Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Livrari de produse catre persoane fizice si comert cu amanuntul. E obligatorie casa de marcat?

27-Mai-2016
6477

In cazul de mai jos, in fiecare luna, in proportie de 3%, o societate efectueaza livrari si persoanelor fizice (livrarile de produse sunt diverse materiale rezultate), insa exista situatii cand se livreaza si produse finite). Vom vedea daca firma trebuie sa utilizeze casa de marcat si daca trebuie sa existe in actul constitutiv si activitatea de comert cu amanantul.

Iata raspunsul oferit de specialist:

Din cele expuse intelegem ca sunteti o societate care are ca obiect principal de activitate pregatirea fibrelor si filarea fibrelor textile, realizand produse destinate, in principal, altor persoane juridice.

Printre actele normative care reglementeaza activitatea de comercializare a produselor se numara:
1. Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 care precizeaza ca sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale si, in consecinta, sa elibereze bon fiscal, operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul direct catre populatie.

Utilizatorii au obligatia sa elibereze clientilor bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate cu amanuntul si, la solicitarea acestora, le vor elibera si factura fiscala, in conditiile prevazute de Legea nr. 227/2015
privind Codul fiscal.

2. Ordonanta nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, in vigoare la data redactarii prezentului raspuns, potrivit careia se considera:
- comert cu ridicata/de gros - activitatea desfasurata de comerciantii care cumpara produse in cantitati mari in scopul revanzarii acestora in cantitati mai mici altor comercianti sau utilizatori profesionali si colectivi;
- comert cu amanuntul/de detail - activitatea desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora;
- structura de vanzare - spatiul de desfasurare a unuia sau mai multor exercitii comerciale;
- suprafata de vanzare - suprafata destinata accesului consumatorilor pentru achizitionarea produsului/serviciului, expunerii produselor oferite, platii acestora si circulatiei personalului angajat pentru derularea activitatii. Nu constituie suprafete de vanzare cele destinate depozitarii si pastrarii marfurilor, productiei, birourilor si anexelor.
- exercitiu comercial - una sau mai multe activitati de comercializare cu ridicata, cu amanuntul, de tip cash and carry, de alimentatie publica, precum si a serviciilor desfasurate de un comerciant.

Consideram ca, in cazul in care aveti activitate de productie:
a. Daca butoaiele, paletii lemn si alte produse pe care le comercializati sunt active din categoriile: produse reziduale, ambalaje, obiecte de inventar, pe care le conercializati ocazional pentru eficientizarea fluxului de numerar, atunci nu este necesar sa detineti o casa de marcat pentru vanzarea catre persoane fizice.
b. Pentru produsele finite comercializate, ocazional, catre persoane fizice:
- Daca sunteti unitate de productie si , doar ocazional, comercializati produse catre persoane fizice (de exemplu, rebuturi) nu aveti nevoie de autorizare petru comert cu amanuntul si nici de aparat de marcat electronic fiscal.
- Daca , insa, comercializarea de efectueaza frecvent catre persoane fizice (de exemplu, in urma plasarii unor comenzi online) atunci consideram ca este necesara : autorizarea pentru vanzarea cu amanuntul direct catre populatie, utilizarea casei de marcat, organizarea de spatii de vanzare distincte.

Recomandam sa analizati actele normative si utilizand rationamentul profesional, sa mentionati in politicile contabile proprii aprobate de catre persoana desemnata cu gestionarea patrimoniului, modul in care se vor efectua vanzarile de produse finite catre persoanele fizice.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016