
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Autoritatea de Supraveghere Financiara a organizat recent cea de-a doua sesiune a dezbaterilor publice pentru definitivarea Proiectului de Norma privind asigurarile auto din Romania, pentru aplicarea noului cadru al pietei asigurarilor dat de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto.
Noua lege, intrata in vigoare in data de 12 iulie 2017, aduce o serie de solutii pentru reasezarea pietei asigurarilor pe coordonate viabile, in vederea eliminarii dezechilibrelor manifestate in trecut, care au fost de altfel si sanctionate de Legea Concurentei. Legea 132/2017 introduce o serie de abordari moderne, fiind structurata in jurul nevoilor consumatorului. Printre cele mai importante repere pe care acest act normativ le stabileste se numara tariful de referinta, o institutie cu noi roluri si responsabilitati - BAAR, conceptul clientului cu risc ridicat si decontarea directa.
Importanta stabilirii unor noi reguli de functionare a pietei RCA este data de caracterul obligatoriu al asigurarii de raspundere civila auto, care induce o responsabilitate stricta si nenegociabila in relatia cu consumatorul pentru toti cei care au un rol determinant in acest sistem - asiguratori, brokeri sau service-uri auto.
In sprijinul acestei abordari, Norma privind asigurarile auto din Romania detaliaza mecanismele necesare pentru ca principiile prevazute de legea RCA sa isi poata dovedi utilitatea.
In aceasta forma, proiectul reflecta rezultatul unui efort comun al tuturor partilor interesate din piata asigurarilor RCA - asociatii de protectia consumatorilor, societati de asigurare, transportatori, brokeri si service-uri auto, precum si alte asociatii alaturi de care ASF, pe parcursul celor doua sesiuni de dezbateri publice, a urmarit cu precadere clarificarea unor aspecte cum ar fi:
- reglementarea elementelor contractului RCA, inclusiv reinnoirea acestuia;
- formatul politei de asigurare;
- reglementarea conditiilor si criteriilor de autorizare si practicare a asigurarii RCA pe teritoriul Romaniei;
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: O persoana salariata a unei primarii poate cere zilele libere platite pentru a sta acasa cu copilul in varsta de pana la 12 ani? Care este documentatia pentru plata zilelor libere ale parintilor si cine suporta aceasta decontare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea noastra platitoare de TVA si impozit pe profit realizeaza venituri din chirii (se factureaza cu TVA conform notificare depusa la ANAF) pentru o cladire inchiriata tertilor. S-a incheiat in iulie 2017 un contract cu un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<