Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lucrari pentru bun imobil situat in stat membru. Ce tratament TVA se aplica?

21-Nov-2016
8814

In randurile de mai jos, facem referire la o societate care are un contract de subantrepriza in domeniul constructiilor cu o societate romana neinregistrata in scop TVA. Societatea neplatitoare are contract cu o societate din Ungaria pentru construirea unei cladiri. Locul prestarii este in Ungaria, iar contractul este cu o societate din Romania. Stabilim daca se factureaza lucrarea cu sau fara TVA.

In cazul unui serviciu legat de un bun imobil, locul prestarii serviciului se considera a fi pe teritoriul statului membru unde este situat acel bun imobil. In acest caz, subantreprenorul din Romania factureaza antreprenorului din Romania serviciul prestat asupra bunului imobil din Ungaria, considerand ca serviciul respectiv nu este impozabil in Romania, fiind impozabil in Ungaria, la locul unde este situat acel bun imobil. In acest caz, este aplicabila exceptia reglementata prin art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal conform careia "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi: a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile". Pe factura emisa pe numele antreprenorului din Romania, subantreprenorul inscrie mentiunea "neimpozabil in Romania, art. 278 alin. (4) lit. a) din legea nr. 227/2015 ".

In acest caz, valoarea serviciului prestat si facturat, se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, ………", dar fara reportarea sumei la randul 3.1 deoarece operatiunea nu este o prestare intracomunitara de servicii.

La randul sau, in relatia cu beneficiarul din Ungaria, la facturare, antreprenorul din Romania aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici, reglementat prin art. 310 din Codul fiscal.

Totusi, in situatia in care durata lucrarilor de constructii este mai mare de 9 luni, iar subantreprenorul din Romania este obligat sa se inregistreze in Ungaria in scopuri de TVA printr-un sediu permanent din Ungaria, similar prevederilor art. 316 alin. (2) din Codul fiscal aplicabil in Romania, la facturarea serviciilor catre antreprenor, subantreprenorul este obligat sa colecteze TVA in Ungaria. In acest sens, am in vedere faptul ca, asa cum rezulta din conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Ungaria, respectiv din art. 5 pct. 3 din legea nr. 91 din 26 octombrie 1994 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Ungara pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital, expresia sediu permanent cuprinde si un santier de constructii, un proiect de constructie, de montaj sau de instalare sau activitatile de supraveghere in legatura cu acestea, dar numai cand asemenea santier, proiect sau activitati dureaza o perioada mai mare de 9 luni.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016