheltuielile respective poate fi exercitat si dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in fiecare factura emisa de furnizori/prestatori.

In ceea ce priveste amortizarea, conform prevederilor de la art. 28 alin. (14) din Codul fiscal, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna.

Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (12) lit. h). Sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;

b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;

c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.

Prin urmare, cheltuiala maxim deductibila cu amortizarea este de 1.500 lei/luna, in cazul in care autoturismul nu este utilizat in scop exclusiv economic.
Asadar, in cazul in care nu se poate face dovada ca autoturismul este utilizat exclusiv pentru desfasurarea activitatii economice, cheltuielile si TVA sunt deductibile 50%.

Monografie contabila achizitie autoturism in leasing financiar, in situatia limitarii cheltuielilor si a TVA in cota de 50%.

Exemplu:

Inregistrarea in contabilitate a contractului de leasing si a ratelor aferente se efectueaza astfel:

2133 = 167 valoare din contract x curs valutar la data contractului (daca este exprimat in valuta)

- evidentierea dobanzii aferente contractului de leasing, in cont extrabilantier

Debit cont 8051 Dobanzi de platit

% = 404 "Furnizori de imobilizari" 1.380, 4 lei

167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" 1.000 lei

4426 .1 "TVA 19% deductibila" 50% (aferent ratei de leasing) 95 lei

4426.2 "TVA 19% nedeductibila" 50% (aferent ratei de leasing)" 95 lei

666.1 "Cheltuieli privind dobanzile" - deductibil 50% 50 lei

666.2 "Cheltuieli privind dobanzile" - nedeductibil 50% 50 lei

4426.1 "TVA deductibila" 50% (aferenta dobanda) 9,5 lei

4426.2 "TVA nedeductibila" 50% (aferent dobanda) 9,5 lei

668.1 "Cheltuieli diferenta de curs" - deductibila 50% 30 lei

668. 2 "Cheltuieli diferenta de curs" - nedeductibila 50% 30 lei

4426.1"TVA deductibila" 50% (aferenta diferenta de curs) 5,7 lei

4426. 2"TVA nedeductibila" 50% (aferenta diferenta de curs) 5,7 lei

Inregistrare TVA nedeductibila aferent ratei de leasing:

% = 4426.2 9 5 lei

635.1 analitic deductibila 47,5 lei

635.2 analitic nedeductibila 47,5 lei

Inregistrare TVA nedeductibila aferent dobanda:

% = 4426.2 9,5 lei

666.1 "Cheltuieli privind dobanzile" - deductibila 50% 4,75 lei

666.2 "Cheltuieli privind dobanzile" - nedeductibila 50% 4,75 lei

Inregistrare TVA nedeductibila aferenta diferenta de curs:

% = 4426.2 5,7 lei

668. 1 "Cheltuieli diferenta de curs" - deductibila 50% 2,85

668. 2 "Cheltuieli diferenta de curs" - nedeductibila 50% 2,85

Inregistrare in Creditul contului 8051 "Dobanzi de platit" cu dobanda platita

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Dana Hristu, consultant fiscal.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016