
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
UPDATE: Noua lege cash-back, Legea nr. 191/2018, a fost publicata in Monitorul Oficial de marti. Legea modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata. Concret, noua lege cash-back prevede obligativitatea firmelor care au realizat in anul fiscal anterior o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro de a se dota cu cititoare de card sau alte tehnologii moderne de incasare prin transfer bancar a contravalorii bunurilor sau serviciilor comercializate.
Legea ii vizeaza pe agentii economici care vand in sistem en-gross sau en-detail, dar si pe prestatorii de servicii care au depasit plafonul cifrei de afaceri amintit.
Prezentele reglementari se aplica incepand cu data de 27 iulie 2018, cand prezenta lege intra in vigoare.
Reamintim ca modificarea legii a fost votata de Comisia de buget, finante si banci a Camerei Deputatilor . Deputatii au aprobat un amendament prin care modifica plafonul de la care comerciantii sunt obligati sa accepte plata cu cardul. Pragul va creste de la 10.000 de euro cifra de afaceri anuala, cat este in prezent, la 50.000 euro.
Mai mult de atat, proiect cere si modificarea legii si in ceea ce priveste sumele pe care comerciantii trebuie sa le acorde in numerar la terminale de plata, de la 200 de lei, cat este acum, la 100 de lei, odata cu achizitia de bunuri a utilizatorilor de carduri.
Potrivit manager.ro, reprezentantii procesatorului de carduri Mastercard considera ca majorarea pragului pana la 50.000 de euro elimina principalul efect benefic al legii, anume incluziunea financiara in mediul rural.
Cosmin Vladimirescu, General Manager Mastercard Romania, este de parere ca ridicarea pragului la 50.000 de euro anuleaza impactul benefic al legii, in contextul in care doar 17% dintre comerciantii din mediul rural au cifre de afaceri anuale de peste 100.000 de euro, in timp ce 10% au cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 50.000 si 100.000 euro pe an.
Conform datelor furnizate de ANAF, 73% din totalul comerciantilor autorizati nu vor fi obligati sa accepte plati prin intermediul cardurilor.
Totodata, majorarea cifrei de afaceri anuala la 50.000 de euro va adanci decalajul economic, social si tehnologic intre polii de dezvoltare (cele cateva mari orase din Romania), micul urban si mediul rural, potrivit sursei citate mai sus.
Potrivit reprezentantilor Mastercard, stabilirea unui prag de 50.000 de euro nu este o masura de sprijin a micilor comercianti, ci o masura care va incuraja comertul neloial, practicat de cei ce eludeaza obligatiile fiscale ce le revin.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Furnizorul nostru de produse se afla in Serbia. In grupul de cost intra mai multi parteneri din Serbia: 1. transport/asigurare; 2. manipulare. Primim facturi de transport, etichetare, manipulare din Serbia fara tva. Le includem in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazu de fata se pot pune in aplicare prevederile art. 142 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal privind scutirea, urmata de livrarea intracomunitara potrivit art. 143 alin. (2) din Codul fiscal? Care sunt implicatiile? Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<