Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lovitura DURA pentru sistemul bancar: Ministrul Finantelor anunta ca de la 1 ianuarie ar putea fi introdusa TAXA PE LACOMIE!

19-Dec-2018
3159

Vestea buna pentru romanii cu credite bancare arunca in aer sistemul financiar-bancar din tara noastra! Guvernul ar putea introduce de la 1 ianuarie o noua taxa pentru bancile din Romania... TAXA PE LACOMIE, care se va aplica in cazul ratele ROBOR la 3 si 6 luni depasesc o anumita valoare.Impactul acestei este estimat la trei miliarde de lei, dupa cum a anuntat, marti, 18 decembrie, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

"Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 sa se aplice o taxa pe activele institutiilor financiar-bancare, denumita taxa pe lacomie, pentru ca este cea mai buna expresie pentru ceea ce se intampla azi in Romania, care se aplica institutiilor in cazul in care ratele ROBOR la 3 luni si 6 luni depasesc o anumita valoare procentuala. Taxa se stabileste pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 si la 6 luni, atunci cand este depasita valoarea de 1,5%. Acesta este pragul pana la care nu se aplica o astfel de taxa", a explicat Teodorovici, marti, la Palatul Victoria.

Ministrul a subliniat ca impactul acestei masuri poate fi undeva la trei miliarde de lei sau ar putea fi chiar zero - in cazul in care bancile cad de acord ca ROBOR sa fie pana la plafonul de referinta, de 1,5%.

Important este si faptul ca, tot marti, Comisiile reunite de economie, buget si cea juridica ale Camerei Deputatilor au dat aviz favorabil pentru proiectul de lege privind modificarea Legii privind plafonarea dobanzilor.

Datelor prezentate de ministrul Finantelor arata ca pentru ROBOR la 3 si 6 luni intre 1,51 si 1,7% taxa va fi de 0,2%, pentru ROBOR intre 1,71 si 2,5% de 0,4%, ROBOR intre 2,51 si 3% de 0,6%.

De altfel, in situatia in care media trimestriala a ROBOR depaseste cu mai mult de 2% pragul de referinta, taxa va fi de 0,9% si se majoreaza progresiv cu 0,3 puncte procentuale la fiecare depasire de 0,5%.

Ministrul Finantelor sustine ca este indreptatita numirea acesteia “taxa pe lacomie”: "Este pe deplin argumentat daca denumim aceasta taxa ca taxa pe lacomie, pentru ca, daca ne uitam la zona bancara din Romania si pot da cateva elemente pentru a vedea de ce aceasta propunere este facuta de Guvern si este o propunere care sa protejeze romanul, pentru ca obligatia noastra ca si guvernanti este sa protejam interesele cetateanului din Romania. In Romania, expunerea pe titluri de stat in zona bancara este a doua cea mai mare din Uniunea Europeana. Deci, bancile prefera in cele mai multe cazuri sa vina catre stat, sa cumpere titluri de stat, sa-si plaseze banii intr-un mod sigur, in loc sa finanteze economia reala".

Acesta a vorbit si despre diferenta dintre dobanda la credite si cea a depozitelor populatiei care este de 6,8%, fiind cea mai mare din ultimii patru ani.

"Repet, sunt foarte multe astfel de argumente care justifica o astfel de masura si, totusi, sa stiti ca aceste masuri reprezinta efectul unui comportament incorect pe diferite zone, fie energie, cum spuneam mai devreme, gaze, fie sistemul bancar, fie in alte zone, un comportament incorect fata de economia acestei tari. Noi incercam, ca si Guvern, sa aplicam fel de fel de masuri, fel de fel de scheme de finantare, de sprijin pentru zona economica, dar trebuie sa fim doi cel putin ca si parteneri, adica, pe de o parte statul, pe de o parte finantatorul, sistemul bancar si, desigur, mediul privat, care, pe baza unui astfel de mecanism de finantare, isi poate desfasura in Romania activitati care sa duca la o crestere economica. Si pot sa va mai anunt ca mai urmeaza si alte masuri la care la Ministerul de Finante se lucreaza astazi", a incheiat ministrul Teodorovici.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Calcul impozit pe profit. Exemplu si reglementari cheie

    • Impozitul pe profit reprezinta o obligatie fiscala esentiala pentru companiile care isi desfasoara activitatea in Romania. Determinarea acestuia implica aplicarea unei cote de impozitare, conform legislatiei fiscale in vigoare. In acest articol, vom analiza reglementarile cheie legate de impozitul pe profit si vom oferi un exemplu practic pentru a intelege mai bine procesul de calcul si obligatiile asociate. » citeste mai departe aici

  • Legea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunar

    • OUG 138/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor masuri a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1222 din 5 decembrie 2024 si prevede, printre altele, mai multe modificari asupra Legii contabilitatii. Conform documentului, balanta de verificare va trebui sa fie intocmita lunar. Legea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunar Referitor la balanta de verificare,...» citeste mai departe aici

  • Inventariere anuala. Trebuie efectuata obligatoriu la data de 31 decembrie?

    • Scopul inventarierii anuale este acela al stabilirii situatiei patrimoniale reale a societatii, respectiv a tuturor elementelor de active, datorii si capitaluri inregistrate in evidentele societatii in baza carora se intocmesc situatiile financiare anuale. Inventarierea anuala este reglementata la alin 2 al punctului 1 din Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii aprobate prin OMFP 2861/2009: 1. -...» citeste mai departe aici

  • 10+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitatea

    • Cu ce probleme majore va veti confrunta in 2025? Este suficient sa parcurgeti lucrarea Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal care expune clar absolut toate schimbarile intrate recent in vigoare (sau care vor intra curand), grupate in 2 mari categorii, cu subiecte esentiale pentru mediul fiscal-contabil: A. Noutati fiscale 1. Taxa pe valoarea adaugata 2. Impozit pe veniturile microintreprinderilor 3. Accize 4. Noutati privind salarii si beneficii extrasalariale 5. Sistemul RO...» citeste mai departe aici

  • E-TVA: Obligatiile privind Notificarea de conformare, amanate pana pe 1 iulie 2025

    • Conform OUG 138/2024, anumite obligatii privind Notificarea de conformare RO e-TVA au fost amanate pana pe 1 iulie 2025. OUG 138/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor masuri a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1222 din 5 decembrie 2024. E-TVA: Obligatiile privind Notificarea de conformare, amanate pana pe 1 iulie 2025 A fost modificat OUG nr. 70/2024 in vederea amanarii pana la data de 1 iulie 2025 a...» citeste mai departe aici

  • Semnare bilant anual. Conform OUG 138/2024, este necesara si semnatura reprezentantului legal al firmei

    • Legea contabilitatii a fost modificata prin OUG 138/2024 si prevede mai multe schimbari in privinta bilantului anual. A fost introdusa prevederea conform careia situatiile financiare anuale trebuie semnate in mod obligatoriu si de reprezentantul legal al firmei. Semnare bilant anual. Conform OUG 138/2024, este necesara si semnatura reprezentantului legal al firmei OUG 138/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016