
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Cunoasteti in detaliu obligatiile angajatorilor nerezidenti? Dar obligatiile salariatilor rezidenti sau nerezidenti care obtin venituri din salarii din activitati desfasurate in Romania? Sunt aspecte esentiale pe care inspectorii fiscali le verifica temeinic in cadrul unui control!
In acest context, si pentru ca ne dorim sa fiti la timp cu informatia, va reamintim, mai jos, prevederile Ordinului presedintelui ANAF nr.3706 din 27.12.2016 referitoare la obligatiile angajatorilor straini si ale angajatilor rezidenti sau nerezidenti care obtin venituri din salarii din activitati desfasurate in Romania.
Angajatorii straini (angajatorii care nu au sediul social, sediul permanent sau reprezentanta in Romania) si care, potrivit legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, datoreaza in Romania contributiile de asigurari sociale pentru salariatii lor care isi desfasoara activitatea in Romania , sunt supusi legislatiei de asigurari sociale din Romania.
Declararea si plata contributiilor sociale obligatorii pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti de catre angajatorii straini se poate realiza astfel:
I. Angajatorul strain poate incheia un acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti sau nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din Romania, potrivit art.147, alin.(13) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
II. Angajatorul strain nu incheie un acord privind declararea si plata contributiilor sociale , caz in care direct sau prin imputernicit va depune declaratia 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" si va plati contributiile sociale obligatorii individuale si cele datorate de angajator pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti, potrivit art.147, alin.(15) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
I. In cazul incheierii unui acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti si nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, atunci obligatia privind retinerea, declararea si virarea contributiilor sociale individuale, a contributiilor sociale datorate de angajatorul strain revine angajatilor prin depunerea declaratiei 112 si plata acestor contributii . Angajatorii nerezidenti transmit o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau pot imputernici angajatul sa indeplineasca aceasta obligatie.
(Anexa1, Cap.A, pct.4 din Ordinul M.F.P. nr.3706/2016). Inregistrarea, declararea si plata contributiilor sociale individuale, precum si a celor datorate de angajatori prin depunerea declaratiei 112 si plata acestora de catre angajati se realizeaza astfel:
Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
1.1 Inregistrarea fiscala:
A).Persoanele fizice romane, precum si persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP) depun la organul fiscal unde sunt arondati cu domiciliul fiscal:
- formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate la capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si la capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale,
- o copie a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii (de catre angajat), tradus in limba romana, certificat de traducatori autorizati. B).Persoanele fizice nerezidente, care nu detin cod numeric personal (CNP), depun la organul fiscal:
- formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal", in vederea inregistrarii fiscale si/sau actualizarii vectorului fiscal, avand bifate la capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si la capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile - o copie a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii (de catre angajat), tradus in limba romana, certificat de traducatori autorizati.
Mentiuni:
- Acordurile incheiate de angajatorii straini cu persoanele fizice rezidente sau nerezidente trebuie sa contina, in mod obligatoriu, elementele necesare pentru stabilirea corecta de catre angajat a contributiilor sociale datorate, cum ar fi codul CAEN al activitatii principale a angajatorului, conditiile de munca etc.
- Obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale le revin persoanelor fizice rezidente sau nerezidente numai pentru perioada stipulata in acordul incheiat cu angajatorul.
- La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale, persoana fizica rezidenta sau nerezidenta are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale. (Anexa 1, Lit. D, pct.1 si 3 si lit. E pct.2 din OPANAF nr.3706/2016 ).
1.2. Depunerea lunara a formularului 112 Persoanele fizice rezidente sau nerezidente prevazute in sectiunile A - C, Anexa 1 la ordin, au obligatia sa depuna lunar formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Mentiuni:
- Sectiunea "Date de identificare a platitorului" si sectiunea "Date de identificare a asiguratului" din formularul 112 se completeaza cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale.
- Angajatul declara in formularul 112 si impozitul pe venitul din salarii datorat, fara a mai depune formularul 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania".
1.3 Plata contributiilor sociale individuale si ale angajatorului: pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza acestea.
1.4 Iesirea din evidenta fiscala se face la incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale, respectiv la incetarea perioadei mentionate in acordul incheiat cu angajatorul. Angajatul are obligatia depunerii la organul fiscal a declaratiei de mentiuni formularul 020/030, dupa caz, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe veniturile din salarii si contributiile sociale obligatorii.
II. Angajatorul strain nu incheie cu angajatii un acord privind declararea si plata contributiilor sociale. In aceasta situatie , angajatorii nerezidenti care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania, care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte si care nu au incheiate acorduri cu angajatii rezidenti si nerezidenti, au urmatoarele obligatii:
- achitarea contributiilor sociale datorate de angajatori,
- retinerea si plata contributiilor sociale individuale,
- depunerea lunara/trimestriala a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Inregistrarea fiscala a angajatorului nerezident se poate face prin imputernicit sau direct.
A. Imputernicitul este persoana care indeplineste in numele si din patrimoniul contribuabilului, obligatiile acestuia fata de organul fiscal.Daca angajatorii straini se inregistreaza prin imputernicit, potrivit art.18 din Codul de Procedura Fiscala, acest imputernicit va depune declaratia de inregistrare fiscala (formularul 015) la organul fiscal unde e arondat cu domiciliul fiscal. Potrivit art.18 din Codul de Procedura Fiscala, imputernicitul este obligat sa depuna la organul fiscal actul de imputernicire, in original sau in copie legalizata. Revocarea imputernicirii opereaza fata de organul fiscal de la data depunerii actului de revocare, in original sau in copie legalizata.
B. Daca angajatorii nerezidenti se inregistreaza direct, depun la Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti formularul 015 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania".
Pe formularul 015 se completeaza sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent "cu obligatiile declarative privind contributiile sociale. Angajatul are obligatia depunerii lunare a formularului 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania", pentru declararea impozitului pe veniturile din salarii si a modului de determinare a bazei de calcul a impozitului lunar pe veniturile din salarii.
Formularul 224 se depune la:
- organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
- organul fiscal competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fara domiciliul fiscal in Romania.
Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Olt
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Se actualizeaza procedura de inregistrare a acordurilor incheiate de angajatorii nerezidentiANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru OCTOMBRIE 2020ONG: Impozitarea diurnei pentru persoane care nu au calitatea de salariatNoile prevederi privind contributiile sociale. Acorduri incheiate de angajatorii nerezidentiNoutati legislative cu incidenta fiscala in perioada 9-15 ianuarie 2017Ultimele articole
26 OCTOMBRIE - ultima zi pentru depunerea mai multor declaratii fiscaleANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pe luna -SEPTEMBRIE 2020-Completare OPANAF nr.3698/2015: Aprobare formulare de inregistrare fiscala si obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscalIn atentia firmelor: Impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilorImpozitarea veniturilor din salarii. Ce cote se retin?Articole similare
PFA norma de venit. In ce conditii se revine CASS?Concediu administrator/asociat microintreprindere: Decontare cheltuieli. Tratament fiscalFormularul 101 pentru anul 2016 a fost aprobat. Cine are obligatia sa il depuna in 2017?Titlul XMedierea muncii: Ce inseamna si cine o realizeaza?Ultimele articole
Firmele trebuie sa depuna, pana pe 31 ianuarie 2023, Notificarea pentru a solicita restructurarea OBLIGATIIlor bugetare restanteCazierul fiscal in 2023: Prin HG 1568/2022 noi fapte vor fi trecute in document, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridiceFirmele care NU au respectat termenul limita de conectare a caselor de marcat la ANAF risca amenzi de pana la 10.000 leiDeclaratia 112 in 2023: Avantaje in natura si/sau venituri neimpozabile care se declara in formularReminder ANAF: Miercuri, 25 ianuarie 2023, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleArticole similare
Calendar obligatii fiscale pentru luna MAI 2022ANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna APRILIE 2022Calendar ANAF: Declaratii fiscale in august 2022Societate in insolventa si bilant. Cum facem inscrierea furnizorilor in bilant?Contributii sociale obligatorii. Cum procedam pentru salarii platite din strainatate?Ultimele articole
Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente pentru contribuabili in decembrie 2022Calendarul obligatiilor fiscale ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2022ANAF modifica formularele de inregistrare fiscala a contribuabililor (015, 030, 700) si tipurile de obligatii care formeaza vectorul fiscalContribuabilii trebuie sa depuna, pana pe 7 octombrie 2022, Declaratia privind schimbarea perioadei fiscaleCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru luna octombrie 2022Sfaturi de la experti
Actiuni cotate. Evaluare la sfarsitul exercitiului financiar
Intrebare: O societate a achizitionat in 2021 de pe Bursa de Valori Bucuresti, actiuni cotate. La 31 decembrie aceste actiuni trebuie reevaluate la pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare conform extrasului primit de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Avansuri vechi incasate. Inchidere pe venituri
Intrebare: Avem avansuri incasate de la clienti mai vechi de 3 ani. Putem trece aceste sume pe venit? Daca da, in ce conditii si care sunt documentele necesare pentru a le trece pe venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<