Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie licente anuale. Aspecte contabile si fiscale

18-Sep-2023
105131
Achizitie licente anuale. Aspecte contabile si fiscale

Am inregistrat o imobilizare necorporala - un soft pe care il utilizam la prestari de servicii catre alte companii. Perioada de amortizare 5 ani, valoare peste 2.500 RON. Ulterior achizitionam licente anuale cu valori peste 2.500 RON. Intrebare: se pot considera aceste licente anuale ca imobilizari necorporale cu o durata de amortizare de 1 an, respectiv inregistrate si raportate in bilant ca imobilizari necorporale? Multumesc.

Achizitie licente anuale. Aspecte contabile si fiscale – raspunsul specialistului:

Pentru a recunoaste un activ drept imobilizare necorporala, este necesar sa se analizeze caracterul identificabil, detinerea controlului, si probabilitatea obtinerii de beneficii economice viitoare, ca urmare a detinerii imobilizarii in cauza.
Conform reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, art. 150, un activ este identificabil daca:
a) este separabil, adica poate fi separat sau desprins din entitate si vandut, transferat, cesionat printrun contract de licenta, inchiriat sau schimbat, fie individual, fie impreuna cu un alt contract, cu un activ identificabil sau cu o datorie identificabila aferent(a), indiferent daca entitatea intentioneaza ori nu sa faca acest lucru; sau
b) decurge din drepturile contractuale ori de alta natura legala, indiferent daca acele drepturi sunt transferabile sau separabile de entitate ori de alte drepturi si obligatii.

Licentele indeplinesc caracterul identificabil, putand fi separate si vandute/transferate individual, dar si impreuna cu programul informatic pentru care au fost achizitionate. De asemenea, daca au fost achizitionate pe baza unui contract sau a unui document justificativ, rezulta faptul ca achizitia decurge dintr-un drept contractual/de alta natura, fiind active identificabile.


Conform OMFP 1802/2014, art. 151, o entitate controleaza un activ daca entitatea are capacitatea de a obtine beneficii economice viitoare de pe urma resursei de baza si de a restrictiona accesul altora la beneficiile respective. Capacitatea unei entitati de a controla beneficiile economice viitoare generate de o imobilizare necorporala provine in mod normal din drepturile legale a caror aplicare poate fi sustinuta in instanta.

Asadar, dat fiind faptul ca licentele sunt utilizate pentru un soft necesar in prestarea de servicii, fiind indispensabil, se considera ca societatea controleaza activele achizitionate, beneficiind in totalitate de avantajele economice obtinute.
Referitor la beneficiile economice viitoare generate de o imobilizare necorporala, acestea pot include venituri din vanzarea produselor sau serviciilor, economii de costuri ori alte beneficii rezultate din utilizarea activului de catre entitate, conform art. 152 din OMFP 1802/2014. Prin utilizarea licentelor, societatea se asteapta sa obtina beneficii economice din ultilizarea acestora, ca urmare a faptului ca programul informatic necesita achizitionarea unor imobilizari suplientare in vederea utilizarii sale.

Din punct de vedere fiscal, conform art. 28, alin. (9) din Codul fiscal, cheltuielile aferente achizitionarii de brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau fabrica, drepturi de explorare a resurselor naturale si alte imobilizari necorporale recunoscute din punct de vedere contabil, cu exceptia cheltuielilor de constituire, a fondului comercial, a imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata, incadrate astfel potrivit reglementarilor contabile aplicabile, precum si cheltuielile de dezvoltare care din punct de vedere contabil reprezinta imobilizari necorporale se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara pe perioada contractului sau pe durata de utilizare, dupa caz.

Cu toate acestea, pct. 138 din reglementarile mai sus mentionate stabileste ca activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an. In baza acestuia, consider ca licentele anuale pot fi inregistrate ca o cheltuiala curenta (in contul 471 si reluata lunar in contul 628).
Daca insa societatea opteaza pentru inregistrarea acestora in contul 205 "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare" (conform politicilor contabile proprii) cheltuiala cu amortizarea va fi recunoscuta lunar, pe parcursul anului in care aceasta este utilizata.


Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Achizitie licente anuale. Aspecte contabile si fiscale":
Rating:

Nota: 2.59 din 23 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016