Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie licente anuale. Aspecte contabile si fiscale

18-Sep-2023
111833
Achizitie licente anuale. Aspecte contabile si fiscale

Am inregistrat o imobilizare necorporala - un soft pe care il utilizam la prestari de servicii catre alte companii. Perioada de amortizare 5 ani, valoare peste 2.500 RON. Ulterior achizitionam licente anuale cu valori peste 2.500 RON. Intrebare: se pot considera aceste licente anuale ca imobilizari necorporale cu o durata de amortizare de 1 an, respectiv inregistrate si raportate in bilant ca imobilizari necorporale? Multumesc.

Achizitie licente anuale. Aspecte contabile si fiscale – raspunsul specialistului:

Pentru a recunoaste un activ drept imobilizare necorporala, este necesar sa se analizeze caracterul identificabil, detinerea controlului, si probabilitatea obtinerii de beneficii economice viitoare, ca urmare a detinerii imobilizarii in cauza.
Conform reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, art. 150, un activ este identificabil daca:
a) este separabil, adica poate fi separat sau desprins din entitate si vandut, transferat, cesionat printrun contract de licenta, inchiriat sau schimbat, fie individual, fie impreuna cu un alt contract, cu un activ identificabil sau cu o datorie identificabila aferent(a), indiferent daca entitatea intentioneaza ori nu sa faca acest lucru; sau
b) decurge din drepturile contractuale ori de alta natura legala, indiferent daca acele drepturi sunt transferabile sau separabile de entitate ori de alte drepturi si obligatii.

Licentele indeplinesc caracterul identificabil, putand fi separate si vandute/transferate individual, dar si impreuna cu programul informatic pentru care au fost achizitionate. De asemenea, daca au fost achizitionate pe baza unui contract sau a unui document justificativ, rezulta faptul ca achizitia decurge dintr-un drept contractual/de alta natura, fiind active identificabile.


Conform OMFP 1802/2014, art. 151, o entitate controleaza un activ daca entitatea are capacitatea de a obtine beneficii economice viitoare de pe urma resursei de baza si de a restrictiona accesul altora la beneficiile respective. Capacitatea unei entitati de a controla beneficiile economice viitoare generate de o imobilizare necorporala provine in mod normal din drepturile legale a caror aplicare poate fi sustinuta in instanta.

Asadar, dat fiind faptul ca licentele sunt utilizate pentru un soft necesar in prestarea de servicii, fiind indispensabil, se considera ca societatea controleaza activele achizitionate, beneficiind in totalitate de avantajele economice obtinute.
Referitor la beneficiile economice viitoare generate de o imobilizare necorporala, acestea pot include venituri din vanzarea produselor sau serviciilor, economii de costuri ori alte beneficii rezultate din utilizarea activului de catre entitate, conform art. 152 din OMFP 1802/2014. Prin utilizarea licentelor, societatea se asteapta sa obtina beneficii economice din ultilizarea acestora, ca urmare a faptului ca programul informatic necesita achizitionarea unor imobilizari suplientare in vederea utilizarii sale.

Din punct de vedere fiscal, conform art. 28, alin. (9) din Codul fiscal, cheltuielile aferente achizitionarii de brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau fabrica, drepturi de explorare a resurselor naturale si alte imobilizari necorporale recunoscute din punct de vedere contabil, cu exceptia cheltuielilor de constituire, a fondului comercial, a imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata, incadrate astfel potrivit reglementarilor contabile aplicabile, precum si cheltuielile de dezvoltare care din punct de vedere contabil reprezinta imobilizari necorporale se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara pe perioada contractului sau pe durata de utilizare, dupa caz.

Cu toate acestea, pct. 138 din reglementarile mai sus mentionate stabileste ca activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an. In baza acestuia, consider ca licentele anuale pot fi inregistrate ca o cheltuiala curenta (in contul 471 si reluata lunar in contul 628).
Daca insa societatea opteaza pentru inregistrarea acestora in contul 205 "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare" (conform politicilor contabile proprii) cheltuiala cu amortizarea va fi recunoscuta lunar, pe parcursul anului in care aceasta este utilizata.


Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016