Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscal in 2021
ANAF Brasov a publicat recent un material cu privire la limitele de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscal in 2021.
A. Cheltuieli de protocol, in limita de 2%
Baza de calcul la care se aplica cota de 2% este profitul contabil la care se adauga chltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu TVA colectata, pentru cadourile oferite de contribuabil cu valoare mai mare de 100 lei.
B. Cheltuieli sociale in limita unei cote de pana la 5%
Baza de calcul la care se aplica cota de 5% este valoarea cheltuielor cu salariile personalului,potrivit Codului muncii.
Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
-ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile gravesi incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
-cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;
-cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare ( vezi tabele), contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minierilor;
-alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern. Cheltuielile efectuate in baza contractului colectiv de munca sunt cheltuielile de natura sociala stabilite in cadrul contractelor colective de munca la nivel national, de ramura, grup de unitati si unitati, altele decat cele mentionate in mod expres in cadrul art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul Fiscal.
Tichetele de cresa
Tichetele de cresa sunt bilete de valoare care se acorda, lunar, angajatilor care nu beneficiaza de concediu si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Tichetele de cresa sunt acordate de angajator in conditiile si in limitele valorii nominale stabilite conform prevederilor legale in vigoare la data acordarii: Legea 193/2006 si incepand cu 01.01.2019, Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare si ordinele date in aplicarea acestora.
Pentru a vedea continuarea materialului, click AICI»
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Titularul de PFA fara venituri in 2021 si 2022 poate declara contributii CAS pe declaratia unica sau trebuie facut contract cu casa locala de pensii? Cu alte cuvinte, desi nu are venituri, completarea in declaratia unica 212 a rubricilor CAS cu sume datorate, urmata de plata acestora este suficienta sau trebuie o alta procedura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O persoana fizica vinde in anul 2021 o casa mostenita de la bunici. Valoare de vanzarea a casei este mai mare decat plafonul a 12 salarii valabil in 2021, egal cu 27.600 lei. In ceea ce priveste CASS, contributia la sanatate si veniturile obtinute din vanzare casei sunt luate in calcul la stabilirea obligatiei de a plati contributie sociala de sanatate? Prin urmare, persoana datoreaza CASS pentru anul 2021 in valoarea de 2.760 lei? Persoana fizica a obtinut venituri in anul 2021 doar din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma are un autoturism in patrimoniu in valoare de 100.000 lei, iar administratorul firmei, care este si angajat al firmei de 5 ani de zile, nu si-a ridicat drepturile salariale in suma de 75.000 lei, iar acum ar dori sa vanda autoturismul de pe firma catre persoana fizica (administrator), insa sa se compenseze sumele de mai in sus si sa se achite doar diferenta catre firma. S-ar putea efectua aceasta operatiune si care ar fi inregistrarile contabile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O SRL are 4 asociati. Doreste sa distribuie dividende din profitul anilor anterior si partial din 2021. Asociatii sunt: - persoana juridica cu rezidenta in Emiratele Arabe Unite (majoritar), - persoana fizica rezidenta in Ungaria, - persoana fizica rezident in Mexic, - persoana fizica rezidenta in Romania. Care sunt cotele de impozit pentru fiecare asociat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un model "agreat" de catre ANAF de BVC si o situatie a indicatorilor orientativi, precum si un model a evolutiei acestora pentru o esalonare pentru suma de 190.000 pe 5 ani pe Legea 207/2015.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatate noastra a repartizat pe dividende in anul 2016 si 2017 sume din profitul anilor 2007-2009 catre asociatii sai. Sumele au fost impozitate, iar in evidenta contabila figureaza doar unul dintre asociati cu sume nete neridicate. Aceste valori se pot inchide ca fiind prescrise prin "Alte venituri din exploatare" (contul 758)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate