Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lichidare microintreprindere. Inventariere si evaluare patrimoniu societate: Monografie contabila

28-Mar-2019
8048

"O societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor se afla in proces de lichidare voluntara (publicarea in Monitorul Oficial s-a intamplat in luna ianuarie 2019). Inainte de lichidare in balanta societatii se aflau urmatoarele sume: 1012: 200 lei , 1065 (reevaluare imobil): 293.917 lei , 105 (reevaluare imobil): 173.000 lei , 121 an 2019: 32.320 lei (profit) , 212: 406.527 lei , 2812: 138.052 lei , 5121: 230.917 lei , 5311: 45 lei.

Care este monografia contabila pentru lichidarea societatii? Care sunt impozitele datorate? Achizitia cladirii s-a intamplat in anul 2005 si s-a beneficiat de taxare inversa, terenul si cladirea sunt un corp comun conform extras de carte funciara, iar raportul de evaluare comandat in vederea lichidarii stabileste valoarea cladirii la nivelul a 150.000 euro. M-ar ajuta enorm un raspuns rapid".

Raspunsul specialistului

Lichidarea implica, intre altele, inventarierea si evaluarea patrimoniului societatii, inregistrarea rezultatelor inventarierii si ale evaluarii in contabilitate, valorificarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii prin vanzarea cladirii cu teren, urmata mai apoi de calcularea, retinerea si virarea impozitelor aferente operatiunii de lichidare.

Referitor la regimul TVA aferent vanzarii, desi se arata ca terenul si cladirea sunt un corp comun din punct de vedere funciar, nu se specifica cat este valoarea terenului in raport de valoarea cladirii de 150.000 euro stabilita prin raportul de evaluare pentru a se aplica prevederile pct. 55 alin. 1 lit. a-c din Normele metodologice date in aplicarea art. 292 alin. 2 lit. f din Codul fiscal conform carora, daca valoarea terenului este mai mica decat valoarea constructiei, atunci terenul urmeaza regimul constructiei si, viceversa, daca valoarea constructiei este mai mica decat valoarea terenului, atunci constructia urmeaza regimul terenului. Pentru comparatie se utilizeaza valorile rezultate din raportul de expertiza/evaluare si nu cele cu care figureaza constructia si terenul in evidentele contabile. Doar in situatia in care ar fi vorba de valori egale, regimul tranzactiei pentru corpul funciar respectiv se stabileste in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare.

Presupunand ca valoarea cladirii este mai mare in raport cu valoarea terenului si ca nu au fost efectuate modernizari la cladire dupa data aderarii Romaniei la UE – 2007 (modernizari incadrate in categoria ”bunurilor de capital” din punct de vedere al TVA – art. 149 din vechiul Cod fiscal, respectiv art. 305 din noul Cod fiscal) societatea va putea vinde/instraina cladirea in regim de scutire de TVA conform art. 292 alin. 2 lit. f din Codul fiscal, fara sa fie nevoie de nicio ajustare a TVA dedusa initial la achizitie prin taxare inversa, fiind depasita perioada de ajustare specifica de 5 ani prevazuta la art. 332 alin. 8 din Codul fiscal.

Dupa vanzarea cladirii se va proceda la determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru venitul obtinut din vanzare, la care se adauga si rezerva legala, precum si rezervele din reevaluare, in masura in care aceste rezerve au fost deduse la calculul profitului impozabil si nu au fost impozitate in perioada in care microintreprinderea a fost si platitoare de impozit pe profit, asa cum se prevede la art. 53 alin. 2 lit. c din Codul fiscal.

Dupa plata impozitului pe venit se procedeaza la efectuarea partajului pe baza bilantului de partajare, respectiv la impartirea activului net rezultat din lichidare intre asociati. Se va datora impozit pe veniturile rezultate in urma lichidarii, respectiv asupra excedentului distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanelor fizice beneficiare (asociati) conform art. 94 alin. 11 din Codul fiscal. Dupa cum se expliciteaza la pct. 23 alin. 2 din Normele metodologice, baza impozabila a impozitului se calculeaza astfel: se determina suma reprezentand diferenta intre valoarea elementelor de activ si sumele reprezentand datoriile societatii si, ulterior, se determina excedentul acestei sume peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare. Potrivit pct. 97 alin. 5 din Codul fiscal si pct. 25 din Normele metodologice obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe venit de 10% revine reprezentantului legal al persoanei juridice. Impozitul retinut este final si se achita la bugetul de stat pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de reprezentantul legal al persoanei juridice.

Pasii concreti de urmat din punct de vedere contabil (monografia contabila), pana la inchiderea definitiva a conturilor sunt cei de la exemplul nr. 19 din Normele metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor, aprobate prin OMFP 897/2015, o monografie contabila anume neputand fi prezentata in lipsa informatiilor complete referitoare la situatia exacta a cladirii, la suma ce urmeaza a fi obtinuta in urma vanzarii si la masura in care societatea si-a dedus anterior din rezerve la calculul profitului impozabil, toate acestea influentand rezultatul lichidarii societatii si impozitele aferente si, implicit, inregistrarile contabile concrete ce trebuie efectuate.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016