Raportul Special
realizat de specialisti
Lucrari de constructii. Regimul TVA. Obligatia inregistrarii contractelor.
Irina Dumitrescu,
Intrebare: O societate italiana A a incheiat un contract de lucrari de executie instalatii la hotel apartinand societatii romane B. Pentru realizarea acestor lucrari de instalatii societatea italiana A, ia in subantrepriza pentru o parte din lucrari o alta societate romana C.
Intrebare:
1) Societatea italiana A , trebuie sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA? Cum se trateaza din punct de vedere al TVA lucrarile executate si facturate catre societatea romana B? Trebuie declarate in 390vies?
2) Cum se trateaza din punct de vedere al TVA lucrarile de constructii facturate de catre societatea romana C, societatii italiene A? Trebuie declarate in 390 Vies?
3) Contractele trebuie inregistrate la finate? Ma refer la contractele incheiate intre societatile A si B si intre societatile A si C?
Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI
Raspuns: In conformitate cu prevederile art. 133 alin.(4) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile locul prestarii este considerat a fi locul unde sunt situate bunurile imobile.
Punctul 14 alin. (1) si (2) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca serviciile prevazute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac exceptie de la regulile generale prevazute la art. 133 alin. (2) si (3) din Codul fiscal in ceea ce priveste stabilirea locului prestarii.
Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 1564 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.
Serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind si lucrarile de constructii-montaj, transformare, finisare, instalare, reparatii, intretinere, curatare si demolare, efectuate asupra unui bun imobil prin natura sa, precum si orice operatiune ce se efectueaza in legatura cu livrarea de bunuri mobile si incorporarea acestora intr-un bun imobil astfel incat bunurile mobile devin bunuri imobile prin destinatia lor.
Potrivit art. 126 alin. (1) din legea mentionata, din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o activitate economica.
Astfel, pentru serviciile pe care le-ati descris locul prestarii se considera a fi pe teritoriul statului unde este situat bunul imobil. Daca hotelul nu este situat pe teritoriul Romaniei serviciile nu sunt impozabile in Romania.
In cazul prezentat, vom considera ca hotelul este situat pe teritoriul Romaniei.
In aceasta situatie serviciile sunt impozabile in Romania, fiind indeplinite cele patru conditii prevazute la art. 126 alin. (1).
Astfel cum prevede art. 150 alin. (1) persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata, daca aceasta este datorata, este persoana impozabila care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii, cu exceptia cazurilor pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conform alin. (2) - (6) si art. 160.
Alin. (6) al acestui articol stabileste ca, in alte situatii decat cele prevazute la alin. (2) - (5), in cazul in care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizata de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele livrari de bunuri/prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 1251 alin. (2) si care nu este inregistrata in Romania conform art. 153, persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania sau nestabilita in Romania, dar inregistrata prin reprezentant fiscal, care este beneficiar al unor livrari de bunuri/prestari de servicii care au loc in Romania, conform art. 132 sau 133.
Asadar, in cazul prezentat, pentru serviciile de constructii persoanele obligate la plata TVA sunt:
- societatea B pentru serviciile prestate acesteia de catre societatea A, daca aceasta nu este inregistrata in Romania conform art. 153 si nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 1251 alin. (2), potrivit caruia:
a) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania este considerata a fi stabilita in Romania;
b) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile;
c) o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei si care are un sediu fix in Romania conform lit. b) este considerata persoana impozabila care nu este stabilita in Romania pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate la care sediul fix de pe teritoriul Romaniei nu participa.
- societatea C pentru serviciile de instalatii prestate catre societatea A.
Societatea A, care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei si nu este inregistrata in scopuri de TVA in Romania, va emite factura catre societatea B fara TVA.
Societatea B este obligata la plata TVA aferenta acestor servicii, in conformitate cu prevederile art. 150 alin.(6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Conform prevederilor art. 157 alin. (1) si (2), orice persoana trebuie sa achite taxa de plata organelor fiscale pana la data la care are obligatia depunerii unuia dintre deconturile sau declaratiile prevazute la art. 1562 si 1563. Prin exceptie de la aceasta regula, persoana impozabila inregistrata conform art. 153 va evidentia in decontul prevazut la art. 1562, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-1471, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile art. 150 alin. (2)-(6).
Prin urmare, pentru aceste servicii societatii B ii revine obligatia sa determine valoarea taxei datorate in Romania si sa o evidentieze in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in conformitate cu prevederile art. 157 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Operatiunea se va raporta prin Formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" aprobat prin OANAF 77/2010 la Randul 7 ? ?Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:? (fara a prelua sumele la Randurile 7.1 si 7.1.1) si Randul 19.
Asa cum am aratat, aceste servicii nu se declara prin Formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", cod MFP 14.13.01.02/r aprobat prin OANAF 76/2010.
Potrivit prevederilor art. 153 alin. (4), o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 1251 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 150 alin. (2) - (6).
Asadar, daca societatatea A nu este stabilita in Romania ii va reveni obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA daca realizeaza pe teritoriul Romaniei operatiuni care dau drept de deducere al TVA, cu exceptia celor pentru care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 150 alin. (2) - (6).
In situatia in care societatii A ii revine obligatia inregistrarii in scopuri de TVA, aceasta va fi obligata la plata TVA aferenta serviciilor prestate societatii B, in conformitate cu prevederile art. 150 alin. (1).
Societatea C va emite factura catre societatea A cu TVA colectata si o va raporta prin Formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" la Randul 9 ? ?Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%?.
Aceste servicii nu se vor raporta prin Formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".
Potrivit art. 8 alin. (71) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, persoanele juridice romane beneficiare ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei, au obligatia sa inregistreze contractele incheiate cu acesti parteneri la organele fiscale competente, potrivit procedurii instituite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Asadar, societatii B ii revine obligatia de a inregistra la organele fiscale competente contractul de constructii incheiat cu societatea A.
In cazul lucrarilor de constructii efectuate de o persoana juridica romana in beneficiul unei persoane juridice straine, prestatorul de servicii nu are obligatia inregistrarii contractului. Asadar, societatea C nu are obligatia de a inregistra la organele fiscale contractul incheiat cu societatea A.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Vanzare imobil cu plata in rate. Cand calculam impozitul pe profit si care e contextul fiscal?Termen pentru repartizarea profituluiDepunerea declaratiei 112 in conditiile prevazute de lege7 modificari fiscale in saptamana 28 - 31 decembrie 2020Reflectarea contabila si fiscala a dreptului limitat de deducere a TVAUltimele articole
Microintreprindere in 2025. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului de 250.000 euro?Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uriImpozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completareFirmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca nu se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euroArticole similare
OFICIAL ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in noiembrie 2016?Ce obligatii declarative avem de indeplinit in iulie 2012Neintelegeri intre Guvernul Ponta si FMI. De ce nu se ajunge la un acord privind Codul fiscal?Contract leasing achizitie autoturism. Cum inregistram?Declin al executiei bugetare: cu 1,291 miliarde de lei in scadere in martie 2014Ultimele articole
Ajustarea de TVA. Ce inseamna, situatii in care intervine si studii de caz utileNotificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025SAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406E-Factura si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaActe necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiSfaturi de la experti
Profit reinvestit activitate in domeniul agricol
Intrebare: O societate comerciala, platitoare de impozit pe profit de la 01.01.2024, cu activitate in domeniul agricol (cod CAEN 0111), este inregistrata in vectorul fiscal cu impozit pe profit anual, cu termen de depunere D101 si plata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Beneficii pentru plata in termen a impozitului pe profit
Intrebare: Va rog sa imi spuneti de ce facilitati beneficiem aferente anului 2024, mai precis la calculul impozitului pe profit, plata la termen etc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025
Impozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completare
Ajustarea de TVA. Ce inseamna, situatii in care intervine si studii de caz utile
Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uri
Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA