Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Livrare bunuri. Cum facem inregistrarea in declaratia Intrastat?

17-Feb-2016
5960

In analiza de mai jos, discutam despre o societate care emite factura de vanzare catre clientul majoritar din statul strain membru UE (X), cu mentiunea ca bunurile pleaca fie in tara X la clientul caruia i-au fost facturate, fie in alta tara din UE (livrare triunghiulara) catre clientul final al societatii din statul X.

Vom vedea daca se declara in Intrastat expedierile drept livrari catre clientul societatii straine (X).

De asemenea, in situatia in care factura de livrare se emite catre clientul din tara X, iar livrarea efectiva a bunurilor se face catre clientul final care se afla intr-o tara din afara UE, vom vedea daca astfel conditia de livrare este DAP intre societate si clientul din tara X si DAP intre clientul din X si clientul sau final di X.

Totodata, vom vedea daca se declara livrarile in Declaratia de expediere Intrastat - ca livrari catre clientul din tara X caruia i se intocmeste factura de vanzare sau daca implica alta modalitate de declarare.

Conform Ordinului 569/2014 emis de Institutul National de Statistica privind aprobarea Normelor de completare a Declaratiei statistice Intrastat:

"Ce trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?
Statisticile privind schimburile intracomunitare cu bunuri cuprind toate miscarile de bunuri dintre statele membre ale UE care maresc sau reduc stocul de resurse materiale ale unui stat. Toate bunurile care sosesc pe teritoriul Romaniei din alte state membre UE sau parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre UE trebuie declarate in Declaratia statistica Intrastat.

Practic, aceasta inseamna ca Declaratia statistica Intrastat trebuie intocmita pentru introducerile si/sau expedierile intracomunitare de bunuri in urmatoarele cazuri:


a) schimburi intracomunitare de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;
b) miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.;
c) returnarea de bunuri;
d) miscari specifice de bunuri;
e) leasing financiar;
f) leasing operational cu o durata de peste 2 ani.
Ce nu trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?

Pentru urmatoarele cazuri nu trebuie intocmita Declaratia statistica Intrastat:

a) comertul cu servicii;
b) bunuri in tranzit simplu;
c) miscari temporare de bunuri;
d) miscari de bunuri pentru/dupa reparatii si/sau intretinere;
e) schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre ale Uniunii Europene ce nu apartin teritoriului statistic al statelor membre ale Uniunii Europene;
f) schimburi de bunuri in cadrul comertului triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau nu sunt expediate din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene. Pentru mai multe informatii referitoare la comertul triunghiular, va rugam sa consultati Manualul pentru furnizorii de informatii statistice Intrastat - partea a II-a, cap. 4.

Lista bunurilor excluse din statisticile de comert cu bunuri intre statele membre ale Uniunii Europene este prezentata in tabelul nr. 1.

"Informatii de completat in Declaratia statistica Intrastat Codul de identificare al partenerului comercial: Se indica codul de identificare fiscala al partenerului comercial din Uniunea Europeana, catre care sunt expediate fizic bunurile. Acest camp va fi completat numai pentru fluxul Expedieri. (…)
Tara partenera : Pentru expedieri intracomunitare de bunuri se indica statul membru de destinatie din Uniunea Europeana, precum si tara de origine a bunului expediat, conform nomenclatorului de tari si teritorii prezentat in tabelul nr. 2.

Pentru introduceri intracomunitare de bunuri se indica statul membru de expeditie din Uniunea Europeana, respectiv de unde bunurile au fost expediate catre Romania, precum si tara de origine a bunului respectiv, conform nomenclatorului de tari si teritorii prezentat in tabelul nr. 2. (…)."

Conform Normelor citate raspunsul la intrebarile dvs. este:

1. In Intrastat – numai daca bunurile pleaca din Romania – indicati statul membru de destinatie (cel in care bunurile ajung efectiv) si codul clientului catre care sunt expediate fizic bunurile.

2. Livrarea marfurilor in Japonia nu se declara in Intrastat, chiar daca se factureaza clientului din Italia, deoarece bunurile parasesc teritoriul Romaniei, dar destinatia nu este un stat membru UE.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016