Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noua lege cash-back, publicata in Monitorul Oficial. Prevederile se aplica din 27 iulie

14-Iun-2018
3842

UPDATE: Noua lege cash-back, Legea nr. 191/2018, a fost publicata in Monitorul Oficial de marti. Legea modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata. Concret, noua lege cash-back prevede obligativitatea firmelor care au realizat in anul fiscal anterior o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro de a se dota cu cititoare de card sau alte tehnologii moderne de incasare prin transfer bancar a contravalorii bunurilor sau serviciilor comercializate.

Legea ii vizeaza pe agentii economici care vand in sistem en-gross sau en-detail, dar si pe prestatorii de servicii care au depasit plafonul cifrei de afaceri amintit.

Prezentele reglementari se aplica incepand cu data de 27 iulie 2018, cand prezenta lege intra in vigoare.

Reamintim ca modificarea legii a fost votata de Comisia de buget, finante si banci a Camerei Deputatilor . Deputatii au aprobat un amendament prin care modifica plafonul de la care comerciantii sunt obligati sa accepte plata cu cardul. Pragul va creste de la 10.000 de euro cifra de afaceri anuala, cat este in prezent, la 50.000 euro.

Mai mult de atat, proiect cere si modificarea legii si in ceea ce priveste sumele pe care comerciantii trebuie sa le acorde in numerar la terminale de plata, de la 200 de lei, cat este acum, la 100 de lei, odata cu achizitia de bunuri a utilizatorilor de carduri.

Potrivit manager.ro, reprezentantii procesatorului de carduri Mastercard considera ca majorarea pragului pana la 50.000 de euro elimina principalul efect benefic al legii, anume incluziunea financiara in mediul rural.

 Cosmin Vladimirescu, General Manager Mastercard Romania, este de parere ca ridicarea pragului la 50.000 de euro anuleaza impactul benefic al legii, in contextul in care doar 17% dintre comerciantii din mediul rural au cifre de afaceri anuale de peste 100.000 de euro, in timp ce 10% au cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 50.000 si 100.000 euro pe an.

Conform datelor furnizate de ANAF, 73% din totalul comerciantilor autorizati nu vor fi obligati sa accepte plati prin intermediul cardurilor.

Totodata, majorarea cifrei de afaceri anuala la 50.000 de euro va adanci decalajul economic, social si tehnologic intre polii de dezvoltare (cele cateva mari orase din Romania), micul urban si mediul rural, potrivit sursei citate mai sus.

Potrivit reprezentantilor Mastercard, stabilirea unui prag de 50.000 de euro nu este o masura de sprijin a micilor comercianti, ci o masura care va incuraja comertul neloial, practicat de cei ce eludeaza obligatiile fiscale ce le revin.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016