Raportul Special
realizat de specialisti
"O microintreprindere doreste sa faca o sponsorizare.
Conform art. 56`1 - Cod fiscal - ce inseamna sau cum probam ca o entitate nonprofit este furnizor de servicii sociale acreditat cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii?
(1`1) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
Aceasta prevedere privind furnizorii de servicii sociale acreditati se aplica doar microintreprinderilor? In cazul unui platitor de impozit pe profit e suficient sa indeplineasca prevederile art 4 din legea 32/1994 privind sponsorizarea?"
Operatiunea de sponsorizare este reglementata de prevederile Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare.
Potrivit dispozitiilor art. 1 din acest act normativ, sponsorizarea reprezinta "actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.”
Sponsorul poate fi orice persoana fizica sau juridica romana (platitoare de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor) sau din strainatate.
La alin. (4) din legea sponsorizarii este prevazut ca poate fi sponsorizata orice persoana juridica sau fizica (in conditiile expres prevazute) care ”desfasoara sau urmeaza sa desfasoare o activitate cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, stiintific, religios, sportiv sau care este destinata protectiei drepturilor omului si educatiei civice ori calitatii mediului inconjurator."
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
In ceea ce priveste recunoasterea cheltuielilor cu sponsorizarea si, implicit scaderea sumelor din impozitele datorate (pe profit si pe venitul microintreprinderilor) prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, sunt diferite.
A. Pentru o persoana juridica platitoare de impozit pe profit, cheltuielile cu sponsorizarea sunt nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal, dar suma respectiva poate fi scazuta din impozitul pe profit calculat, in limita minima dintre 0,5% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat.
In formularul 101 privind impozitul pe profit anual suma privind sponsorizarea inregistrata in contul de cheltuieli se trece la rd. 2 si rd. 27, iar la rd. 44 se inscrie valoarea care se incadreaza in limitele de mai sus. Acest mod de completare a declaratiei privind impozitul pe profit anual, respecta regula fiscala potrivit careia,cheltuielile cu sponsorizarea efectuate in baza Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, inregistrate in evidenta contabila proprie,sunt nedeductibile cand se stabileste rezultatul fiscal, conform prevederilor art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, dar suma sponsorizarii este deductibila din impozitul pe profit datorat.
Daca mai ramane o parte din suma care nu poate fi scazuta, aceasta se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi, in aceleasi conditii de deductibilitate.
Recuperarea sumelor se face in ordinea inregistrarii lor in conditiile in care se incadreaza in limita de 0,5% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit.
Dupa trecerea celor 7 ani consecutivi sumele nu mai pot fi deduse.
B. Pentru o persoana juridica platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, art. 56 din Codul fiscal prevede posibilitatea scaderii din impozitul pe venit datorat a sumei reprezentand 20% din cheltuielile cu sponsorizarea, efectuate in perioada pentru care se calculeaza impozitul.
In acest caz ca este vorba numai de actiunea de sponsorizare a activitatilor nonprofit si a unitatilor de cult care sunt ”furnizori de servicii sociale acreditati” (cu cel putin un serviciu social licentiat).
Lista furnizorilor de servicii sociale acreditati si a serviciilor sociale licentiate in baza Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale, cu modificarile ulterioare,se regaseste in Registrul electronic unic al serviciilor sociale.
Acestea se refera la servicii de ingrijire la domiciliu pentru persoanele cu dizabilitati, la servicii de adapost de noapte, de acordare a hranei, servicii de recuperare in regim de zi pentru copii fara parinti si/sau cu dizabilitati,cantine municipale etc. si pe site-ul : http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Familie/2018/Furnizori_10-04-2018R.pdf.
Sumele care depasesc aceasta limita se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive (7 ani). Scaderea se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora,in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Formularul 100 se completeaza trimestrial astfel:
- la rd. 1 "Suma datorata" se inscrie impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat inainte de scaderea sumelor reprezentand sponsorizarile,
- la rd. 1.1. "Suma deductibila" se trece suma reprezentand sponsorizarile pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat,
- la rd. 2 "Suma de plata" se inscrie diferenta dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 1.1.
In trimestrul urmator, daca au ramas sume care nu au putut fi scazute, se fac aceleasi calcule, se stabileste cat reprezinta 20% din impozitul datorat si la rd. 2 se trece diferenta de plata (cheltuielile cu sponsorizarea ramase se scad atat cat se poate deduce din impozitul pe venit datorat).
Chiar daca in cuprinsul titlului III nu se prevede existenta unui registru in care sa se inscrie ce sume se scad din impozitul datorat, este necesar sa aveti separat o evidenta a cheltuielilor cu sponsorizarea care nu s-au dedus si un scadentar al acestora.
Din anul 2018 simbolul contului privind sponsorizarea este 6584 "Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizare".
Atat persoanele juridice platitoare de impozit pe profit cat si cele platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor trebuie sa completeze si sa depuna la sfarsitul anului in care au efectuat cheltuieli cu sponsorizarea, formularul 107 "Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private", aprobata prin OPANAF nr. 1825/2018.
Pentru microintreprinderi termenul este 25 ianuarie a anului urmator celui incheiat, iar pentru platitorii de impozit pe profit este 25 februarie sau 25 martie, dupa caz, al anului urmator celui pentru care se depune declaratia 101 privind impozitul pe profit anual.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Organizare Revelion: Cota de TVA care se aplica pentru serviciile de masaPreluare de creante. Verificare depasire plafon si inregistrare ca platitor de TVAMarti, 10 octombrie 2023, termenul pentru depunerea unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAANAF: Calendarul obligatiilor fiscale din luna februarie 2019. Primul termen de depunereReglementarea unor masuri financiar - fiscaleUltimele articole
Firme care trec la impozit pe profit in 2024. Mai pot reveni la impozit MICRO din 2025?Luni, 25 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteCe se intampla cu stocul de marfa la inchiderea unei societati. Studii de caz utilePFA care NU mai are activitate. Ce obligatii fiscale ii revin?Noi amendamente la Legea nr. 227/2015, adoptate de Guvern. Va fi ELIMINATA Declaratia Unica estimativaArticole similare
Facilitati fiscale pentru sponsorizare in anul 2019Sponsorizare efectuata de microintreprindere. Se aplica reduceri la plata impozitului?Articole similare
Ce declaratii se depun pe perioada de suspendare a activitatiiContabilitatea in partida simpla si fiscalitateaANAF: Consecinte ale Ordinului nr. 1135 din 2012Ce obligatii declarative au termene in luna iulie 2014?Calendar declaratii fiscale cu termen in luna octombrie 2015Ultimele articole
Marti, 25 iunie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteReminder ANAF! Pana pe 25 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratiile D100 si D101Calendar ANAF. Obligatii fiscale scadente in luna IUNIE 2024Termen depunere D100, D101 si situatii financiare pentru 2023. Raspuns actualizat in 2024Venituri din dividende in 2023. Tratament fiscal necesar contribuabililorSfaturi de la experti
Expropriere teren. Emitere factura
Intrebare: O persoana juridica are in proprietate un teren care a fost expropriat pe motiv de utilitate publica de catre o primarie. Pentru aceasta operatiune, este obligatorie emiterea facturii catre primarie si raportarea acesteia in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Achizitie intracomunitara de bunuri exportate ulterior
Intrebare: O firma din Austria (A) livreaza niste generatoare catre o firma din Romania in luna septembrie. Firma din Romania nu face plata, iar contractul se anuleaza, astfel ca firma din Austria (A) ramane proprietara generatoarelor, care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA