Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Livrare bunuri catre nerezidenti si incasarea libera in lei. Cum procedam privind facturarea?

03-Mai-2017
5157

Am ales pentru analiza privind livrarea bunurilor catre nerezidenti si incasarea in lei o situatie concreta intampinata de o firma anume. 

Avem astfel urmatoarele intrebari pornind de la un studiu de caz concret: "In ceea ce priveste la platile intre rezidenti si nerezidenti, regulamentul stabileste ca operatiunile valutare curente si de capital se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti in valuta si in moneda nationala (leu). Pornind de la art. 2 din Regulament BNR pot face orice incasare in valuta daca este nerezident? Pentru o vanzare de apartament efectuata de firma care se ocupa cu vanzari imobile pot face incasarea in euro? Dar pentru o vanzare de pian? Factura de emite in euro si lei? Cum o declar in D300 si D394? Aceste operatiuni trebuie sa apara definite in Nomenclator?"


Potrivit art. 2 din Regulamentul BNR privind regimul valutar 4/2005, republicat intre rezidenti si nerezidenti operatiunile valutare curente si de capital se efectueaza in mod liber, in valuta si in moneda nationala (leu).

Nomenclatorul se refera la clasificarea operatiunilor valutare corespunzator naturii economice a activelor si pasivelor la care acestea se refera, denominate fie in moneda nationala (leu), fie in valuta. Ele se interpreteaza in sens larg si fara a fi limitative, astfel incat sa acopere toate genurile de operatiuni, inclusiv tranzactiile de comert international cu bunuri si servicii si alte asemenea tranzactii (art. 1 lit. a coroborat cu art. 2 lit. a din Nomenclator). Aceasta implica, in cazul vanzarilor de imobile, bunuri mobile (pian) ca incasarile de la nerezidenti se pot face si in lei, nu neaparat in valuta.

Conform art. 319 alin. 23 din Codul fiscal facturile se pot emite si in valuta (euro), dar sub conditia ca valoarea TVA colectata sau de regularizat sa fie exprimata in lei, iar in situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata in valuta, aceasta sa fie convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 290 din Codul fiscal.Vanzarile de bunuri, indiferent de calitatea cumparatorilor (rezidenti/nerezidenti) si de regimul TVA se declara in mod obisnuit in decontul de TVA 300, daca societatea vanzatoare este inregistrata in scop de TVA conform art. 316 din Codul fiscal.

In privinta declaratiei informative 394, conform instructiunilor de completare, in cartusul E al declaratiei se inscriu toate operatiunile desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania. De asemenea, in cartusul F al declaratiei sunt cuprinse operatiunile efectuate cu persoanele impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene (cu detaliere pe fiecare operatiune).

Mai precis, in declaratia informativa 394 se vor declara numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal si, in cazul achizitiilor de bunuri/servicii, beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. 2, 3, 5 si 6 din Codul fiscal. Nu se declara livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare, operatiunile de export si import de bunuri.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Livrare bunuri catre nerezidenti si incasarea libera in lei. Cum procedam privind facturarea?":
Rating:

Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • Conditii microintreprindere 2024: Cele 7 conditii cumulative pe care trebuie sa le indeplineasca firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, in 2024 mai poti ramane la regimul fiscal al microintreprinderilor doar daca indeplinesti 7 conditii cumulative Astfel, in anul fiscal curent o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art.47, alin. (1) din Codul Fiscal, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent : 1. a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro; In aplicarea prevederilor care se refera la conditia de...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Ce impozite si contributii plateste un PFA in 2024?

    • Daca ai deja un PFA sau te gandesti sa iti deschizi unul anul acesta, trebuie sa stii care sunt impozitele si contributiile pe care trebuie sa le platesti in 2024, dar si cum se declara acestea si care sunt termenele limita. In plus, iti vom explica ce inseamna PFA in sistem real sau PFA la norma de venit, ce contributii PFA si impozite ar trebui sa plateasca in functie de caz si ce varianta poate fi mai avantajoasa pentru tine. PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit Atunci cand iti...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF. Ce declaratii trebuie depuse de contribuabili pana pe 26 februarie 2024

    • Conform calendarului ANAF, contribuabilii trebuie sa depuna mai multe declaratii fiscale importante pana pe data de 26 februarie 2024. Declaratii fiscale cu scadenta in data de 26 februarie 2024 TERMENUL Luni, 26 februarie OBLIGATIA - Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat - Formularul 100 CATEGORIILE DE CONTRIBUABILI: Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat se completeaza si se depune de catre contribuabilii/platitorii carora le revin, potrivit...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016